A doua zi de război în Ucraina: Kievul a rezistat, Putin a fost trecut pe lista neagră, se discută despre negocieri, un copil s-a născut la metrou (Foto & Video)

A doua zi de război în Ucraina: Kievul a rezistat, Putin a fost trecut pe lista neagră, se discută despre negocieri, un copil s-a născut la metrou (Foto & Video)

Kievul este sub asalt, dar ucrainenii apără capitala. Președintele Volodimir Zelenski a avertizat că multe orașe sunt atacate și că a doua noapte de război va fi o noapte foarte grea.

Sirenele anetiaeriene sună continuu, se aud împușcături pe străzi și explozii, iar oamenii sunt sfătuiți să nu iasă din case.

Președintele Zelenski a cerut Rusiei să vină la masa negocierilor de pace, iar Kremlinul a anunțat că e de acord, dar doar dacă soluția de pe masă e demilitarizarea Ucrainei.

Însă la scurt timp după aceea, Putin s-a adresat direct soldaților ucraineni, cerându-le să organizeze o lovitură de stat și să înlăture de la putere ”gașca de drogați și neonaziști” care îi folosesc pe ei și familiile lor drept scuturi umane.

Între timp, după multe ezitări, oficialii europeni, SUA, Marea Britanie și Canada au decis, în sfârșit, să îl pună pe lista neagră pe Vladimir Putin.

Iată filmul zilei în care Putin a lansat războiul total în Ucraina

SpotMedia.ro v-a prezintat, în format LIVE TEXT, desfășurarea evenimentelor din cea de-a doua zi de război din Ucraina:

04:58 - Polonia, Republica Cehă şi Bulgaria au anunţat închiderea spaţiului lor aerian companiilor aeriene ruseşti, în urma agresiunii Ucrainei de către Moscova.

04:53 - Forţele ucrainene anunță că au respins un atac al militarilor ruşi împotriva uneia dintre poziţiile lor de pe Bulevardul Victoriei, una dintre principalele artere ale Kievului.

04:43 - Se aud împușcături și în orașul Nova Kahovka.

04:40 - Se dau lupte puternice în estul, vestul și sudul Kievului. „Toate acestea se întâmplă acum la periferia orașului”, transmite reporterul CNN Clarissa Ward, care precizează că trupele ruse nu par să fi ajuns în centrul Kievului.

ADVERTISING

Nu există semne că zonele rezidențiale ar fi afectate de atacuri, spune ea, „dar se aud o mulțime de explozii din multe direcții”.

04:35 - Surse citate de presa americană spun că Statele Unite s-au oferit să îl scoată pe preşedintele Volodimir Zelenski din Kiev, pentru a nu fi capturat sau ucis de armata rusă şi pentru a continua să conducă ţara în siguranţă.

04:28 - Kazahstanul a respins cererea ca trupele sale militare să se alăture ofensivei ruse în Ucraina. Statul din fosta Republică Sovietică a refuzat, de asemenea, să se alăture recunoașterii de către Putin a Luganskului și Donețkului ca state independente.

04:20 - Autoritățile ucrainene nu au anunțat deocamdată dacă există victime în urma acestor explozii din Kiev.

04:05 - Un incendiu puternic s-a produs pe bulevardul Pobeda din Kiev. Momentan nu se știe ce a luat foc.

03:52 - ”Este greu să dormi la această oră în Kiev. S-au auzit zeci de explozii în ultimele minute”, spune corespondentul Washington Post.

03:46 - Și BBC scrie că sunt explozii în Kiev. Sunt atât de puternice încât se aud de la kilometri distanță de centrul orașului.

Se dau lupte și în apropiere de centrala electrică CHP-6 din nordul Kievului. Atacul ar putea fi o încercare a rușilor de a lăsa orașul fără electricitate.

03:21 - Sunt explozii puternice lângă o stație de metrou din Kiev.

03:18 - Forțele armate ucrainene au raportat lupte grele în jurul orașului Vasîlkiv. De asemenea, forțele ruse înaintează spre Kiev atât din nord, cât și din est.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

03:14 - Echipele CNN din Kiev spun că au auzit explozii puternice în vestul și sudul orașului. Cerul întunecat s-a luminat dintr-o dată.

03:11 - Franţa va reloca 500 de militari în România în cadrul NATO în urma invadării Ucrainei de către Rusia, a anunţat vineri seară şeful statului-major al armatelor franceze, generalul Thierry Burkhard.

02:40 - Ministerul rus al Apărării spune că trupele sale au preluat orașul ucrainean Melitopol, relatează agenția de presă rusă Tass.

BBC precizează că nu a reușit să verifice dacă informația e reală, dar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat anterior că au fost lupte grele în oraș.

Melitopol, un oraș de aproximativ 150.000 de locuitori, se află în sud-estul Ucrainei, aproape de Crimeea și Marea Azov.

02:14 Pentru a doua noapte consecutiv, mii de georgieni s-au prezentat în capitala Tblisi pentru a protesta față de invazia Rusiei în Ucraina. Rusia a invadat Georgia în 2008, iar experții au făcut multe paralele între acel conflict și cel care se desfășoară în prezent în Ucraina.

01:53 Un copil s-a născut la o stație de metrou din Kiev, unde oamenii s-au adăpostit de bombardamente.

01:41 - Zelenski a cerut Guvernului israelian să medieze eventuale negocieri de pace între Ucraina şi Rusia, anunţă ambasadorul ucrainean în Israel.

01:23 - Rusia şi-a folosit dreptul de veto timpul unui vot în Consiliul de Securitate al ONU, cu privire la o rezoluţie scrisă în comun de Statele Unite şi Albania, care deplânge în cei mai puternici termeni agresiunea sa împotriva Ucrainei şi îi cere acesteia să retragă imediat trupele sale.

ADVERTISING

Din cei 15 membri ai Consiliului, 11 ţări au votat în favoarea textului, iar trei s-au abţinut: China, India şi Emiratele Arabe Unite.

01:14 - Șeful Forțelor Aeriene Ucrainene spune că un avion de transport rusesc IL-76 cu parașutiști la bord a fost doborât la sud de Kiev. Informația nu a fost însă confirmată și de alte surse.

00:55 - Secretarul britanic al Transporturilor, Grant Shapps, a anunţat vineri seară interdicţia cu efect imediat a spaţiului aerian al Regatului Unit pentru avioanele private ruseşti, ca răspuns la invazia Ucrainei de către armata lui Vladimir Putin.

00:45 - Presa ucraineană anunță că se aud numeroase focuri de armă la Kiev.

00:36 - După primarul Kievului, și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, avertizează că urmează o noapte foarte grea.

Noaptea aceasta va fi cea mai grea. Trebuie să rezistăm. A fost o zi grea, dar urmează o noapte și mai grea. Multe orașe sunt atacate: Cernihiv, Sumy, Harkov, orașele din sud, o atenție deosebită trebuie avută la Kiev. Nu putem pierde capitala.

În această noapte, inamicul va folosi toate mijloacele disponibile pentru a ne distruge. În această noapte vor lansa un asalt. În această noapte trebuie să rezistăm. Soarta Ucrainei este decisă chiar acum”, a spus el.

00:28 - Obiectivul Federației Ruse în Ucraina este „asigurarea controlului asupra populației și schimbarea regimului”, a declarat vineri șeful Serviciului de Informații pentru Apărare al Regatului Unit, Jim Hockenhull.

„Forțele ruse continuă să avanseze spre Kiev. Obiectivul lor este să încercuiască capitala, să asigure controlul asupra populației și să schimbe regimul”, a spus Hockenhull.

00:15 - Premierul canadian Justin Trudeau a anunțat că țara se va alătura SUA, Regatului Unit și UE pentru a impune sancțiuni împotriva președintelui rus Vldimir Putin și a ministrului de Externe Serghei Lavrov.

00:08 - Presa ucraineană relatează că o benzinărie din Mykolaiv a explodat în urma bombardamentelor.

23:50 - Ucraina este pregătită de discuţii cu Rusia pentru încetarea imediată a focului, a declarat, vineri seară, un purtător de cuvânt al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

23:32 - Și Guvernul britanic a anunţat că a îngheţat activele preşedintelui rus, Vladimir Putin, şi ale ministrului său de Externe, Serghei Lavrov. Trezoreria britanică a indicat că i-a adăugat pe cei doi pe lista sa de entităţi şi persoane vizate de sancţiuni din cauza rolului lor în "destabilizarea Ucrainei" sau "ameninţarea integrităţii teritoriale a acesteia".

23:18 - La Kiev continuă să se audă explozii, iar sirenele anunță atacuri aeriene. Televiziunea locală Pryamyy a întrerupt programarea cu mesajul: "Ne vom întoarce după ce avertizarea de raid aerian se va termina".

23:12 - SUA se vor alătura Uniunii Europene și îi va sancționa pe președintele rus Vladimir Putin și pe ministrul de Externe Serghei Lavrov, a confirmat vineri Casa Albă.

22:57 - Turcia s-a "abţinut" vineri la votul vizând suspendarea Rusiei din Consiliul Europei ca răspuns la invazia Ucrainei, a spus ministrul turc de Externe, Mevlut Casuvoglu.

22:44 - Harta detaliată a evenimentelor militare din Ucraina de astăzi.

22:40 - Organizația medicală umanitară internaţională ”Medici fără frontiere” spune că a fost forțată să-și oprească activitatea din Ucraina din cauza escaladării conflictului.

22:32 - Spania şi-a retras ambasadorul în Ucraina. Silvia Cortés va ajunge în Polonia într-un convoi de vehicule împreună cu alţi aproximativ 100 de cetăţeni spanioli, a declarat ministrul de Externe, José Manuel Albares.

22:24 - Serbia respectă integritatea teritorială a Ucrainei şi consideră că acţiunea militară a Rusiei împotriva acesteia este „greşită", dar nu va impune sancţiuni împotriva Moscovei, a declarat vineri preşedintele sârb Aleksandar Vucic.

22:07 - Trupele rusești au lansat un atac cu rachete asupra unui aerodrom din Starokonstantinov, lângă Khmelnitsky.

21:53 - Noi alerte de atac aerian la Kiev. Cetăţenilor li se spune să se îndrepte imediat spre adăposturile subterane.

21:49 - Compania ucraineană de căi ferate a anunțat că o serie de trenuri speciale de evacuare vor circula de la Kiev către vestul Ucrainei.

Trenurile vor fi pentru Rakhiv, Uzhhorod, Truskavets, Vorokhta, Kovel, Chernivtsi și Lviv. Locurile în tren vor fi disponibile pe baza principiului „primul venit - primul servit", însă prioritate vor avea copiii, femeile și persoanele cu mobilitate redusă.

21:40 - Primarul Kievului, Vitali Klitschko, spune că situația din capitala Ucrainei este foarte dificilă și că urmează o noapte grea.

„Situația de acum, fără exagerare, este amenințătoare pentru Kiev. Noaptea va fi foarte grea”, a avertizat Klitschko.

21:23 - Se pare că armata rusă a distrus centrala termică de la Kiev, spune primarul Vitali Klitschko, semn că rușii vizează infrastructura critică din capitală.

21:18 - Agenția pentru Siguranța Aviației a Uniunii Europene a extins avertismentul pentru companiile aeriene și alți operatori civili, de la 100 de mile marine la 200 de mile marine de la granița ucraineană cu Rusia, temându-se de lansarea unor rachete.

21:15 - Polonia a trimis un convoi cu muniție în Ucraina, potrivit ministrului Apărării al țării, Mariusz Błaszczak, fiind primul transport recunoscut public de ajutor militar către Ucraina de la începutul invaziei ruse.

„Un convoi de muniție pe care îl donăm Ucrainei a ajuns deja la vecinii noștri. Suntem alături de ucraineni împotriva agresiunii ruse”, a spus el.

Ministrul nu precizează ce fel de muniție a trimis Polonia ucrainenilor, nici ce cantitate.

21:01 - 5 explozii la un interval de 3-5 minute s-au auzit în Kiev. Serviciile de urgență se află acolo.

20:45 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că a vorbit vineri cu Joe Biden despre sancțiuni împotriva Rusiei și asistență acordată Ucrainei pentru apărare.

"Intensificarea sancţiunilor, asistenţă concretă în materie de apărare şi coaliţia anti-război - aceste subiecte tocmai au fost discutate cu preşedintele Statelor Unite. Îi sunt recunoscător pentru susţinerrea puternică acordată Ucrainei", a scris Zelenski pe Twitter.

20:44 - Consiliul UE a decis blocarea activelor financiare deţinute de preşedintele rus, Vladimir Putin, şi de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în cadrul sancţiunilor impuse ca reacţie la invazia Rusiei în Ucraina.

20:42 - Trupele ruseşti au trecut râul Nipru în sudul Ucrainei și au acum acces la oraşul Herson, important din punct de vedere strategic, au anunţat autorităţile.

20:38 - Se aud explozii puternice în Kiev, transmite corespondentul BBC.

20:36 - Audi, Jaguar, BMW, Mercedes-Benz, Citroen și General Motors au suspendat transporturile de mașini către Rusia.

20:33 - Premierul Nicolae Ciucă a verificat, vineri seara, stadiul pregătirilor la frontiera cu Ucraina. "Ce am văzut acum este multă suferinţă, oameni care sunt năpăstuiţi de ororile unui război", a afirmat Ciucă, în timpul unei vizite în judeţul Suceava.

El a precizat că 19.000 de cetăţeni ucraineni au intrat în România de la începutul agresiunii militare.

20:26 - Marea Britanie va introduce iminent sancțiuni împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a ministrului de Externe Serghei Lavrov, a declarat premierul Boris Johnson.

20:18 - Ucrainenii din Liov donează sânge pentru soldați.

20:07 - Stoltenberg mai spune că după atacul Rusiei, NATO a intensificat apărarea țărilor aliate.

”Ca răspuns la acumularea de soldaţi ruşi, am intensificat apărarea. Ieri, aliaţii au activat planurile de apărare. Drept rezultat, trimitem elemente de răspuns rapid terestre, pe mare, în aer, pentru a întări flancul şi a răspunde rapid.

SUA, Canada, statele UE au trimis mii de noi soldaţi pe Flancul Estic. Avem peste 100 de avioane în stare de alertă ridicată, care operează în 300 localităţi diferite, 120 de nave din nord până în Marea Mediterană, 120 nave din nord până în Marea Mediterană.

Inclusiv 3 flote cu portavioane. Nu trebuie să fie loc de neînţelegeri. Vom face tot ce e necesar pe a proteja fiecare aliat, fieare centimetru de teritoriu NATO”, a precizat el.

19:50 - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut din nou Rusiei să oprească războiul și spune că decizia lui Putin de a invada Ucraina va avea un preț mare.

”Rusia a spulberat pacea Europei. Decizia lui Putin de a agresa Ucraina va însemna un preț pentru ani de zile. Trebuie să fim pregătiți pentru a face mai mult, pe lângă sancțiunile de acum”, a declarat el într-o conferință de presă.

Watch a view of Kyiv as the Ukraine capital braces for Russian attack — 2/25/22

19:35 - Premierul bulgar Kiril Petkov spune că liderii europeni au rămas șocați după convorbirea cu Zelenski, care li s-a adresat ca și cum și-ar fi luat adio de la ei.

„A fost o discuție foarte emoționantă. Președintele Zelenski, care era într-un buncăr, a apărut și ne-a spus: Nu știu dacă o să vă mai văd vreodată, pentru că sunt pe lista de ținte a Rusiei”, a spus Petkov.

19:23 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus liderilor UE că „ar putea fi ultima dată când mă vedeți în viață”, în timpul unei videoconferințe care a avut loc joi seară, au declarat două surse europene.

19:16 - Rusia acuză Ucraina că se fereşte să se reaşeze la masa negocierilor, deşi însuşi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a solicitat acest lucru. Între timp, un responsabil militar american constată că ofensiva rusă îşi pierde din impulsul iniţial, după ce trupele ruse s-au lovit de o rezistenţă mai puternică decât se aşteptau.

19:12 - Forţele de ordine ucrainene au fost nevoite să tragă focuri de avertisment pentru a preveni o busculadă la gara centrală din Kiev, unde mii de oameni încercau să ajungă la trenurile care să-i evacueze.

19:09 - Atacurile cu rachete în Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, continuă. În urma asaltului s-a produs un incendiu puternic.

https://twitter.com/agressivnayaa/status/1497249427228172317

19:03 - Rusia va limita parțial accesul la Facebook, a anuțat Serviciul Federal de Control al Comunicațiilor, Informației Tehnologice și Mass Media (Roskomnadzor).

Autoritatea spune că este un răspuns la restricțiile impuse de Facebook presei ruse, acuzând-o de „cenzură”. Nu se știe momentan ce înseamnă aceste restricții.

18:56 - Peste 50.000 de ucraineni au părăsit țara în mai puțin de 48 de ore, potrivit înaltului comisar al Națiunilor Unite pentru refugiați, Filippo Grandi. Potrivit acestuia, cei mai muți au plecat în Polonia și Moldova.

18:52 - Un orfelinat din Vorzel, un mic oraș situat la aproximativ 40 de kilometri de Kiev, a fost lovit de bombele rusești, a anunțat procurorul general al Ucrainei.

50 de copii se aflau în acel orfelinat. Din fericire, nimeni nu a fost rănit și copiii și personalul sunt acum evacuați.

Autoritățile din Ucraina au anunțat însă că mai mulți copii din orașul Okthirka au fost răniți în bombardamentele rusești asupra regiunii Sumi. Mai multe bombe au lovit o grădiniță și adăposturi în care oamenii se refugiaseră.

18:45 - Organizatorii Eurovizionului au decis să blocheze participarea Rusiei. Chiar dacă joi seară spuneau că nu o să facă asta, pentru că e un concurs de muzică și nu are implicații politice, astăzi s-au răzgândit.

18:40 - Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zakharova a avertizat că Rusia va răspunde militar și politic dacă Finlanda și Suedia intră în NATO.

Zakharova a avertizat că dacă vreuna din cele două țări va avea intenția să devină stat membru NATO, ”vor fi consecințe serioase militare și politice”.

Finlanda participă astăzi la summitul NATO de la Bruxelles. În orice caz, premierul finalndez Sanna Marin a declarat luna trecută că este foarte puțin probabil ca Fințanda să aplice pentru apartenența la NATO în mandatul său.

18:20 - Rusia a lansat noi atacuri masive asupra orașului Kharkiv. Rachetele lovesc una după alta orașul și nu este clar dacă țintesc doar obiective militare sau sunt date la întâmplare. Imaginile postate pe rețele sugerează că sunt țintiți și civili.

18:17 - Mikhail Khadorkovski, miliardarul opozant al lui Putin aflat în exil la Londra, spune că președintele rus e ”capabil de orice, chiar și să apese butonul roșu” pentru a lansa un atac nuclear.

18:02 - Consiliul Europei a suspendat apartenența Rusiei la structurile organizației. Rusia este membră din 1996 a organismului pentru drepturile omului din cadrul Consiliului. A mai fost dată afară și în 2014, după ce a anexat Crimeea, dar a fost primită înapoi în 2019, cu drepturi depline. Acum aceste drepturi îi sunt suspendate.

18:00 - Au apărut și imagini cu navă sub pavilion Republica Moldova care a fost lovită de rachete rusești, vineri la prânz, în apele neutre ale Mării Negre. La bord a izbucnit un incendiu, iar bărcile de salvare au fost distruse.

Tanker hit by fire from Russian Navy ship 12 nm off Ukrainian coast, Black sea | Millennial Spirit

17:45 - Franța trimite ajutor suplimentar de 300 de milioane de euro Kievului și anunță că ”va asigura și materiale defensive de care este nevoie”, fără a detalia despre ce fel de echipamente este vorba.

17:43 - Oficiali ucraineni au acuzat vineri Belarusul că e în spatele unor atacuri cibernetice. Ucrainenii spun că au dovezi că hackeri care lucrează pentru Ministerul Apărării din Belarus au încercat să compromită conturile de email ale militarilor ucraineni. Nu este clar dacă operațiunea hackerilor a avut succes.

17:40 - Ministrul german de Externe Annalena Baerblock a anunțat oficial vineri că Vladimir Putin și Serghei Lavrov au fost puși pe lista neagră a sancțiunilor.

”Ei sunt responsabili pentru faptul că oameni nevunivați mor în Ucraina, calcă în picioare sistemul internațional și noi, ca europeni, nu vom accepta asta”, a spus Baerbock.

17:01 - Putin cere armatei ucrainene să își dea jos propiul guvern. Putin a spus că li se adresează militarilor ucraineni pentru că e mai ușor să discute cu ei decât cu ”gașca de drogați și neo-naziști” de la Kiev, care ”a luat ostatic întreg poporul ucrainean”.

16:47 - Clădirea Serviciului de Securitate al Ucrainei din Cernigov a fost bombardată și e în flăcări.

16:20 - A început o nouă reuniune a NATO.

16:15 - Trupele ruse sunt tot mai aproape de Kiev, așa că blindate ucrainene au intrat în capitală și se plasează în poziții defensive. Pe străzile Kievului sunt văzuți mulți cetățeni, oameni obișnuiți, fără antrenament militari, îmbrăcați în blugi sau pantaloni de trening, dar cu puști în mâini, pregătiți să-și apere orașul.

Președintele sirian Bashar al-Assad l-a sunat pe Putin să-l felicite pentru decizia de a invada Ucraina și a ”corecta istoria”.

16:09 - Primarul din Mariupol, Vadim Boicenko, anunță că 35 de civili au fost răniți în orașul său, dintre care 9 sunt în stare gravă.

16:00 - O scurtă recapitulare a evenimentelor ultimelor ore. Kievul este sub asalt de la ora 04:30 dimineața. Ucrainenii apără capitala, dar pierd teren. Rusia a anunțat că a capturat Aeroportul Hostomel, de la periferia Kievului.

Președintele Zelenski a cerut Rusiei să vină la masa negocierilor de pace, iar Kremlinul a anunțat că e de acord, dar doar dacă soluția de pe masă e demilitarizarea Ucrainei.

Între timp, după multe ezitări, se pare că oficialii europeni au decis, în sfârșit să îl pună pe lista neagră pe Vladimir Putin. Bruxellesul ar urma să anunțe curând că îngheață activele din UE ale lui Putin și ale lui Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.

În ce privește bilanțul războiului, cifrele sunt multe și contradictorii. Zelinski a anunțat joi noapte că 137 de ucraineni au fost uciși și 316 răniți, fără a prciza câți civili și câți militari. Vineri, Ministerul Apărării de la Kiev a susținut că ucrainenii au ucis la rândul lor peste 1.000 de soldați ruși.

De la Londra, ministrul Forțelor Armate a spus că informațiile sale sunt că până acum au murit pe frontul Ucrainei 450 de militari ruși și 194 de ucraineni, dintre care 57 civili, cifre mai mari decât cele ale ONU, care anunțau 25 de civili uciși și 102 răniți.

Rusia nu a dat cifre până acum, doar a anunțat că a ucis 200 de soldați ucraineni, când a cucerit Aeroportul Hostomel.

15:50 - Imagini cu podul peste râul Teteriv la Ivankiv, situat la aproximativ 50 de kilometri nord de Kiev, aruncat în aer de forțele ucrainene, pentru a împiedica soldații ruși să avanseze.

15:42 - Ministrul britanic al Forțelor Armate James Heappey le-a spus parlamentarilor că 450 de soldați ruși și 194 de ucraineni - dintre care 57 de civili - au fost uciși de la începutul invaziei.

15:33 - Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că forțele ruse au capturat aeroportul Hostomel, situat la periferia Kievului, pentru care s-au dat lupte grele toată ziua de ieri. Oficialii ruși susțin că 200 de ucraineni au fost uciși în lupta pentru Hostomel.

15:27 - Un oficial UE a declarat, pentru BBC, că blocul comunitar a decis să înghețe activele deținute de Vladimir Putin și ministrul de Externe, Serghei Lavrov. Nu este clar însă dacă cei doi au active importante în UE.

15:25 - Traficul la granița Ucrainei cu Polonia este intens. În ultimele 24 de ore au trecut granița 29.000 de ucraineni.

În România, au intrat peste 10.000 de ucraineni în ultimele 24 de ore, o creștere de 120% față de zilele de dinainte de război. Premierul Nicolae Ciucă va ajunge vineri după-amiază la Vama Siret.

15:18 - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a anunțat că Rusia e de acord să participe la negociri de pace, la Minsk. Reprezentantul lui Putin a precizat însă că discuțiile nu pot avea ca subiect decât ”statutul neutru” al Ucrainei, ceea ce trebuie să includă ”demilitarizarea”, potrivit BBC.

15:15 - Fostul președinte ucrainean Petro Poroshenko e pe străzile din Kiev, alături de soldați, cu un kalashnikov în mână.

”Toată lumea ar trebui să înțeleagă că Putin nu a declarat război doar Ucrainei, ci întregii lumi. Putin este pur și simplu nebun, e pur și simplu malefic, să vină aici să omoare ucraineni”, a spus Poroșenko.

Former Ukrainian president is on the streets with a rifle

15:00 - Papa Francisc are o întâlnire cu ambasadorul Rusiei la Vatican. Discuțiile sunt programate să dureze o oră jumătate. Contrat protocolului, Papa este cel care se duce la ambasador.

14:46 - Germania, Italia şi Ungaria au fost acuzate de fostul preşedinte al Consiliului European, polonezul Donald Tusk, că s-au opus adoptării unor sancţiuni mai dure împotriva Rusiei la summitul european extraordinar din această săptămână.

14:32 - Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, a cărui ţară este membră a NATO, le-a reproşat vineri aliaților și liderilor UE lipsa lor de "acţiune hotărâtă" în faţa invadării Ucrainei de către Rusia.

14:17 - Este puţin probabil ca preşedintele rus Vladimir Putin să treacă de la ameninţări la fapte şi să recurgă la armele nucleare în războiul asupra Ucrainei, potrivit Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace (SIPRI) din Stockholm.

14:09 - Voluntarii ucraineni care vor să ajute militarii să lupte cu rușii primesc arme.

14:00 - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat, vineri, liderii europeni că nu ajută țara sa în războiul cu Rusia. Purtând haine militare, el i-a criticat în cadrul unui discurs pe liderii europeni că nu au luat măsuri suficiente pentru a încetini avansul trupelor ruse.

”Sunt sigur că vedeți ce se întâmplă, voi toți, întreaga Europă. Dar nu prea vedem ce faceți în legătura cu asta”, a spus președintele ucrainean.

Zelenski a adăugat că nu este prea târziu pentru a opri „agresiunea” rusă, dacă liderii europeni acționează rapid, și le cere cetățenilor din întreaga UE să protesteze și să-și forțeze guvernele să ia măsuri mai decisive.

13:52 - Uniunea Europeană pregăteşte de urgenţă noi sancţiuni împotriva Rusiei, a anunţat vineri preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

13:45 - Ministrul de Externe turc a declarat că țara sa nu poate bloca accesul navelor de război ruseşti în Marea Neagră prin strâmtorile sale, aşa cum a cerut Ucraina, din cauza unei clauze dintr-un pact internaţional care permite navelor să revină la bazele lor.

13:39 - Armata ucraineană anunță că trupele sale se luptă cu forţele ruse în zona extinsă a capitalei Kiev.

13:30 - O rachetă a lovit o zonă rezidențială din Bucha, la nord-vest de Kiev, scrie BBC, care precizează că imaginile sunt verificate și reale.

13:17 - Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a afirmat vineri că Moscova este dispusă să discute cu Kievul, însă numai după ce armata ucraineană va depune armele.

13:01 - Se aud focuri de armă și explozii și în centrul istoric al Kievului, care au acoperit sunetele clopotelor bisericilor.

12:55 - Reprezentantul diplomatic al Ucrainei în Coreea de Sud, Dmitro Ponomarenko, a declarat că ţara sa vrea să ceară ajutorul Seulului pentru a-şi întări securitatea cibernetică în faţa atacurilor Rusiei.

12:47 - Aproximativ 18.000 de arme cu muniție au fost distribuite rezerviștilor numai în regiunea Kiev, de când invazia rusă a început.

Într-o declarație comună, ministrul Apărării Oleksiy Reznikov și Valeri Zaluzhniy, șeful Forțelor Armate, au declarat că vor veni mai multe arme în țară.

„În curând vom primi sprijin suplimentar constând în arme moderne de la partenerii noștri”, au spus aceștia.

12:41 - Combustibilul, banii cash și proviziile medicale se epuizează în anumite părți ale Ucrainei după invazia Rusiei. Aproape 5 milioane de ucraineni ar putea pleca din țară, spun agenții ONU.

12:30 - Imagini cu un MiG-29 al Forțelor Aeriene Ucrainene care doboară un avion de vânătoare Su-35 al Forțelor Aeriene Ruse.

12:24 - Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov spune că „Rusia nu plănuiește să ocupe Ucraina” ci doar să o demilitarizeze, informează agenția de presă independentă rusă Interfax, citată de The Guardian.

12:20 - Informația despre atacul Forțelor Armate Ucrainene asupra aerodromului militar rus din regiunea Rostov a fost confirmată. Trupele ucrainene au distrus mai multe avioane ruse.

12:17 - Un convoi cu echipament militar rusesc se îndreaptă spre Melitopol, din Crimeea.

12:08 - Ministerul de Interne ar fi dat arme parlamentarilor pentru a se apăra.

12:03 - Se aud focuri de armă în apropiere de sediul guvernului din Kiev.

11:56 - Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei anunță că Rusia foloseşte baza aeriană Gomel din Belarus pentru a mobiliza trupe și pentru a lua cu asalt Kievul.

11:42 - Ministerul rus al Apărării spune că trupele au capturat centrala nucleară de la Cernobîl pentru a „o proteja”. Oficialii precizează că nivelurile de radiații din zonă sunt normale.

11:35 - Armata ucraineană continuă să caute recruți și face din nou apel la civili să i se alăture.

Forțele de Apărare ale Ucrainei au postat un nou mesaj pe Twitter, cerând tuturor civililor să se alăture soldaților, indiferent de vârstă. Nu se precizează dacă acceptă și minori.

„Astăzi, Ucraina are nevoie de toți. Nu există restricții de vârstă”, se arată în postare.

11:28 - Persoanele care sosesc din Ucraina în România sunt exceptate de carantină, au decis, vineri, reprezentanții Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU).

11:24 - Soldații ruși care s-au imbracat în uniforme ucrainene și au intrat în Obolon au fost împușcați.

11:18 - Pe Twitter au apărut înregistrari cu tancuri rusești în districtul Obolon, aflat la nord de centrul orașului Kiev.

11:09 - Un tanc rus a intrat în forță într-o mașina condusă de un civil. Nu se știe dacă actul a fost deliberat. Șoferul a supraviețuit.

11:03 - Forţele ruse au capturat Insula Şerpilor din Marea Neagră, a anunţat vineri Ministerul Apărării de la Moscova, confirmând un anunţ făcut joi seara de Serviciul ucrainean de frontieră. Potrivit ministerului rus, 82 soldaţi ucraineni aflaţi pe insulă s-au predat.

10:50 - Rușii ar fi deschis focul asupra clădirilor rezidențiale din Obolon.

10:43 - Pe măsură ce forțele ruse avansează în Kiev, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, îndeamnă țările occidentale să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei și să sporească sprijinul militar.

10:35 - Rusia contrazice Marea Britanie și spune că şi-a îndeplinit ”cu succes” toate obiectivele stabilite în prima zi a invaziei Ucranei.

”Toate obiectivele militarilor din Forţele armate ale Federaţiei ruse din această zi au fost îndeplinite cu succes”, a anunţat joi un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

10:32 - Ministerul Apărării al Ucrainei confirmă că trupele ruse au intrat în Kiev și spune că „inamicul” se află în districtul Obolon.

Oficialii îi încurajează pe localnici să facă cocktailuri Molotov pentru a riposta și să își caute un adăpost sigur.

10:27 - Și directorul executiv al site-ului de jurnalism de investigație Bellingcat, Christo Grozev, spune că se aud focuri de armă în Kiev.

10:21 - Se aud focuri de armă în Kiev, potrivit corespondentului BBC.

10:16 - Forțele ruse au intrat în districtul Obolon din Kiev, iar armata ucraineană se luptă în prezent cu ele. Ministerul Apărării al Ucrainei le cere locuitorilor să nu își părăsească locuințele și să pregătească cocktailuri Molotov. Districtul este la aproximativ 10 km de centrul Kievului.

10:07 - Ambasada României în Statele Unite ale Americii a inițiat și încurajează o strângere de fonduri pentru ajutorarea refugiaților din Ucraina.

Ambasada României face un apel către comunitățile de români din Statele Unite, companii și organizații religioase din care fac parte româno-americani să doneze pentru ajutorarea ucrainenilor, victime colaterale și inocente ale unui război împotriva căruia se opun.

???????? ???????? ???????????????????????????????? ????????????â???????????????? î???? ???????????????????????????? ???????????????????? ???????????? ???????????????????????????????? ???? ????????????ț???????????? ș???? î????????????????????????????????????ă ???? ????????????â???????????????????? ???????? ???????????????????????????? ???????????????????????? ????????????????????????????????????????...

Publicată de Ambasada României în Statele Unite ale Americii / Romanian Embassy to US pe Vineri, 25 februarie 2022

10:01 - Curtea Penală Internațională ar putea investiga posibile crime de război și crime împotriva umanității comise în Ucraina.

09:52 - Adjunctul ministrului Apărării al Ucrainei, Hanna Malyar, a declarat că armata rusă a confiscat două mașini ale forțelor armate ucrainene. Apoi soldații ruși s-au îmbrăcat în uniforma armatei ucrainene și au mers cu mașinile către centrul Kievului. Generalul ucrainean Valerii Zalujni pare să confirme informațiile.

09:40 - Secretarul Apărării din Marea Britanie, Ben Wallace, estimează că Rusia a pierdut peste 450 de soldați, iar armata rusă nu și-a îndeplinit obiectivele majore în prima zi a invaziei sale.

09:32 - Oamenii s-au adăpostit în subsolul unei clădiri în timp ce sirenele antieaeriene sună și anunță noi atacuri în Kiev.

09:25 - Rusia intenţionează să invadeze întreaga Ucraina, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

09:20 - Cum arată o clădire rezidențială din Kiev, după un incendiu masiv provocat de un atac aerian rusesc.

09:12 - Grupul de hackeri Anonymous a dezactivat mai multe site-uri ale guvernului rus, inclusiv „Russia Today”, sursa media controlată de stat. Hackerii au anunțat că au lansat operațiuni cibernetice care au afectat pentru scurt timp RT.com, precum și site-urile Kremlinului, guvernului rus și Ministerului rus al Apărării.

09:09 - Un ucrainean încearcă să oprească vehiculele militare rusești care trec prin centrul orașului Melitopol.

09:04 - În mai puţin de 24 de ore după decizia lui Vladimir Putin de a ataca Ucraina, cei mai bogaţi oameni din Rusia au pierdut 39 de miliarde de dolari.

09:01 - Ucraina ar fi lovit aerodromul rus Millerovo din Rostov cu rachete balistice tactice Tochka-U.

08:48 - Iată o hartă cu zonele din Ucraina atacate de rusi. Cele mai multe asalturi, în acest moment, sunt la Kiev.

08:44 - În Liov sirenele antiaeriene sună încontinuu iar oamenii sunt sfătuiți să își caute un adăpost sigur.

08:38 - Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei declară că un atac al rușilor a fost oprit de ucraineni în regiunea Cernigău.

08:31 - Un avion de luptă ucrainean Sukhoi Su-27 a fost doborât deasupra capitalei Kiev, potrivit ministrului adjunct de Interne al Ucrainei, Evgeny Yenin.

Fotografiile postate pe Twitter de forțele de urgență ucrainene par să arate un incendiu la o casă cu două etaje, după ce fragmente dintr-un avion au căzut pe ea. Nu este clar dacă acestea sunt rămășițele avionului Su-27.

08:23 - Continuă atacurile și în Lugansk. Un ucreainean a murit și numeroase clădiri au fost avariate în urma atacurilor ruse din Starobilsk, a anunțat Serviciului de Urgență al Ucrainei.

08:15 - Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat că trupele de asalt aeropurtate au aruncat în aer un pod peste râul Teteriv la Ivankiv, situat la aproximativ 50 de kilometri nord de Kiev, într-un efort de a împiedica o coloană de forțe ruse să avanseze spre capitală.

Ministerul a spus că avansul ruşilor a fost oprit.

Vineri dimineață, înalți oficiali americani au estimat că forțele ruse care au intrat în Ucraina prin granița cu Belarus se aflau la doar aproximativ 32 de kilometri de capitală.

08:00 - Vorbind atât în ucraineană, cât și în rusă, preşedintele Zelenski a continuat să facă apel la Rusia pentru o încetare a focului:

"Rusia va trebui să vorbească mai devreme sau mai târziu cu noi despre cum să punem capăt ostilităților și să oprească această invazie. Cu cât conversația începe mai devreme, cu atât pierderile Rusiei vor fi mai mici.”

Zelenski a adăugat că lumea continuă să observe de departe ce se întâmplă în Ucraina, în timp ce noile sancțiuni nu au convins Rusia să se retragă. El a spus că ucrainenii îşi vor apăra ţara până când atacurile vor înceta.

07:50 - Soarele răsare la Kiev şi cine ştie ce va aduce şi ziua de azi, scrie reporterul CNN din capitala Ucrainei.

07:39 - Președintele Zelenski a confirmat lovituri cu rachete rusești, care au început la 4 dimineața, adăugând că trupele ruse au fost oprite de forțele ucrainene să înainteze în majoritatea direcțiilor.

Președintele a adăugat că atacurile rusești au vizat atât ținte militare, cât și civile.

07:27 - Sirenele antiaeriene sună în orașul Liov, din vestul Ucrainei, a declarat un martor pentru Reuters.

07:21 - Banca centrală a Ucrainei a interzis plățile către entități din Rusia și Belarus, precum și operațiunile care implică monedele ambelor ţări, a anunțat vineri autoritatea de reglementare, relatează Reuters.

07:05 - Cetăţenii americani sunt îndemnaţi să părăsească imediat Ucraina, potrivit unei alerte de călătorie. „Cetăţenii americani din Ucraina ar trebui să plece imediat, dacă este sigur să facă acest lucru, folosind orice opţiune comercială sau de transport terestru privat”, a transmis ambasada SUA la Kiev.

06:51 - Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, a condamnat „loviturile oribile cu rachete rusești asupra Kievului”. „Ultima dată când capitala noastră a simţit așa ceva a fost în 1941, când a fost atacată de Germania nazistă”, a scris el, pe Twitter. „Ucraina a învins acel rău și îl va învinge pe acesta. Opriţi-l pe Putin. Izolaţi Rusia. (Tăiaţi) toate legăturile. Daţi Rusia afară (de peste tot.)"

06:30 - Ministerul ucrainean al Apărării citat de CNN spune că forțele sale armate au provocat aproximativ 800 de victime forțelor ruse de la începutul invaziei. Nu e clar dacă ministerul se referă doar la numărul de soldaţi uciși sau şi la răniţi. În plus, aceeaşi sursă suţine că cel puţin 30 de tancuri rusești au fost distruse, precum și șapte avioane și șase elicoptere.

06:16 - Adjunctul ministrului de Interne, Yevhen Yenin, a spus că ceea ce s-a putut vedea pe cerul Kievului a fost explozia unei rachete rusești ce se îndrepta spre oraș, dar care a fost interceptată cu ajutorul sistemului antirachetă.

06:00 - Două blocuri rezidențiale sunt în flăcări, în sudul Kievului, după ce au fost lovite de avionul rusesc doborât de ucraineni.

05:53 - Rusia are trupe numeroase la doar 32 de kilometri de Kiev, le-au spus congresmenilor americani oficiali din Administrația Biden. Alte trupe continuă să intre din Rusia în Ucraina și se îndreaptă tot spre capitală.

05:50 - Un punct de frontiera ucrainean din regiunea Zaporojie a fost distrus de rachete rusești la ora 04:25, a anunțat Poliția de Frontieră. Autoritățile spun că gardienii au fost uciși sau răniți în atac, încă nu oferă detalii despre numărul lor și starea răniților.

05:41 - Armata ucraineană a postat o filmare în care se vede cum cerul dimineții e luminat de exploziile puternice ale bombelor care cad deasupra Kievului.

05:30 - Ministerul de Interne a anunțat că a doborât un avion deasupra Kievului.

04:50 - "Au reluat atacurile asupra Kievului cu rachete de croazieră şi balistice. Am auzit două explozii puternice", a declarat adjunctul ministrului de Interne ucrainean, Anton Gheraşcenko, pe contul său Telegram.

04:33 - Două explozii puternice s-au auzit în centrul Kievului. O a treia explozie a avut loc ceva mai departe. Potrivit jurnaliștilor de la fața locului, informațiile care circulă sunt că Rusia a început asaltul asupra capitalei ucrainene din trei direcții, nord, sud și est.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇