Zelenski a ordonat mobilizarea generală, inclusiv a hackerilor. Niciun bărbat între 18 și 60 de ani nu mai poate pleca din Ucraina!

Zelenski a ordonat mobilizarea generală, inclusiv a hackerilor. Niciun bărbat între 18 și 60 de ani nu mai poate pleca din Ucraina!

Preşedintele Volodimir Zelenski a ordonat, joi seară, mobilizarea generală în Ucraina. Starea de urgenţă este în vigoare de 24 de ore în Ucraina, dar șeful statului evitase până acum această măsură.

”Pentru a asigura apărarea statului, pentru menţinerea capabilităţilor combatante şi disponibilitatea de mobilizare ale armatei ucrainene, în baza propunerii Consiliului Naţional pentru Securitate şi Apărare, ordon începerea mobilizării generale”, arată decretul semnat de Volodimir Zelenski.

Urmăreşte LIVE conflictul din Ucraina şi bătălia pentru Kiev

Totodată, Guvernul Ucrainei a făcut apel la hackerii țării să ajute la protejarea infrastructurilor critice de atacuri cibernetice și, totodată, să spioneze trupele Rusiei, potrivit Reuters.

ADVERTISING

Ministerul de Interne a anunțat cu puțin înainte de miezul nopții că a înmânat până la acel moment civililor 10.000 de puști automate.

Mobilizarea generală înseamnă că niciun bărbat între 18 și 60 de ani nu are voie să părăsească țara.

Întreaga zi pe Internet au circulat imagini cu cetățeni ucraineni care își părăsesc casele sperând să găseasă adăpost fie în altă regiune, fie peste graniță.

Ukrainians record messages from their cars as they flee war: 'I don't want to leave'
Ukrainians flee the country as Russia launches wide-ranging attack

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat, la 24 de ore de ultimul său apel la pace înainte ca Rusia sa invadeze Ucraina, că până acum 137 de oameni au fost uciși în atacuri și 316 au fost răniți, fără a preciza câți sunt militari și câți civili, dintre victime.

ADVERTISING

El a reproșat că ”nu luptă nimeni alături de Ucraina”: Am fost lăsați să ne apărăm singuri. Cine e gata să lupte alături de noi? Nu văd pe nimeni. Cine e gata să îi garanteze Ucrainei statutul de membru NATO? Toată lumea se teme”.

Zelenski a mai spus că el crede că grupuri de sabotaj ale Rusiei s-au infiltrat deja în Kiev și vor să îl omoare pe el și familia sa.

”Potrivit informațiilor noastre, inamicul m-a declarat ținta numărul 1, iar familia mea e ținta secundară. Vor să distrugă Ucraina politic, distrugându-i președintele. Avem informații că grupuri de sabotori au intrat în Kiev. O să stau la sediul guvernului, împreună cu alții”, a spus Zelenski, într-o declarație după miezul nopții.

ADVERTISING

Vezi şi ce s-a întâmplat în prima zi de război, după ce Putin a ordonat invazia


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇