Novaya Gazeta, ultima publicație independentă din Rusia, a anunțat că șterge tot conținutul despre război.
”Cenzura s-a transformat acum în amenințări la adresa jurnaliștilor”, a precizat publicația, în mesajul în care anunța că își șterge conținutul.
De la începutul invaziei, Kremlinul a anunțat că vor fi sancționate publicațiile care vor transmite altceva decât informații despre ”operațiunea specială militară a Rusiei în Ucraina”. De aceea, în ultima săptămână unele publicații au decis singure să închidă porțile. Altele, cum a fost până azi Novaya Gazeta, s-au conformat cu privire la termenii folosiți, fără a altera însă adevărul. Însă jurnaliștii puneau de fiecare dată între ghilimele ”operațiunea specială în Ucraina”, fapt ce nu a rămas neobservat de Kremlin.
Redactorul șef al Novaya Gazeta, Dmitri Muratov, a câștigat, în 2021, premiul nobel pentru Pace, alături de o jurnalistă filipineză, Maria Ressa, pentru angajamentul în apărarea libertății de expresie.
Joi, autoritățile din Rusia au decis să închidă postul de radio independent din Moscova, Ecoul Moscovei, precum și canalul tv Rain.
Urmăreşte LIVE TEXT evenimentele din Ucraina în a 9-a zi de război
Totodată, de joi noaptea, paginile de Internet ale Facebook, Twitter şi de la mai multe mass-media independente au devenit parţial inaccesibile. Vineri, Roskomnadzor a anunțat oficial că a blocat Facebook, Twitter și YouTube în Rusia.
Compania-mamă a Facebook, Meta, anunţă că Instagram şi WhatsApp încă funcţionează, dar nu se știe pentru cât timp.
Nu mai funcționează nici Deutsche Welle, RFE-RL şi serviciului în limba rusă al BBC. BBC a anunțat că a oprit pentru moment activitatea tuturor jurnaliștilor și angajaților din Rusia, după decizia autoritățiloe de la Moscova de a băga la închisoare pe oricine transmite ”informații false” despre invazia în Ucraina.
”Securitatea personalului nostru este mai presus de orice și nu suntem pregătiți să-i expunem la riscul de a fi închiși pentru că își fac munca. Îi felicit pe toți pentru curajul, determinarea și profesionalismul lor.
Rămânem anhajați să prezentăm informații independente, corecte pentru oamenii din întreaga lume, inclusiv milioanele de ruși care ne urmăresc. Jurnaliștii noștri din Ucraina și din lume continuă să transmită despre invazia din Ucraina”, a anunțat vineri directorul general al BBC, Tim Davie.
Aceeși decizie a anunțat-o și CNN: "CNN va opri difuzarea în Rusia în timp ce vom continua să evaluăm situaţia şi următorii noştri paşi”. Și apoi și Bloomberg.
Și site-ul Meduza.io, o publicație rusească independentă, a fost blocat. Meduza a fost ținta cenzurii Kremlinului în ultimii ani, astfel că redactorul șef al publicației, Ivan Kolpakov, a mutat redacția, de mai mulți ani, în Letonia, temându-se pentru viața sa și a celorlalți jurnaliști.
Efectele propagandei Kremlinului sunt înfiorătoare. O tânără stabilită în orașul ucrainean Harkov a povestit, pentru BBC, cu amărăciune că mama sa, aflată la Moscova, nu o crede că orașul ei este bombardat de ruși.
”Părinții mei înțeleg că este în desfășurare o operațiune militară. Dar îmi spun: rușii au venit să vă elibereze. Nu vor strica nimic, nu se vor atinge de voi. Ei țintesc doar obiective militare. Mă sperie când mama îmi repetă de la posturile TV. Ei le spală creierii oamenilor. Și oamenii au încredere în ei”, a fost concluzia tinerei din Harlov.
Cenzura urmează să se extindă în toată societatea. Putin tocmai a amendat Codului Penal, astfel încât cei care transmit ”informații false” despre ”operațiunea specială” să poată fi condamnați până la 15 ani de închisoare.
Așadar, oamenii pot primi o astfel de sentință și doar dacă pronunță război în loc de ”operațiune specială”.
Totodată, există informații că Putin se pregătește să instaureze legea marțială în Rusia. Asta ar înăbuși total și protestele. Până acum peste 8.000 de ruși care au ieșit în stradă să protesteze pentru pace.
Liderii ruși au acuzat continuu că ”inamicii Rusiei”, precum SUA şi aliaţii săi occidentali, răspândesc informaţii false cu scopul de a semăna discordie în rândul poporul rus.