Putin scufundă Rusia în tăcere. A interzis protestele și a promulgat legea care-i bagă și 15 ani la închisoare pe cei care vorbesc de invazia Ucrainei

Putin scufundă Rusia în tăcere. A interzis protestele și a promulgat legea care-i bagă și 15 ani la închisoare pe cei care vorbesc de invazia Ucrainei

Autorităţile din Moscova au respins cererile pentru demonstraţii atât din partea adversarilor invaziei Ucrainei, cât şi ale susţinătorilor forţelor armate ale Rusiei, informează vineri DPA.

Într-un comunicat difuzat vineri, administraţia locală a menţionat pandemia de coronavirus pentru a justifica interdicţia. Autorităţile nu au dezvăluit cine a solicitat autorizarea mitingurilor şi cu ce ocazie.

Partidul de opoziţie Iabloko a criticat aspru invazia Ucrainei ordonată de preşedintele Vladimir Putin şi a anunţat că va organiza un marş de protest la Moscova.

ADVERTISING

Potrivit site-ului independent de ştiri Meduza, au fost cereri şi din partea susţinătorilor a ceea ce Kremlinul numeşte "operaţiune militară specială" în Ucraina.

Tot vineri, președintele Vladimir Putin a promulgat legea care prevede că cei care răspândesc ”informații false” despre ”operațiunea specială din Ucraina” pot fi condamnați până la 15 ani de închisoare. Astfel, în Rusia devi pasibil de o astfel de pedeapsă și doar dacă vorbești de război sau invazie în loc de sintagma agreată de Kremlin - ”operațiune militară specială”. Această lege este motivul pentru care toate publicațiile de presă independente au fost închise sau au decis să se închidă.

ADVERTISING

Urmăreşte LIVE TEXT evenimentele din Ucraina în a 9-a zi de război

Demonstraţiile au fost interzise de multă vreme la Moscova din cauza pandemiei.

Cu toate acestea, oamenii au ieşit recent în stradă în zeci de oraşe din Rusia pentru a protesta față de războiul din Ucraina, în ciuda faptului că se confruntă cu arestări, amenzi mari şi violenţe ale poliţiei. Peste 8.000 dintre ei au fost reţinuţi până acum.

La Moscova, administraţia oraşului a primit mai multe cereri pentru autorizarea de demonstraţii cu 25.000 până la 100.000 de participanţi.

ADVERTISING

Iabloko le-a cerut adversarilor războiului din Ucraina să-şi manifeste opoziţia pe social media şi să organizeze petiţii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇