Până la 15 ani de închisoare pentru rușii care vorbesc de război în loc de ”operațiunea specială din Ucraina”

Până la 15 ani de închisoare pentru rușii care vorbesc de război în loc de ”operațiunea specială din Ucraina”

Duma de Stat din Rusia a votat, miercuri, în primă lectură, completări la Codul Penal, astfel că cei care transmit ”informații false” despre ”operațiunea specială” să poată fi condamnați până la 15 ani de închisore.

Așadar, oamenii pot primi o astfel de sentință și doar dacă pronunță război în loc de ”operațiune specială”.

”Prima parte (a modificărilor - n.red.) este generală, se referă la producerea de informații false și răspândirea lor și prevede pedepse de până la 3 ani de închisoare. Dacă activitatea este organizată, făcută de cineva aflat într-o poziție oficială sau de un grup de persoane, folosind Internetul sau alte canale pentru răspândire, atunci pedeapsa va fi mai mare, de la 5 la 10 ani de închisoare.

ADVERTISING

Dacă persoana răspândește informații false cu bună știință și acestea duc la consecințe sociale periculoase, atunci pedeapsa este de 15 ani de închisoare”, a explicat pentru TASS Vasili Piskarev, unul dintre inițiatorii modificărilor și președinte al Comisiei de Securitate din cadrul Dumei de Stat, potrivit Meduza.io.

Urmărește LIVE TEXT desfășurarea evenimentelor din cea de-a 7-a zi de război în Ucraina

Cel mai devreme, noile reglementări ar urma să intre în vigoare pe 10 martie, dacă proiectul e votat în toate cele trei ședințe stabilite pentru 4, 9 și 10 martie. Având în vedere că partidul lui Putin deține majoritatea în Duma de Stat, este de așteptat ca legea să treacă fără probleme.

ADVERTISING

Una dintre principalele informații catalogate drept false de Kremlin din ultima săptămână a fost că în Ucraina are loc un război, sintagma acceptată fiind ”operațiune specială”.

De altfel, Kremlinul a avertizat că orice publicație scrie cuvântul război va fi închisă. Unele publicații independente au ales să folosească sintagma ”operațiune specială” doar ca să poată transmite în continuare, fără a altera însă realitatea. De exemplu, Novaya Gazeta pune de fiecare dată între ghilemele sintagma. Alte publicații sau posturi de radio și TV au fost închise.

ADVERTISING

Organele de presă ale Kremlinului prezintă războiul din Ucraina drept o misiune de pace.

În ultima săptămână, în orașele Rusiei au fost arestați mii de ruși care au ieșit în stradă pentru a spune NU războiului. Au apărut inclusiv imagini cu copii de 7-11 ani care au fost reținuți marți seară pentru că s-au dus la poarta Ambasadei Ucrainei cu un banner cu un astfel de mesaj.

Iată și relatările, minut cu minut, din celelalte zile de lupte și bombardamente, după ce Putin a lansat invazia totală:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇