Până la Putin, sancțiunile i-au lovit pe rușii obișnuiți. Mărturii de la cozile uriașe: Viața va deveni tot mai grea. Războiul e oribil! (Foto & Video)

Până la Putin, sancțiunile i-au lovit pe rușii obișnuiți. Mărturii de la cozile uriașe: Viața va deveni tot mai grea. Războiul e oribil! (Foto & Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În doar câteva zile, sancțiunile impuse de mare parte din lume Rusiei încep să se resimtă serios. Însă, până la Vladimir Putin, politicienii și oligarhii apropiați lui, primii care au fost loviți sunt oamenii obișnuiți.

Tinerii care aveau niște bani puși deoparte își fac planuri să plece din Rusia. Nu-i sperie doar sancțiunile, ci și faptul că cei care nu au un discurs agreat de ”partid” sunt arestați imediat.

”Dacă aș putea să plec din Rusia în momentul ăsta, aș face-o, dar nu pot să demisionez încă. Îmi caut clienți în străinătate și vreau să plec din Rusia. Mi-e frică aici, oamenii sunt arestați dacă vorbesc împotriva liniei partidului. Mi-e rușine și nici măcar nu am votat pentru cei care sunt la putere”, a povestit pentru BBC Andrei, un tânăr designer industrial în vârstă de 31 de ani.

Sancțiunile Occidentului sunt descrise ca un război economic, în urma căruia Rusia va rămâne izolată și se va adânci în recesiune.

ADVERTISING

Dar până vor lovi vârful, cei de la bază se îneacă deja. Economiile li s-au topit de pe-o zi pe alta. Nu mai au acces la Visa, Mastercard, Apple Pay sau Google Pay.

Urmărește LIVE TEXT desfășurarea evenimentelor din cea de-a 7-a zi de război în Ucraina

Russians queue for cash as sanctions cause rouble to tumble | Ukraine crisis

Daria, un manager de 35 de ani, a spus că s-a trezit că nu a putut intra la metrou.

”Mereu plăteam la metrou cu telefonul, dar pur și simplu nu mai funcționează. Și alții au avut această problemă. Turnicheții sunt operați de VTB, care e vizată de sancțiuni și nu mai poate accepta plăți prin Google Pay sau Apple Pay. Am cumpărat o cartelă de metrou. Am încercat să plătesc și în magazin cu telefonul și nici acolo nu am reușit”, a spus Daria.

Luni, Banca Centrală a Rusiei a urcat dobânda cheie de la 9,5 la 20%, deci mai mult decât dublu, a plafonat cursul valutar și Bursa de la Moscova nu a mai deschis și rămâne și azi închisă.

Russia Economy Sanctions
Foto: Hepta.ro

Kremlinul insistă că are suficiente resurse, indiferent de sancțiuni, dar nu e clar dacă se referă la finanțarea războiului sau la bunăstarea poporului.

ADVERTISING

”Nu sunt dolari, nu sunt ruble, nu mai e nimic. Mă rog… sunt ruble, dar nu sunt interesat de ele. Nu știu ce să fac. Mi-e teamă că ne transformăm în Coreea de Nord sau în Iran”, a spus un tânăr de aproape 30 de ani, care stătea la coadă la un bancomat din Moscova.

În orice caz, și dacă reușesc să găsească valută, pe ruși îi costă acum cu aproape 50% mai mult. La începutul lui 2022, un dolar costa 75 de ruble și un euro 80 de ruble. Luni un dolar a ajuns la 113 ruble și un euro 127 de ruble. Pe aplicațiile de schimb valutar un dolar ajungea duminică și la 140 de ruble, iar un euro la 150.

Cozile de la bancomate din întreaga Rusie au fost prezentate pe larg în jurnalele ultimelor zile. Oamenii preferă să-și țină banii la saltea, după ce băncile au fost lovite de sancțiuni. Valuta - euro și dolarii - au cam dispărut din primele ore ale invaziei și a fost limitat și volumul de ruble ce poate fi retras din bancomate.

ADVERTISING

”Când a început operațiunea din Donbas, mi-au scos toate economiile pe care le aveam la Sberbank în dolari. Acum îi țin la propriu sub pernă. Mai am economii în alte bănci, jumătate în dolari, jumătate în ruble. Dacă situația se înrăutățește, o să-i scot pe toți. Sunt speriat pentru că mă aștept la un mare val de jafuri, dar asta e”, le-a povestit jurnaliștilor de la BBC un tânăr de 30 de ani.

Russia Economy Sanctions
Foto: Hepta.ro

Dar puțini dintre cei care stau la cozile de la bancomate sunt în situațiile descrise mai sus. Majoritatea au nevoie de bani pentru a-și plăti ratele și a-și cumpăra mâncare, după cum e și cazul lui Evgheni, un moscovit de 45 de ani.

”Toți cunoscuții mei sunt stresați și anxioși. Nu am niciun dubiu că viața va deveni tot mai grea. Războiul e oribil. Cred că toate țările aplică un dublu standard și că acum marile state își măsoară forțele, să vadă care e mai tare. Și toată lumea suferă”, a spus el.

Peisajul din Moscova e întâlnit în mai toate orașele Rusiei. Și oamenii fac tot ce pot să obțină valută. Un programator chiar a creat un bot Telegram care interoghează automat bancomatele Tinkoff, o bancă privată cu acoperire mare în Rusia. Dacă bancomatele au euro sau dolari, locațiile sunt răspândite automat pe Telegram.

Nu sunt însă lucruri pe care rușii nu le-au mai trăit. Ba chiar recent, când Putin a anexat Crimeea, în 2014. Dar atunci un dolar a atins un maxim de 30-35 de ruble, sume la care azi rușii nici nu visează.

Și acum sancțiunile sunt mult mai dure, tocmai de aceea, scenele de la bancomate sunt la fel și în magazinele alimentare. În mai multe zone au fost raportate cozi și rafturi goale, pe măsură ce oamenii își pregătesc provizii, așteptându-se la vremuri grele.

Companiile rusești cel mai probabil vor suferi întârzieri sau chiar vor fi nevoite să suspende lanțurile de producție pe măsură ce sancțiunile se vor resimți și mai mult.

Russians queue at ATMs amid financial sanctions

Iată și relatările, minut cu minut, din celelalte zile de lupte și bombardamente, după ce Putin a lansat invazia totală:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇