A treia zi de război: Sute de morți și răniți în rândul civililor, printre care și copii. Ucrainenii rezistă eroic, ajutați de comunitatea internațională. Rusia e tot mai singură

A treia zi de război: Sute de morți și răniți în rândul civililor, printre care și copii. Ucrainenii rezistă eroic, ajutați de comunitatea internațională. Rusia e tot mai singură

Ucrainenii au rezistat eroic în a doua zi de asalt asupra Kievului. Sâmbătă dimineața, rușii atacau din toate părțile, vizând în primul rând, infrastructura energetică a orașului. Sirenele antiaeriene au sunat continuu, iar oamenii au fost sfătuiți să nu iasă din case. Încă un bloc de locuințe a fost spulberat de o rachetă a rușilor.

Președintele Zelenski a transmis un nou mesaj cetățenilor, cerându-le să nu creadă știrile false care spun că ar fi cerut soldaților să se predea. El a dat asigurări că Ucraina va primi echipamente și armament de la coaliția antirăzboi și a subliniat că Ucraina a „spart” planul rușilor.

Conform unor surse citate de presa americană, Statele Unite s-au oferit să îl scoată pe preşedintele Volodimir Zelenski din Kiev, pentru a nu fi capturat sau ucis de armata rusă şi pentru a continua să conducă ţara în siguranţă. Dar acesta a refuzat.

România a demarat procedurile specifice și de la ora 15 spațiul nostru aerian a fost închis pentru aeronavele care aparțin companiilor din Federația Rusă. În replică, Rusia a luat o decizie similară față de avioanele românești. Sâmbătă seara Germania s-a alăturat și ea statelor europene care au luat această decizie și a anunțat că e deschisă la ideea excluderii Rusiei din SWIFT. Italia, Ungaria și Azerbaidjanul au trecut și ele în tabăra Ucrainei.

În multe orașe din întreaga lume s-a protestat împotriva regimului Putin, iar românii s-au mobilizat din nou exemplar, oferindu-se voluntar să îi ajute pe refugiații din Ucraina. Puncte de colectare a donațiilor, locuri de cazare sau medicamente, toate acestea și multe altele sunt oferite gratuit celor alungați de Rusia din casele lor.

ADVERTISING

Sâmbătă târziu, aproape de miezul nopții sirenele continuau să sune în Kiev și multe postări pe retețele sociale anticipau un asalt masiv asupra capitalei Ucrainei, după o zi soldată cu sute de morți și răniți în rândul civililor.

Iată filmul zilei în care Putin a lansat războiul total în Ucraina

Și ce s-a întâmplat, minut cu minut, în a doua zi de război.

Urmărește desfășurarea evenimentelor în a treia zi de război în Ucraina, prezentată în format LIVE Text:

23:40 - Bilanțul anunțat de Ministerul Apărării din Ucraina arată că Rusia a pierdut în confruntările din ultimele două zile 13 avioane, 8 elicoptere, 102 tancuri, 536 de vehicule brindate, 15 tunuri, 3.500 de militari și 200 de prizonieri.

În ceea ce privește bilanțul uman, trupele rusești au ucis 198 de civili ucrainieni, din care trei copii, iar 1.115 persoane au fost rănite, din care 33 sunt minori, a informat Ministerul ucrainean al Sănătății, informează Mediafax.

23:26 - Preşedintele Volodimir Zelenski a discutat cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, căruia i-a cerut să priveze Rusia de dreptul de vot în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite. Cei doi au discutat și despre calificarea acţiunilor şi declaraţiilor Rusiei drept genocid şi despre ajutorul necesar pentru repatrierea cadavrelor soldaţilor ruşi ucişi de trupele ucrainene.

23:18 - Deputatul ucrainean Lesia Vasilenko anunță pe Twitter că în cel mult o oră Kiev-ul va fi ținta unui ”atac cum nu s-a mai văzut” din partea rușilor. ”Ne lovesc cu tot ce au”, spune parlamentarul.

23:00 - Trupele de elită ucrainene SpetzNaz Alfa l-au eliminat pe comandantul suprem al forțelor cecene, generalul Magomed Tushaev, împreună cu tot regimentul condus de el, care acționa în zona Gostomel din apropierea Kievului, informează un jurnalist din Ucraina, informația fiind confirmată pe numeroase conturi de Twitter.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

22:45 - "Nu este timpul să facem pe șmecherii, este timpul să fim uniţi. Este război şi trebuie să revenim la situaţia de dinainte de război şi să reinstaurăm pacea", a declarat Viktor Orban pentru BBC.

22:30 - Imaginile cu ucrainenii care fug în Polonia sunt impresionante:

22:15 - Miniştrii de Externe ai ţărilor membre UE se reunesc duminică prin videoconferinţă, la ora 18.00 (19.00, ora României), pentru a discuta despre mărirea asistenţei financiare destinate Ucrainei şi despre posibile noi sancţiuni financiare împotriva Rusiei, cum ar fi suspendarea din SWIFT, relatează surse citate de Le Figaro.

22:08 - Ambasada Ucrainei în Israel a făcut sâmbătă apel la ucrainenii care trăiesc în această ţară, dar şi către populaţia israeliană în general, să vină și să lupte împotriva trupelor ruse, scop în care a deschis liste cu voluntari, scrie agenţia EFE. În Israel, unde serviciul militar este obligatoriu atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei există o importantă comunitate de ucraineni, de circa 400.000 de membri.

21:59 - Federaţia Internaţională de Gimnastică (FIG) a anunţat că ”toate evenimentele FIG World Cup şi World Challenge Cup planificate să se desfăşoare în Rusia şi Belarus sunt anulate, iar niciun alt eveniment FIG nu va fi alocat Rusiei sau Belarusului, până la noi ordine”, informează News.ro.

”Steagurile naţionale ale Rusiei şi Belarusului nu trebuie arborate, iar imnurile Rusiei şi Belarusului nu trebuie să fie interpretate la niciun eveniment sancţionat de FIG, până la noi ordine.(...) Gândurile noastre se îndreaptă către membrii comunităţii de gimnastică din Ucraina. Sportul înseamnă prietenie şi solidaritate. Trebuie să fim solidari cu membrii familiei noastre care sunt în suferinţă şi să le oferim o mână de ajutor pentru a le asigura viitorul”, a declarat preşedintele FIG, Morinari Watanabe.

ADVERTISING

21:56 - Organismele din cinematografie şi grupurile media ucrainene fac apel la boicotarea presei ruse şi ruperea legăturilor de afaceri cu entităţi ruseşti, scrie Variety: ”Facem apel la comunitatea media internaţională să reziste propagandei otrăvitoare ruseşti şi închidă televiziunile ruse din ţările voastre".

21:55 - YouTube a suspendat generarea de venituri pe serviciul video pentru mai multe canale rusești, inclusiv postul media RT. O măsură similară luase și Meta, compania care deține Facebook, informează Reuters.

21:40 - Papa Francisc l-a sunat sâmbătă pe Volodimir Zelenski și și-a exprimat "cea mai profundă durere" pentru suferința țării sale, a anunțat Ambasada Ucrainei la Vatican, citată de Reuters.

21:34 - Italia trimite încă patru avioane de luptă în România pentru a consolida flancul sud-estic al NATO, iar Belgia a anunţat că va desfăşura 300 de militari în România ca parte a aceloraşi eforturi, transmite dpa.

21:30 - Patronul rus Roman Abramovich anunță că predă „administrarea și îngrijirea lui Chelsea” unei fundații caritabile, în contextul sancțiunilor impuse de Occident unor miliardari ruși, ca reacție la invadarea Ucrainei de către regimul de la Moscova.

21:10 - Grecia anunță că şase civili din minoritatea greacă au fost ucişi şi alţi şase răniţi, între care un copil, în urma bombardamentelor ruseşti în apropiere de Mariupol. Rusia dă vina pe ”naziștii naționaliști”.

21:06 - 27 de națiuni, inclusiv Marea Britanie, alte țări europene și SUA, au decis să se solidarizeze cu Ucraina și să-i ofere mai multe arme, provizii medicale și alte ajutoare militare, relatează Sky News. Printre ele, Germania, care a anunțat că va livra Ucrainei "cât mai repede posibil" 1.000 de lansatoare de rachete şi 500 de rachete sol-air de tip Stinger.

20:50 - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, postează pe Twitter la foc automat. Liderul ucrainenilor le mulțumește, rând pe rând, președintelui Azerbaidjanului, Germaniei și Papei Francisc pentru sprijinul concret acordat țării sale.

Zelensky
Foto: Twitter / Volodimir Zelenski

20:47 - Se aud bombardamente și în regiunea Cernăuți, unde există o mare comunitate de români, relatează TVR.

20:30 - Doi jurnalişti danezi au fost răniţi, sâmbătă, în tirurile trase în nord-estul Ucrainei, însă starea lor e stabilă. Ei au fost răniţi prin împuşcare în timp ce realizau un reportaj în apropierea oraşului Ohtîrka, la aproximativ 50 de kilometri de frontiera rusă, informează cotidianul Ekstra Bladet, citat de AFP.

20:20 - Ministerul de externe de la Berlin a anunţat că Germania este pregătită pentru o „limitare ţintită” a accesului Rusiei la SWIFT, așa că UE este aproape de luarea deciziei, a anunțat o sursă de la Palatul Elysee.

19:50 - Protestatarii pașnici din Sankt Petersburg sunt reținuți de polițiștii ruși.

19:48 - Tiruri de artilerie și explozii puternice se aud în Kiev și Harkov, conform imaginilor postate pe rețelele sociale.

19:45 - Trupele ruseşti au aruncat în aer un baraj construit de Ucraina, care tăia canalul din nordul Crimeii de la râul Nipru, întrerupând aprovizionarea cu apă a Crimeii din 2014, a anunţat sâmbătă canalul de televiziune militar Zvezda.

19:40 - ''Ca urmare a deciziilor neprietenoase ale autorităţilor aviatice din România'', Rusia şi-a închis spaţiul aerian pentru companiile aeriene din România'', se arată în anunţul agenţiei aeronautice federale ruse Rosaviatsiya, citată de Reuters.

19:30 - Ministerul Sănătăţii a organizat echipe de triaj epidemiologic la frontiera cu Ucraina şi testarea cetăţenilor care vin din ţara vecină, iar cei care au nevoie de îngrijiri medicale sunt direcţionați către unităţi medicale din zonă.

19:25 - Un bombardament rusesc în Donbas a provocat sâmbătă 19 morţi şi 73 de răniţi în regiunea Doneţk din estul separatist al Ucrainei, potrivit administraţiei regionale ucrainene, relatează agenţia Interfax, citată de Reuters.

19:20 - Incident la protestul organizat în fața Ambasadei Rusiei din București: Presedintele organizației Corupția ucide și-a pictat fața și mâinile cu vopsea roșie și a mânjit portretul lui Putin, în mod simbolic. Jandarmii au încercat să îl rețină, l-au băgat în dubă, dar au fost blocați de protestatari și forțați astfel să renunțe la idee.

Putin, you’ve got blood on your hands!In timpul protestului din fata Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti, Florin...

Publicată de Diana Maria Voicu pe Sâmbătă, 26 februarie 2022

19:00 - Armata rusă a primit sâmbătă ordinul să-şi lărgească ofensiva în Ucraina, în ciuda reacțiilor internaționale. Deși există numeroase victime civile până acum, Ministerul rus al Apărării susține că armata rusă NU atacă zone rezidențiale, ci de vină ar fi Ucraina, care a distribuit ”în mod necontrolat” armament, lucru care ”va conduce în mod inevitabil la accidente şi pierderi”.

18:45 - Echipa României care participă zilele acestea la un concurs regional de robotică organizat la Sankt Petersburg a fost obligată de gazdele ruse să dea jos steagul României de pe stand și de pe robot. ”Nu ne lasă să punem steagul nicăieri”, „voiau să stăm cu gecile pe noi, să nu se vadă tricolorul pe tricou”, a declarat coordonatorul echipei pentru Edupedu.ro.

18:40 - Muzeul de artă contemporană Garage din Moscova anunță decizia de a-şi suspenda activitatea în semn de protest faţă de politica adoptată de Kremlin. ”Considerăm că facem parte dintr-o lume mai mare, care nu este fracturată de război”,

18:34 - Două persoane au murit și șase au fost rănite în blocul lovit dimineață de o rachetă în Kiev, anunță Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina citat de Sky News.

18:20 - Pe rețelele sociale apar nenumărate imagini de la manifestările de solidaritate organizate în foarte multe orașe ale lumii, din SUA, până în Japonia. Manifestările îmbarcă diverse forme, de la marşuri cu torţe, simple defilări și până la proteste in fața ambasadelor Rusiei, din Argentina sau Brazilia, până în Franța, Eleveția, Danemarca sau Georgia, relatează AFP.

18:10 - Gruparea Anonymous își asumă piratarea "continuă" a site-urilor guvernamentale rusești, în special ale Kremlinului și Ministerului Apărării. relatează CNN.

18:05 - Prinţul William, al doilea în ordinea succesiunii la tronul britanic, şi soţia sa, Kate Middleton, şi-au exprimat, sâmbătă, susţinerea pentru poporul ucrainean , într-o postare pe Twitter.

18:00 - Trupele ruse sunt la 30 de km de centrul Kievului, informează Ministerul britanic al Apărării, dar cele mai grele lupte se dau la Harkov.

17: 18 - Accesul la Twitter a fost blocat pentru utilizatorii din Rusia, a declarat pentru BBC compania de conectivitate la internet NetBlocks.

17:15 - Au reînceput protestele în marile orașe ale lumii, solidare cu Ucraina. Circa 150 de oameni sunt în stradă și la București.

protest-bucuresti
Foto: Spotmedia.ro

16:58 - Polonia pledează pentru o cale expresă de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, arată, într-un mesaj pe Twitter, președintele Poloniei, Andrzej Duda.

16:40 - Poliţia de Frontieră anunţat că, sâmbătă, până la ora 12.00, au intrat în România 6.623 cetăţeni ucraineni, în creştere cu 12,4 % faţă de ziua precedentă şi au părăsit România 2.996 cetăţeni ucraineni. Se înregistrează trafic intens la graniţa cu Ungaria.

16:37 - Compania de Drumuri din Ucraina îndeamnă autoritățile locale să demonteze semnele rutiere de pe străzi și, în acest fel, să le îngreuneze rușilor înaintarea și accesul în localități. „Prioritatea nr 1 – dați jos semnele de circulație și indicatoarele cu nume de localități. Inamicul nu se va orienta bine. Să-i ajutăm să ajungă direct în iad”, a transmis Compania de Drumuri, potrivit Forbes Ukraina.

16:30 - Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, anunță că au început pregătirile tehnice pentru deconectarea Rusiei de la sistemul internațional de plăți SWIFT.

16:16 - Serviciul ucrainean al poliţiei de frontieră a anunţat sâmbătă că Rusia a închis partea de nord-vest a Mării Negre pentru navigaţie. ''Prezenţa navelor şi a ambarcaţiunilor în această zonă va fi considerată ca o ameninţare teroristă'', a precizat acesta într-un comunicat citat de Reuters.

16:10 - Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, l-a îndemnat sâmbătă pe omologul său rus, Sergei Lavrov, să pună capăt operaţiunii militare ruse în Ucraina.

15:51 - Primăria Capitalei deschide un punct de informare nonstop la care cetățenii ucraineni care tranzitează Bucureștiul să poată apela pentru ajutor și 3 puncte în care bucureștenii pot dona pentru a-i ajuta pe refugiați.

Detalii AICI.

15:30 - Scriitori, jurişti, profesori, sociologi, activişti civici, între care Mircea Cărtărescu, Dan Lungu, Radu Vancu, Valeriu Nicolae, au semnat o petiţie online prin care îi cer preşedintelui Klaus Iohannis şi prim-ministrului Nicolae Ciucă sancţionarea mai fermă a agresiunii ruse în Ucraina, ”atât prin măsuri luate de autorităţile române, cât şi prin poziţii în cadrul instituţiilor europene şi internaţionale”. Petiţia a fost iniţiată de avocatul Dumitru Dobrev și are deja peste 2.500 de semnături. 

15: 26 - Ungaria e de acord ca Rusia să fie scoasă din SWIFT. Premierul Poloniei spune că l-a convins pe Viktor Orban să se alăture comunității internaționale care susține această decizie.

15:24 - MAE informează că a retras toți diplomații de la Kiev. Mai avem deschise la capacitate maximă două consulate, cele de la Cernăuți și Solotvino.

15:18 - Franţa este determinată să ofere susţinere Republicii Moldova şi Georgiei pentru a contracara orice tentative în sensul "destabilizării", a declarat sâmbătă preşedintele Emmanuel Macron, care a discutat cu liderii celor două state.

15:02 - Orchestra Filarmonicii din Zagreb a înlocuit în program lucrări de Ceaikovski cu cântece de cameră, în semn de solidaritate cu Ucraina, se arată în mesajul publicat pe site-ul instituţiei.

14:41 - Primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko, a anunţat sâmbătă o înăsprire a interdicţiei de circulaţie din cauza invaziei ruseşti, avertizând că oricine se află pe stradă între orele 17.00 şi 8.00 va fi tratat ca un inamic, transmite AFP.

14:40 - Personalul ambasadelor Slovaciei şi Sloveniei din capitala ucraineană Kiev a fost evacuat sâmbătă dimineaţa în România, a anunţat ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad, pe Twitter, informează Reuters. "Maşinile pentru evacuarea misiunii slovace de la Kiev, cărora li s-au alăturat colegi de la misiunea Sloveniei, au trecut în siguranţă frontiera spre România", a spus Nad.

14:07 - România a început procedurile de suspendare a dreptului de survol deasupra teritoriului său, precum și a dreptului de aterizare pe teritoriul României pentru aeronavele care aparțin companiilor din Federația Rusă. Aceste proceduri se vor derula în cursul acestei zile, a anunţat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. De asemenea, România urmează să demareze procedurile de retragere din Banca Internaţională de Investiţii.

14:02 - Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, a spus, citat de Reuters, că Rusia nu mai are nevoie de relaţii diplomatice cu Occidentul după ce acesta a impus sancţiuni împotriva Moscovei și că este momentul "să se pună lacătul pe ambasade". Medvedev a mai spus că Moscova îşi va continua operaţiunile în Ucraina până când va realiza obiectivele fixate de Vladimir Putin.

14:00 - Autoritatea de reglementare a comunicaţiilor din Rusia, Roskomnadzor, a ordonat sâmbătă mass-media ruse să suprime în conţinuturile lor orice referinţă la civili ucişi de armata Federaţiei Ruse în Ucraina, precum şi termeni precum "invazie", "ofensivă" sau "declaraţie de război". Oficial, Moscova îşi denumeşte intervenţia în Ucraina "o operaţiune militară specială", menită să "menţină pacea", informează Agerpres.

12.22 - Președintele american Joe Biden a cerut, vineri, Congresului să susțină alocarea a 6,4 miliarde de dolari cu care SUA să sprijine Ucraina și statele din Europa de Est, transmite Bloomberg. Din această sumă, 2,9 miliarde de dolari ar urma să fie cheltuiți pe ajutoare umanitare și investiții în stabilizare economică și energetică pentru Ucraina, Țările Baltice, Polonia și alte state din zonă. De asemenea, Biden cere alte 3,5 miliarde de dolari pentru Apărare, ca să finanțeze implicarea SUA în această criză din estul Europei.

12:18 - Vameșii francezi au interceptat în Canalul Mânecii o navă de 137 de metri lungime care transporta vehicule la Sankt Petersburk. Francezii susțin că acest vapor aparține unei societăți pe care europenii o suspectează că ar încălca sancțiunile economice impuse Moscovei de la Bruxelles.

12:14 - Președintele USR, Cătălin Drulă, a solicitat coaliției de guvernare să iniţieze imediat, din partea României, întreg pachetul de sancţiuni disponibile împotriva Rusiei, punctând că un stat agresor trebuie să fie izolat. Printre ele, înghețarea activelor companiilor cu capital rusesc care se află în țara noastră.

Un stat agresor trebuie să devină un stat izolatPacea, democrația și prosperitatea Europei sunt sub atacul Rusiei lui...

Publicată de Cătălin Drulă pe Sâmbătă, 26 februarie 2022

12:06 - Președintele ucrainean Vladimir Zelenski anunță că a vorbit la telefon, în cursul dimineții de sâmbătă cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și că a cerut ajutor concret pentru Ucraina, care „luptă cu arma în mână pentru a-și apăra libertatea și viitorul european”.

Potrivit lui Zelenski, e momentul ca Ucraina să fie acceptată în UE.

De asemenea, președintele ucrainean a anunțat că a vorbit la telefon cu premierul italian Mario Draghi, care l-a asigurat că susține deconectarea Rusiei de la SWIFT (sistem internațional de plăți rapide între state, cu sediul în Belgia – n.red.) ca sancțiune pentru invadarea Ucrainei.

11:38 - ONU a anunțat că peste 120.000 de ucraineni au fugit din ţară după ce Rusia a invadat Ucraina, joi, potrivit CNN. Cei mai mulţi refugiați merg în Polonia şi Republica Moldova, dar şi în România, Slovacia şi Ungaria.

Sâmbătă dimineață, Poliția de Frontieră a anunțat că în ultimele 24 de ore, în România au intrat 14.188 cetăţeni ucraineni, dintre care 6.966 pe la frontiera cu Ucraina și 5.417 pe la cea cu Republica Moldova.

11:35 - Ministerul Sănătății din Ucraina, citat de Interfax, a anunțat că cel puţin 198 de ucraineni, inclusiv trei copii, au fost ucişi în urma invaziei ruse în Ucraina. De asemenea, 1.115 persoane au fost rănite, inclusiv 33 de copii. Oficialul nu a precizat dacă este vorba doar de civili.

11:29 - Maia Sandu a vorbit la telefon cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, care a reiterat că SUA vor sprijini în continuare suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova. Maia Sandu a asigurat că va oferi în continuare asistenţă umanitarムrefugiaţilor din Ucraina.

11:22 - Rusia suspendă lansările spaţiale de pe cosmodromul Kourou, în Guyana franceză, în urma sancțiunilor impuse de UE Moscovei și recheamă în țară cei 87 de membri ai personalului tehnic rus.

11:11 - Republica Moldova a emis sâmbătă un ordin de blocare a două siteuri de știri ruse, deoarece promovează informaţii ce incită la ură şi război, în condiţiile stării de urgenţă. Este vorba de www.sputnik.md şi www.gagauznews.md.

10:48 - Informațiile din zonele în care au loc ciocniri armante între ruși și ucraineni sunt contradictorii. Mai multe surse rusești susțin că armatele care invadează au cucerit orașele Sumi, Melitopol și chiar Mariupol, din estul și sudului Ucrainei.

Pe rețelele de socializare apar, însă, imagini din care reiese că, de fapt, ucrainenii încă mai controlează cel puțin unele dintre aceste orașe.

Într-o scurtă intervenție la postul de televiziune SkyNews, ministrul britanic al Apărării, James Heappey a precizat că, de fapt nici Meritopol nu se află sub controlul rușilor. Și că de fapt nici măcar în Kiev soldații Moscovei n-au reușit să intre în forță.

„În mod clar, planul Rusiei e să ocupe Kiev. Dar adevărul este că ucrainenii au reușit până acum să le zădărnicească planurile. E un efort extraordinar din partea lor (a ucrainenilor - n.red.). Și asta le pune probleme serioase rușilor, care trebuie să se gândească acum în ce fel să alimenteze trupele cărora le-a luat mai mult decât credeau ca să ajungă cu atacul până la Kiev”, a precizat James Heappey.

10:38 - Primarul Kievului, fostul pugilist Vitali Klitschko, a anunțat că 35 de persoane au fost rănite în cursul luptelor violente din oraș, din noaptea de joi spre vineri. Iar printre răniți s-ar afla și doi copii, a mai precizat primarul capitalei ucrainene, transmite The Guardian.

Informația nu a fost confirmată, încă, de autorități guvernamentale din Kiev, iar publicația Financial Post scrie că nu e clar dacă acei 35 de oameni răniți despre care vorbește Vitali Klitschko erau doar civili sau printre ei se numărau și militari.

09:55 - Războiul din Ucraina "va dura" şi "trebuie să ne pregătim pentru aceasta", a avertizat sâmbătă preşedintele francez Emmanuel Macron, anunţând că guvernul francez va pregăti "un plan de rezilienţă" pentru a face faţă consecinţelor economice ale acestei crize, informează AFP, citat de Agerpres.

"Războiul a revenit în Europa (…). Dacă trebuie să vă împărtăşesc o convingere în această dimineaţă, aceea este că acest război va dura" şi "nu va fi fără consecinţe pentru lumea agricolă", a declarat Macron la Salonul Internaţional de Agricultură de la Paris.

09:25 - Ministerul de Externe a postat pe Twitter imagini cu un bloc turn din Kiev care a fost lovit în plin de o rachetă.

„Kiev, orașul nostru pașnic și splendid a mai supraviețuit o noapte atacurilor cu rachete ale trupelor ruse terestre. Una dintre rachet a lovit un bloc. Cer întregii lumi: izolați complet Rusia, expluzați-i ambasadorii, impuneți embargo petrolier și ruinați-i economia. Opriți criminalii de război din Rusia”, a scris Dmitro Kuleba pe Twitter.

KievLive, un site de știri din Ucraina a prezentat, de asemenea, imagini o racheta care lovește în plin un bloc de locuințe. Aceste imagini au rezoluție scăzută, din cauză că au fost surpinse de sistemul de supravehegere al unui bloc din apropierea celui atacat de ruși.

Imaginile au fost preluate și de alte televiziuni și siteturi de știri.

La scurt timp, Ministrerul Afacerilor Interne din Ucraina a postat fotografii și imagini cu pompieri care încearcă să stingă focul din blocul lovit de rachetă și să evacueze locatarii. Totul, în jurul blocului, este acoperit de rămășițe de moloz rupte din clădirea lovită.

З багатоповерхівки на Солом’янці підрозділи ДСНС України та Національна поліція України евакуйовують поранених.Це черговий злочин РФ, якому немає виправдання. #StopRussia

Publicată de МВС України pe Vineri, 25 februarie 2022

08:55 - Facebook anunță că a interzis mass-media de stat ruse să difuzeze reclame sau să genereze bani pe platformă.

08:40 - Președintele Zelenski spune, într-o postare pe Twitter, că a discutat cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, sâmbătă dimineaţă, iar acesta i-a transmis că arme şi echipamente sunt în drum spre Ucraina: "Coaliţia antirăzboi funcţionează".

08:27 - Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a transmis, sâmbătă dimineaţa, un nou mesaj de pe străzile Kievului. Într-o înregistrare video postată pe Twitter, Zelenski spune că „Nu depunem armele” și le transmite ucrainenilor să aibă încredere, putere și să nu creadă ştirile false.

"Sunt multe informaţii false în mediul online care spun că am cerut armatei să se predea şi că este o evacuare. Sunt aici. Nu ne predăm. Ne vom apăra ţara", a afirmat Zelenski.

Zelenski-2

08:10 - La punctul de trecere a frontierei dintre Ucraina şi România Porubne-Siret se înregistrează întârzieri semnificative şi chiar un blocaj, în condiţiile în care un număr foarte mare de persoane încearcă să plece din Ucraina. MAE îi sfătuiește pe cetăţenii români să folosească şi celelalte puncte de la frontiera cu Ucraina (Solotvino-Sighetu Marmaţiei, Diakovo-Halmeu), precum şi cele de la graniţa cu Republica Moldova.

08:07 - Armata ucraineană anunță că rachete de croazieră rusești sunt lansate de pe nave din Marea Neagră asupra orașelor Sumy, Poltava și Mariupol. Sâmbătă se desfășurau lupte în apropiere de orașele Mariupol, Kherson, Mykolaiv și Odessa din sudul Ucrainei.

08:02 - Ministerul de Interne al Ucrainei anunţă că au loc lupte pe străzile din Kiev şi le cere locuitorilor să nu se apropie de ferestre şi balcoane: "Pe străzile oraşului nostru au loc lupte active. Vă rugăm să fiţi calmi şi să fiţi cât mai atenţi! Dacă eşti în adăpost, nu-l părăsi acum. Dacă sunteţi acasă, nu vă apropiaţi de ferestre, nu mergeţi la balcoane. Ascundeţi-vă în interior, de exemplu în baie, şi acoperiţi-vă cu ceva care va preveni rănirea de la fragmentele de gloanţe. Dacă auziţi sirene - mergeţi imediat la cel mai apropiat adăpost!".

07:53 - SUA alocă încă 350 de milioane de dolari pentru securitatea și apărarea Ucrainei, potrivit unui nou memorandum publicat de Casa Albă.

07:47 - Armata ucraineană anunță pierderile pe care le-a provocat armatei ruse: 14 avioane și 8 elicoptere doborâte, 102 tancuri distruse, 500 de soldați ruși uciși și 200 de soldați ruși luați prizonieri.

Орієнтовні втрати противника складають: літаки – 14 од., гелікоптери – 8 од., танки ‒ 102 од., ББМ ‒ 536 од., гармат –...

Publicată de Сухопутні війська ЗС України pe Vineri, 25 februarie 2022

07:09 - Imagini din satelit arată că aeroportul Boryspil, aeroportul internațional din Kiev, are pistele blocate de vehicule, dar nu pare capturat de ruși.

06:24: Începând cu miezul nopții, Polonia, Cehia şi Bulgaria au închis spaţiul lor aerian pentru companiile aeriene ruse.

06:00 - Lupte intense între armata ucraineană şi trupele ruse au loc în acest moment la periferia estică a oraşului Kiev, anunţă Comisia pentru Comunicaţii Speciale a Ucrainei, conform CNN. Trupele ruse încearcă să ajungă la Centrala electrică CHP-6, situată în districtul Troieschyna din Kiev, probabil pentru a opri alimentarea cu electricitate a oraşului.

05:58 - Din centrul capitalei, corespondenţei ai agenţiei France Presse spun că au auzit explozii destul de puternice în primele ore ale zilei de sâmbătă.

05:55 - În capitala Ucrainei au fost auzite o serie de explozii şi tiruri de mitralieră în ultimele două ore. Trupele ruse încearcă să pătrundă în capitala Ucrainei dinspre est şi nord.

04:40 - Forţele ucrainene spun că au respins un "atac" nocturn al militarilor ruşi împotriva uneia dintre poziţiile lor de pe Bulevardul Victoriei, una dintre principalele artere ale Kievului, scrie AFP.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇