UE și Marea Britanie îngheață averile lui Putin şi Lavrov din băncile de pe teritoriul lor - UPDATE Reacția Moscovei

UE și Marea Britanie îngheață averile lui Putin şi Lavrov din băncile de pe teritoriul lor - <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span> Reacția Moscovei

UE și Marea Britanie au decis înghețarea averilor lui Vladimir Putin și lui Serghei Lavrov și SUA au anunțat că îi va sancționa curând pe cei doi.

Consiliul UE a decis blocarea activelor financiare deţinute în băncile de pe teritoriul UE de preşedintele rus, Vladimir Putin, şi de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în cadrul sancţiunilor impuse ca reacţie la invazia Rusiei în Ucraina, a declarat Josep Borrell, Înaltul reprezentant pentru Afaceri Externe.

El a mai spus că singurii lideri în funcție care mai au averile înghețate de UE sunt președintele Siriei, Bashar al-Assad, și președintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko.

ADVERTISING

Cei doi lideri au conturile îngheţate, dar nu li s-a impus şi o interdicţie de călătorie, relatează BBC.

Informația fusese anunțată de ministrul german de Externe, Annalena Baerblock.

”Ei sunt responsabili pentru faptul că oameni nevinovați mor în Ucraina, calcă în picioare sistemul internațional și noi, ca europeni, nu vom accepta asta”, a spus Baerbock.

Nu este clar însă dacă cei doi au active importante în UE pe numele lor, dar gestul are o semnificație diplomatică majoră. Dacă ar avea active financiare în UE, nu ar mai putea retrage sau transfera sume de bani din conturile proprii sau sume de bani deținute prin terțe persoane.

ADVERTISING

Și guvernul britanic a anunţat că a îngheţat activele preşedintelui rus, Vladimir Putin, şi ale ministrului său de externe, Serghei Lavrov, în urma invaziei ruse în Ucraina, scrie AFP. Trezoreria britanică a indicat că i-a adăugat pe cei doi pe lista sa de entităţi şi persoane vizate de sancţiuni.

UPDATE: Reacția Moscovei

Adoptarea sancţiunilor împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin şi a ministrului său de externe Serghei Lavrov reprezintă un semn al "neputinţei" occidentalilor, a declarat, în replică, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse

"Sancţiunile împotriva preşedintelui şi ministrului de externe al ţării sunt un exemplu şi o demonstraţie a neputinţei absolute a propriei voastre politici externe”, a declarat Maria Zaharova pentru televiziunea rusă.

ADVERTISING

Și SUA anunță sancțiuni pentru Putin și Lavrov

Statele Unite, ca şi Marea Britanie şi Uniunea Europeană, îi vor sancţiona pe preşedintele rus Vladimir Putin şi pe ministrul său de externe Serghei Lavrov, a anunţat vineri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, fără a oferi detalii. O interdicţie de călătorie în Statele Unite va face "parte" din sancţiunile americanilor împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin şi a ministrului său de externe Serghei Lavrov

"Este un element obişnuit” al sancţiunilor împotriva personalităţilor străine, a adăugat ea, repetând în acelaşi timp că detaliile acestor sancţiuni istorice împotriva preşedintelui rus vor fi dezvăluite ulterior, informează Le Figaro.

Rusia, suspendată din Consiliul Europei

În plus, oficialii europeni au decis și să suspende Rusia din structurile Consiliului Europei. Articolul 8 din statutul Consiliului permite suspendarea tuturor drepturilor de „reprezentare” a unui stat membru sau chiar, într-o etapă ulterioară, să-l excludă.

Rusia este membră din 1996 a organismului pentru drepturile omului din cadrul Consiliului. A mai fost dată afară și în 2014, după ce a anexat Crimeea, dar a fost primită înapoi în 2019, cu drepturi depline. Acum aceste drepturi îi sunt suspendate.

Urmăreşte LIVE conflictul din Ucraina şi bătălia pentru Kiev

Vineri dimineață, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut din nou Uniunii să sancţioneze Rusia mai rapid şi mai drastic.

Zelenski îi acuză pe liderii europeni că nu ajută Ucraina și face apel la proteste în Occident

Aseară Biden anunța noi sancțiuni, ”la fel de devastatoare ca tancurile, gloanțele și bombele rusești din Ucraina”: Putin va fi un paria pe scena mondială.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇