Trupele ruse sunt la 30 de km de centrul Kievului, informează Ministerul britanic al Apărării, care laudă ”rezistența îndârjită” a ucrainenilor

Trupele ruse sunt la 30 de km de centrul Kievului, informează Ministerul britanic al Apărării, care laudă ”rezistența îndârjită” a ucrainenilor

Cea mai mare parte a trupelor ruse angajate în ofensiva către Kiev sunt la circa 30 de kilometri de centrul oraşului, a informat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării, dar cele mai grele lupte se dau deocamdată în jurul orașului Harkov.

”Forţele armate ucrainene continuă să opună o rezistenţă îndârjită în toată ţara. Probabil că pierderile ruse vor fi numeroase şi mai mari decât anticipa sau va recunoaşte Kremlinul”, se arată într-o notă a Ministerului Apărării britanic, care a făcut referire la rapoarte ale serviciile de informaţii, relatează Reuters şi EFE.

Mai mult, ”Rusia nu a reuşit să câştige controlul asupra spaţiului aerian deasupra Ucrainei, ceea ce reduce eficacitatea (atacurilor) forţelor aeriene ruse”, adaugă britanicii.

Un mesaj asemănător a venit din partea unui responsabil militar american, care afirmă că trupele ruse sunt tot mai mult puse în dificultate de rezistenţa ”viabilă” pe care o opun trupele ucrainene. ”Ştim că (trupele ruse) nu au făcut progresele pe care le aşteptau, mai ales în nord. Ele sunt frustrate de ceea ce au văzut că este o rezistenţă foarte hotărâtă”, a spus acesta, remarcând de asemenea faptul că trupele ruse ”au fost încetinite” în ofensiva lor.

Trupele ruse atacă pe mai multe direcţii, dar asaltul masiv aşteptat asupra capitalei Kiev încă nu a avut loc, fiind însă înregistrate în timpul nopţii atacuri cu rachete asupra oraşului şi schimburi de focuri, relatează agenţia DPA.

ADVERTISING

Sâmbătă după amiaza, cele mai grele lupte din Ucraina se dădeau în jurul orașului Harkov, din nord-estul țării, potrivit unui oficial citat de Reuters.

Confruntările au continuat în mai multe orașe cheie, iar trupele ruse și-au continuat înaintarea spre capitală, anticipându-se că cea mai mare bătălie pentru Kiev se va da foarte curând.

Pe de altă parte, într-o înregistrare video postată online, liderul republicii cecene, Ramzan Kadîrov, a declarat că forțele aliatului Rusiei au reușit să captureze o unitate militară ucraineană, fără a suferi victime, relatează BBC.

ADVERTISING

LIVE - Ziua a treia de război - află ce se întâmplă chiar acum

A doua zi de război în Ucraina: Kievul a rezistat, Putin a fost trecut pe lista neagră, se discută despre negocieri, un copil s-a născut la metrou (Foto & Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇