Pot sancțiunile internaționale să-l împiedice pe Putin să strivească Ucraina? Dacă vrea banii „țarului” de la Kremlin, Bruxellesul trebuie, mai întâi, să îi găsească!

Pot sancțiunile internaționale să-l împiedice pe Putin să strivească Ucraina? Dacă vrea banii „țarului” de la Kremlin, Bruxellesul trebuie, mai întâi, să îi găsească!

Pe măsură ce armatele Moscovei înaintează spre Kiev, tot mai multe țări înclină să înăsprească sancțiunile economice deja anunțate împotriva Rusiei.

Mai ales că parte dintre aceste sancțiuni par aplicate mai degrabă de ochii lumii și au șanse minime să oprească ofensiva lui Putin, în Ucraina.

Din cauză că Ucraina nu e membră NATO, nu poate primi sprijini militar direct din partea blocului Nord-Atlantic. Cu alte cuvinte, statele membre NATO n-au cum să trimită trupe sau mașini de război care să-i ajute pe ucraineni în lupta cu rușii.

Parte dintre statele membre NATO – adică Polonia și Cehia – au trimis convoaie militare cu armament și muniție. Dar la acest nivel se limitează sprijinul militar pe care guvernele i-l pot oferi Kievului.

În schimb, ceea ce pot face toate state lumii pentru a sprijini Ucraina este să aplice sancțiuni economice Rusiei, care să-l descurajeze pe Vladimir Putin să își continue atacul. Spre exemplu, statele pot refuza să mai cumpere diverse bunuri din Rusia sau să le mai vândă rușilor mărfuri. Cu titlu general, pot să oprească orice relații de afaceri ar avea cu țara lui Putin.

ADVERTISING

Americanii au anunțat deja că vor lua o astfel de măsură în domeniul bancar. Potrivit președintelui Joe Biden, SUA taie legăturile cu cele mai mari 10 instituții financiare din Rusia, care controlează circa 80% dintre toate activele bancare din țara lui Vladimir Putin. Practic „secționează” fluxul de bani dintre cele două state.

Sberbank este cea mai mare bancă din Rusia. Are 25 de subsidiare și controlează circa o treime dintre activele bancare din țară. Va fi, de departe, cea mai afectată de sancțiunile pe care le-a promis Joe Biden.

Vor avea serios de suferit, însă, și afaceri altor bănci, printre care VTB Bank, Bank Otkritie, Sovcombank OJSC și Novikombank.

Restricțiile anunțate de Biden ar urma să împiedice și alte mari companii rusești să strângă capital de pe piața americană.

De asemenea, liderul de la Casa Albă susține că Rusia nu va mai putea cumpăra - nici măcar instituțional, prin intermediul Ministerului Apărării - componente de echipamente militar de fabricație americană.

ADVERTISING

Va fi sau nu Rusia eliminată din SWIFT?

Biden putea înăspri sancțiunile în domeniul bancar împotriva Rusiei dacă ar fi eliminat-o din SWIFT. Această este o rețea de comunicații bancare folosită în mai multe țari, tocmai pentru a facilita tranzacții transfrontaliere de mare valoare.

Spre exemplu, dacă o bancă din Rusia îi trimite uneia din Franța un ordin de plată, banca franceză poate da drumul la bani. Și va primi ulterior, din Rusia, sumele pe care le-a debitat.

Un astfel de sistem este important la nivel internațional, pentru că facilitează plățile rapide și înlătură blocaje care pot apărea în afaceri în care se lucrează cu sume foarte mari de bani. Or, Rusia e o putere economică și are afaceri în care circulă mari sume de bani.

Biden susține, însă, că sancțiunile bancare pe care i le-a aplicat Rusiei sunt mai eficiente decât eliminarea din SWIFT.

ADVERTISING

Nici la nivel european nu s-a ajuns la un consens cu privire la eliminarea Rusiei din rețea. Cu toate astea, pe măsură ce orele trec, tot mai multe state sunt de acord că Rusia ar trebui eliminată din SWIFT.

Spre exemplu, Germania s-a opus acestei măsuri. Iar Italia, Franța și Ungaria s-au arătat indecise. În cursul zilei de sâmbătă, 26 februarie, Ungaria s-a răzgândit și a anunțat că Rusia trebuie eliminată din rețea.

Iar sâmbătă după-amiază, ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a anunțat că - deși o decizie oficială nu s-a luat încă - are informații că s-a început deja lucrul la eliminarea Rusiei din SWIFT.

Rusia are, însă, un sistem propriu pentru bănci rusești. Și mai există alternative la SWIFT. Inclusiv unele create de China, care nu a dezaprobat invazia Ucrainei.

Cât contează „înghețarea” averii lui Putin?

Cu puțin timp înainte să înceapă invazia Ucrainei, Insider relata că un yacht care i-ar aparține lui Vladimir Putin și care se numește Graceful a plecat subit dintr-un port din Hamburg.

Încă de atunci, presa internațională a speculat că liderul de la Kremlin își retrage bunurile de valoare din Europa, ca să nu-i fie confiscate după începerea războiului.

În cele din urmă, după 2 zile de ofensivă în Ucraina, Uniunea Europeană, Statele Unite, Marea Britanie și Canada au decis să înghețe averile lui Vladimir Putin și ale ministrului său de externe, Serghei Lavrov, după cum a anunțat Josep Borrell, reprezentantul diplomației Uniunii Europene.

Înghețarea averilor înseamnă că Putin și Lavrov nu vor mai putea să își retragă banii din state membre UE (dacă au depozite în cele 27 de state membre) și nici nu vor mai putea să cumpere ceva, în aceste state. De asemenea, le vor fi popriți banii deținuți prin terți, dacă vor exista dovezi că liderii ruși sunt adevărații proprietari ai sumelor.

Nu e foarte clar, însă, ce înseamnă acest lucru și dacă sancțiunile vor avea sau nu vreun efect.

O anchetă realizată de International Consortium of Investigative Journalists, în colaborare cu cotidianul german Süddeutsche Zeitung și alți parteneri media a arătat că Putin ar fi acumulat o avere uriașă. O rețea de asociați ai săi - al căror paravan e violocelistul Serghei Pavlovici Roldugin, prieten cu Putin - ar fi mutat sume ce circa 2 miliarde de dolari prin diverse conturi din lume.

De asemenea, anchetele Panama Papers și Pandora Papers arată că apropiați ai lui Putin sunt extrem de bogați și se relaxează în locuri exclusiviste, cum ar fi Monaco. Ceea ce indică faptul că și liderul de la Kremlin ar fi cel puțin la fel de bogat.

Spre exemplu, oponentul său, Alexey Navalny, a dat publicității, în ianuarie 2021, imagini cu un palat uriaș și opulent, care i-ar fi aparținut lui Putin.

Dar potrivit datelor oficiale, acel palat nu-i aparține lui Putin. De fapt, Kremlinul susține că Putin câștigă în jur de 140.000 de dolari pe an și deține 3 mașini, o rulotă și un apartament de circa 74 de metri pătrați (chiar dacă ar locui în unul de circa 150 de metri pătrați).

Așa că - după cum subliniază jurnaliștii revistei Time - Bruxellesul va avea o sarcină foarte dificilă dacă vrea să-i poprească banii lui Putin. Pentru că mai întâi va trebui să îi găsească.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇