România și-a închis spațiul aerian pentru aeronavele rusești. Noi măsuri pentru preluarea refugiaților

România și-a închis spațiul aerian pentru aeronavele rusești. Noi măsuri pentru preluarea refugiaților
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Purtătorul de cuvânt al Cabinetului Ciucă, Dan Cărbunaru, a anunțat că Guvernul va interzice tuturor aeronavelor rusești să mai survoleze spațiul aerian al țării noastre și va lua și alte măsuri, în relația cu Moscova. În plus, s-a reoganizat modul în care va fi preluat fluxul tot mai mare de refugiați ucraineni.

Dan Cărbunaru a anunțat că, în cursul zilei de astăzi, România va finaliza procedurile prin care se va interzice aeronavelor rusești să aterizeze pe teritoriul țării noastre sau să îl survoleze.

La scurt timp după anunțul guvernului, Ministerul Transporturilor a anunțat că spațiul aerian româneasc s-a închis pentru Rusia, de sâmbătă, 26 februarie, începând cu ora 15.00.

ADVERTISING

În contextul conflictului din Ucraina, Guvernul României a decis suspendarea Acordului între Guvernul RS România și Guvernul URSS privind transporturile aeriene civile, semnat la București la 22.12.1976”.

În consecință, Autoritatea Aeronautică Civilă Română a emis NOTAM prin care, începând cu ora 15:00, spațiul aerian al României a fost închis pentru toate zborurile regulate, cu sau fără aterizare pe aeroporturile din țară, pentru aeronavele operatorilor înregistrați in Federația Rusă.

Excepție de la această măsură fac zborurile umanitare și cele de urgență”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Transporturilor.

ADVERTISING

De asemenea, România a început procedurile de retragere din cadrul Băncii Internaționale de Investiții, o organizație bancară internațională din care face parte și Rusia.

Mii de ucraineni trec granița în România. Dar mulți își continuă drumul spre Vest

În plus, România se pregătește să gestioneze fluxul tot mai mare refugiați ucraineni care vin în țara noastră.

„În ultimele 24 de ore, până la miezul nopții, au intrat în țară 14.188 de cetățeni ucraineni. Dintre ei, 7.298 au părăsit deja teritoriul României.

De la începutul conflictului, au intrat și au rămas în România circa 14.000 de cetățeni ai Ucrainei, potrivit datelor de la miezul nopții precedente.

ADVERTISING

Toți au dreptul legal de a rămâne pe teritoriul României sau al altor state maxim 90 de zile. Dintre ei, cei care au ales să solicite azil sunt în număr de 54”, a mai precizat Dan Cărbunaru.

Pentru o mai bună gestionare a fluxului de migranți, au fost instalate corturi lângă frontiere atât pentru voluntari și presă, cât și pentru cei care vin în țară sau pentru cei care îi așteaptă la frontieră.

„Au fost puse la dispoziție mijloace de transport pentru a-i prelua pe cetățenii ucraineni care trec pe jos granița în România”, a mai spus Cărbunaru.

Acesta a spus că sunt în curs de amenajare două tabere de refugiați, una la Sighet și cealaltă la Siret. Dar această măsură este preventivă, pentru că centrele regionale puse la dispoziție pentru cazarea de refugiați nu sunt pline, la acest moment.

Potrivit lui Cărbunaru, pentru a integra într-un mod cât mai eficient cât mai multe inițiative de sprijin pentru ucraineni, premierul Nicoale Ciucă a decis înființarea unui grup de coordonare destinat refugiaților. Acest grup la nivelul Cancelariei va colabora cu IGSU și cu alte autorități implicate în acest proces.

Platformă online unde românii să anunțe Guvernul cu ce-i pot ajuta pe refugiați

„Va fi și o platformă care de astăzi va putea fi accesată pe site-ul Guvernului și care va avea câteva elemente de completat, pentru ca oricine – de la companii la reprezentați ai societății civile – să o poată accesa, menționând doar câteva informații.

Vorbim despre denumirea organizației, persoana de de contactat a organizației, numărul de telefon, adresa de email și tipul de sprijin pe care îl pot oferi.

În acest fel, folosind această plaformă, ne asigurăm că eforturile la nivel guvernamental sunt corelate cu cele ale voluntarilor și ale celorlalți care vor să ajute.

Avem deja peste 100 de oferte de sprijin primite.

La nivelul Cancelariei primului ministru vor fi integrate toate solicitările de sprijin primite de România din Ucraina, atât de la autorități locale, cât și de la cele centrale”, a mai spus Dan Cărbunaru.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇