Mihail Hodorkovski, cândva cel mai bogat om al Rusiei: Doar o revoluţie îl mai poate opri pe Putin

Mihail Hodorkovski, cândva cel mai bogat om al Rusiei: Doar o revoluţie îl mai poate opri pe Putin
Foto: Wikipedia

Mihail Hodorkovski, cândva cel mai bogat om al Rusiei înainte de a cădea în dizgraţia Kremlinului, a declarat vineri că doar revoluţia îl va răsturna pe Vladimir Putin şi că se aşteaptă ca şeful Kremlinului să ia măsuri mai severe împotriva disidenţei în ţară după ce a invadat Ucraina. Hodorkovski, care în anii 1990, sub preşedintele Boris Elţîn, a devenit unul dintre cei mai puternici oligarhi din Rusia, a declarat că se îndoieşte că poporul rus a susţinut invazia.

„Sunt absolut şocat de ceea ce a avut loc”, a declarat Hodorkovski despre invazie într-o convorbire video cu reporterii.

ADVERTISING

Hodorkovsky, în vârstă de 58 de ani, a declarat că Putin vrea să cucerească Ucraina, să-i distrugă apărarea şi să instaleze un "guvern marionetă" la Kiev.

„Schimbarea regimului Putin prin mijloace democratice nu se poate întâmpla; schimbarea poate veni exclusiv prin revoluţie - fie revoluţie de sus, fie revoluţie de jos", a spus el, potrivit Reuters.

El l-a catalogat pe Putin, în vârstă de 69 de ani, liderul suprem al Rusiei din 1999, drept un "dictator" care trăieşte într-o "bulă informaţională" strict controlată.

ADVERTISING

Hodorkovski a fost condamnat pentru evaziune fiscală şi fraudă în 2005, într-un proces la Moscova, despre care a spus că a fost orchestrat de cei doreau să distrugă compania sa de petrol şi gaze YUKOS şi să-l pedepsească pentru ambiţiile sale politice. El a negat întotdeauna acuzaţiile.

Hodorkovski a fost graţiat de Putin în 2013 şi a părăsit Rusia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇