Putin a vorbit cu Xi Jinping. China zice că respectă suveranitatea țărilor, dar numește războiul din Ucraina „criză”

Putin a vorbit cu Xi Jinping. China zice că respectă suveranitatea țărilor, dar numește războiul din Ucraina „criză”

Președintele Chinei a avut o convorbire cu Vladimir Putin, în care a cerut din nou să fie găsită calea negocierilor. Xi Jinping a cerut să se renunțe la mentalitatea de Război Rece și i-a reiterat lui Putin că poziția Chinei e că trebuie să fie respectată suveranitatea şi integritatea teritorială a tuturor ţărilor.

După conversație, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a anunțat că Vladimir Putin este dispus să trimită o delegaţie la Minsk, în Belarus, pentru o întâlnire cu reprezentanţii Ucrainei. Chiar dacă a pus condiția ca pe masa negocierilor să fie demilitarizarea Ucrainei, tot este un pas înainte, după ce Moscova a înrerupt comunicațiile cu Kievul în dimineața în care a declanșat invazia.

ADVERTISING

Putin i s-a plâns lui Xi că Statele Unite şi NATO au ignorat multă vreme preocupările legitime de securitate ale Rusiei, şi-au ignorat în mod repetat angajamentele şi au continuat să extindă desfăşurările de trupe din est, provocând limitele strategice ale Rusiei, potrivit unui comunicat al MAE chinez.

Documentul mai transmite că Beijingul a îndemnat în mod repetat ca criza să fie rezolvată prin intermediul dialogului și susţine Rusia şi Ucraina în rezolvarea acestei chestiuni prin negociere,.

Xi Jinping a cerut, de asemenea, tuturor părţilor, să renunţe la mentalitatea de Război Rece, să respecte preocupările de securitate legitime ale tuturor ţărilor şi să formeze un mecanism european de securitate echilibrat, eficient şi sustenabil prin intermediul negocierilor, potrivit comunicatului.

Xi Jinping a mai spus că respectă suveranitatea şi integritatea teritorială a tuturor ţărilor, potrivit comunicatului. El a evitat, însă, să numească acţiunea Rusiei în Ucraina o "invazie" sau să critice Moscova.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Rusia a atacat Ucraina joi, la 5 dimineața, bombardamentele zguduind continuu numeroase orașe. Vineri se dă lupta pentru Kiev, rușii încercând să preia controlul asupra capitalei.

Președintele Zelenski a cerut Rusiei să vină la masa negocierilor de pace, iar Kremlinul a anunțat că e de acord,după discuția cu partea chineză. Între timp, după multe ezitări, se pare că oficialii europeni au decis, în sfârșit să îl pună pe lista neagră pe Vladimir Putin și urmează să anunțe sancțiuni.

Iată filmul zilei în care Putin a lansat războiul total în Ucraina

Vezi și cum se desfășoara a doua zi de război în Ucraina

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇