Militarii ucraineni rezistă încă, deși sunt depășiți numeric. Urmează ziua cea mai lungă în care rușii vor să ocupe orașele Kiev, Harkov și Mariupol (Video)

La 24 de ore de la invazie, ceea ce Putin își dorea a fi o “operațiune militară chirurgicală” s-a transformat într-o confruntare directă cu trupele ucrainene care apără puncte strategice. Se înregistrează pierderi importante în ambele tabere, iar în jurul aeroportului se dau lupte grele.
Militarii ucraineni rezistă încă, deși sunt depășiți numeric. Urmează ziua cea mai lungă în care rușii vor să ocupe orașele Kiev, Harkov și Mariupol (Video)
  • Un oficial ucrainean anunță că trupele ruse vor ajunge astăzi în suburbiile Kievului, iar forțele de apărare abia rezistă în fața valului uriaș de militari ai Moscovei.
  • Aeroportul Internațional de lângă Kiev se afla, la patru dimineața, sub controlul ucrainenilor după ce l-au recucerit pe timpul nopții de la trupele de desant ruse.
  • 10 ofițeri ucraineni și-au pierdut viața în luptele din prima zi de război.

Experții militari anunță că orașul Kiev, capitala Ucrainei, nu va rezista mai mult de trei zile.

Urmăreşte LIVE conflictul din Ucraina şi bătălia pentru Kiev

Strategia Rusiei e să înconjoare metropola, apoi să trimită trupe speciale cu scopul de a distruge conducerea politică, înlocuind-o cu persoane numite de Kremlin.

ADVERTISING

După cum arată datele din teren, multe dintre ele confirmate de autorități militare și surse independente, invazia Rusiei nu este nici pe departe “operațiunea chirurgicală”, pe care și-ar fi dorit-o Vladimir Putin.

VIDEO. Momentul în care un avion de luptă a fost doborât de rachetele antiaeriene. Forțele ucrainene susțin că e un avion rusesc, dar și Kievul a pierdut un aparat de zbor Su-27 - Sursa: Twitter

În noaptea de 24-25 februarie, pe drumul spre Kiev s-au dat lupte grele, iar rușii au pierdut în jur de 800 de militari de la începutul invaziei. 

Informația apare într-un raport al Ministerului Apărării din Ucraina, fiind citat de “Kievul Independent”, o platformă de știri despre conflict.

Rusia, până acum, nu a dat publicității niciun comunicat despre pierderile proprii.

În același raport se anunță că trupele Moscovei au pierdut 7 avioane de luptă și transport, 6 elicoptere, 130 de blindate și 30 de tancuri.

În această dimineață, un avion ucrainean de vânătoare Su-27 a fost doborât deasupra Kievului de forțele rusești cu rachete antiaeriene BUK.

Ucrainenii au rezistat pe toate liniile de atac ale rușilor

Președintele Volodimir Zelenski, într-un mesaj televizat a anunțat că 137 de ucraineni și-au pierdut viața în prima zi de atac, iar 316 au fost răniți. 10 ofițeri au fost uciși în confruntarea cu armata Rusiei, a mai spus el.

Ben Wallace, ministrul Apărării din Marea Britanie, a declarat că “militarii ruși nu și-au atins obiectivele planificate pentru prima zi de conflict, forțele ucrainene rezistând pe toate liniile de atac ale Rusiei”.

De la un bombardament punctual, atacuri cu elicoptere și avioane de luptă ale unor ținte strategice ce păreau a oferi un control rapid și total forțelor ruse asupra Ucrainei, s-a ajuns la ciocniri militare terestre, iar reacția forțelor ucrainene a fost peste așteptări, provocând pierderi mari inamicilor.

O luptă intensă și sângeroasă s-a dat pentru controlul aeroportului internațional din Kiev, care ieri după amiaza fusese cucerit de trupele speciale de parașutiști ruși pentru ca, apoi, o contra-ofensivă ucraineană să îndepărteze trupele ruse de desant. S-au înregistrat pierderi de vieți în ambele tabere.

La ora 4 dimineața, conform unui raport al Marelui Stat Major din Kiev, aeroportul era controlat încă de forțele ucrainene.

Patru fronturi de luptă în suburbiile Kievului

Ceea ce părea o formalitate militară pentru Putin s-a transformat mai repede decât acesta se aștepta într-o confruntare directă cu forțele de apărare ale armatei ucrainene.

Deși sunt puține șanse ca aceasta să reziste în fața numărului imens de soldați și arme trimise de Moscova, 80.000 de militari au intrat deja pe teritoriul Ucrainei, faptul că a provocat pagube Rusiei încă din prima zi a fost neașteptat pentru forțele de invazie.

Confruntările din această dimineață arată că pe parcursul zilei trupele rusești vor continua să înainteze spre Kiev. 

În jurul aeroportului se dau lupte grele de la primele ore ale dimineții.

De asemenea, astăzi vom asista la încercări de preluare militară a orașelor Harkov și Mariupol.

Un oficial ucrainean a anunțat că forțele ruse au ajuns în suburbiile Kievului, iar confruntările se desfășoară pe patru fronturi în jurul orașului, în ciuda faptului că militarii ucraineni sunt depășiți numeric.

Vezi şi ce s-a întâmplat în prima zi de război, după ce Putin a ordonat invazia


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇