Grecia anunţă uciderea a şase civili în bombardamentele din Ucraina şi îl convoacă pe ambasadorul rus

Grecia anunţă uciderea a şase civili în bombardamentele din Ucraina şi îl convoacă pe ambasadorul rus

Grecia a anunţat sâmbătă că şase civili din minoritatea greacă au fost ucişi şi alţi şase răniţi în urma bombardamentelor ruseşti în apropiere de Mariupol, în Ucraina, şi că l-a convocat luni pe ambasadorul Rusiei la Ministerul de Externe, informează AFP şi Reuters.

Bombardamentele au avut loc la periferia satelor Sartana şi Bugas, iar unul dintre cei răniţi este un copil, a precizat Ministerul de Externe.

Într-un comunicat în care a condamnat atacul, ministerul a adăugat că şeful diplomaţiei elene, Nikos Dendias, a menţionat protecţia a peste 100.000 de greci care trăiesc în Ucraina, în cadrul unei întâlniri cu omologul său rus Serghei Lavrov, cu câteva zile înainte de începerea ofensivei ruseşti.

Rusia dă vina pe ”naziștii naționaliști” ucraineni

Într-un comunicat, ambasada Rusiei la Atena şi-a exprimat sâmbătă ''profunda tristeţe'' faţă de aceste decese, dar a precizat că Rusia viza ''exclusiv'' obiective militare din Ucraina.

''Noi nu bombardăm zone populate şi sate, nici infrastructuri politice sau culturale'', a dat asigurări ambasada, adăugând că armata ucraineană şi ''escadroanele naziştilor naţionalişti sunt cunoscute de ani de zile că lovesc civili''.

''Avertizăm asupra posibilităţii ca regimul de la Kiev să se folosească de comunităţile etnice greceşti şi de alte comunităţi care trăiesc în Ucraina pentru a provoca reacţii antiruseşti în străinătate'', a adăugat ambasada.

Vineri, Grecia şi-a închis ambasada la Kiev, dar şi-a sporit prezenţa consulară la Mariupol, unde prezenţa unei comunităţi greceşti datează din secolul al XVIII-lea.

În ciuda legăturilor sale istorice cu Rusia, Grecia a condamnat atacul rusesc şi a susţinut sancţiunile împotriva Moscovei.

Forţele ruse au bombardat sâmbătă, pentru a treia zi consecutiv, oraşele ucrainene cu artilerie şi rachete de croazieră, dar capitala Kiev a rămas sub controlul ucrainenilor.

LIVE - Ziua a treia de război - află ce se întâmplă chiar acum

A doua zi de război în Ucraina: Kievul a rezistat, Putin a fost trecut pe lista neagră, se discută despre negocieri, un copil s-a născut la metrou (Foto & Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇