A patra zi de război: UE înarmează Ucraina și lovește Rusia unde doare mai tare. Putin reamintește lumii că are bomba atomică

A patra zi de război: UE înarmează Ucraina și lovește Rusia unde doare mai tare. Putin reamintește lumii că are bomba atomică

Ucraina rezistă eroic invaziei rușilor. S-au înregistrat sute de morți în rândul civililor, printre care și copii. Kievul încearcă să mai reziste încă o noapte.

A fost luat cu asalt și Harkovul, al doilea cel mai mare oraș din Ucraina, dar rușii au fost respinși, după ce s-au dat lupte stradă cu stradă.

În timp ce invazia continuă, Putin a ordonat forțelor nucleare ale Rusiei să intre în alertă.

Bilanțul victimelor din tabăra ucraineană ajunge la 352 de morţi şi aproape 1.700 de răniţi, printre care și mulți copii, au anunţat duminică seară autorităţile de la Kiev.

UE promite să ajute Ucraina cu armament, echipamente și combustibil de 500 de milioane de euro, spațiul aerian european se închide pentru avioanele rușilor, iar Banca Centrală de la Moscova va avea înghețate rezervele valutare din țările europene.

Iată desfășurarea evenimentelor de duminică, din ziua a patra a războiului din Ucraina:

23:44 - Aproape 6.000 de persoane, care au ieșit în stradă, în Rusia, să protesteze față de războiul din Ucraina, au fost reținute de când a început invazia. Numai duminică au fost reținute 2.650 de persoane, în 51 de orașe din întreaga țară, dintre care 1.225 au fost reținute doar la Moscova, potrivit activiștilor ruși de la OVD-Info.

23:30 - Compania aeriană rusă Aeroflot a anunţat că va suspenda toate zborurile către Europa începând de luni, după ce UE a decis să închidă întreg spaţiul său aerian pentru toate avioanele ruseşti.

23:07 - Statele Unite și Franța și-au anunțat cetățenii să părăsească Rusia, în condițiile în care aeronavele din această țară vor fi interzise în spațiul aerian european, ca sancțiune pentru invadarea Ucrainei.

ADVERTISING

Mai mult, Marea Britanie ia în considerare interzicerea accesului navelor rusești în porturile sale.

23:00 - Președintele Elveției, Ignazio Cassis, spune că este „foarte probabil” ca țara lui să impună sancțiuni Rusiei, pe model european, începând de luni.

Conturile rușilor din băncile elvețiene vor fi astfel blocate, trecând peste „rațiunile de neutralitate” invocate în urmă cu 3 zile, când Elveția nu a vrut să pedepsească Rusia. Între timp, a asistat la declanșarea unui război total în Ucraina, iar țările europene s-au hotărât să acționeze mai dur.

22:45 - Aeroportul din Zaporoje, unde se află și cea mai mare centrală nucleară din Europa, a fost bombardat cu rachete de către armata rusă.

22:30 - Primarul Kievului, Vitali Klitscho, transmite pe pagina sa oficială și verificată de Facebook că el nu ar fi spus că este încercuit Kievul și că ar fi vorba despre o dezinformare, care face parte din războiul informațional al Rusiei.

„Rusia continuă să lupte împotriva Ucrainei nu numai cu arme militare, ci și informațional. Crearea de pagini false ale reprezentanților puterii, manipularea informațiilor, crearea unor legende. Astăzi a fost creată o clonă a paginii mele de Instagram. În această seară, edițiile rusești de internet răspândesc informații cu un link către mine că Kievul este oarecum înconjurat și evacuarea oamenilor este imposibilă. Și e ciudat că a început să fie răspândit de canalele ucrainene de Telegram… Nu crede minciunile! Aveți încredere în informații numai din surse oficiale”, transmite primarul Kievului.

22:00 - Guvernul transmite că un convoi format din trei camioane pline cu medicamente şi echipamente medicale a plecat în această seară de la București cu destinația Siret, în sprijiul refugiaților din Ucraina.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

21:50 - Uniunea Europeană îi va primi pe refugiații din Ucraina timp de trei ani, fără ca ei să fie nevoiți să aplice pentru azil. Decizia a fost luată în unanimitate, spune ministrul german de Interne, Nancy Faeser, citat de BBC.

21:30 - O coloană militară rusă care se întinde pe 5 kilometri se apropie de Kiev, transmite Reuters.

21:13 - Știrea că Vladimir Putin l-ar fi demis pe Șeful Statului Major General al Forțelor Armate Ruse, generalul Valeri Gherasimov, difuzată de presa din Ucraina, nu se confirmă, a fost negată de Moscova.

El apare în filmarea de azi, în care Putin anunță că forțele nucleare vor intra în alertă și pare nemulțumit.

Gherasimov ocupă cea mai înaltă funcție din armata rusă de aproape 10 ani și este teoreticianul noii abordări militare a Rusiei (Doctrina Gherasimov), bazată pe război hibrid, care a fost aplicată și în Ucraina încă din 2014.

20:22 - Ministrul Apărării din Ucraina a postat pe Twitter o fotografie în care apare alături de președintele Volodimir Zelenski. El transmite că „este imposibil să faci Kievul să lase armele” și că armata ucraineană „deja câștigă” lupta cu rușii. El subliniază că apărătorii Capitalei rezistă deja de 85 de ore asediului rușilor și îi sfătuiește pe invadatori să meargă acasă.

20:00 - Primarul Kievului anunță că orașul a fost înconjurat de armata rusă. Trupele inamice se află la doar câțiva kilometri de centrul capitalei Ucrainei.

19:45 - Și Suedia va ajuta armata ucraineană cu arme antitanc, la fel ca Germania.

19:40 - Aeroportul Internațional Zhytomyr din Ucraina a fost lovit de rachete Iskander lansate din Belarus, anunță Ministerul de Interne de la Kiev, deși Alexandr Lukașenko ar fi promis că orice acțiuni militare din țara sa vor fi oprite în timpul negocierilor dintre ruși și ucraineni, care ar fi urmat să se desfășoare duminică aproape de frontiera cu republica Belarus.

ADVERTISING

19:15 - Gigantul petrolier britanic BP va renunța la acțiunile pe care le deține la Rosneft. Este vorba despre un pachet de 19,75%, informează BBC.

19:10 - Mii de refugiați din Ucraina așteaptă să intre în România prin vama Siret. Autoritățile spun că trec în jur de 400 de refugiați pe oră, de două ori mai mulți decât ieri. Și la vama Sighetu Marmației situația este similară.

18:45 - Ucraina semnalează avarii înregistrate la două instalații nucleare, în urma luptelor cu forțele ruse. Este vorba despre un depozit de deșeuri nucleare de lângă Kiev.

18:30 - UE interzice accesul tuturor aeronavelor ruse sau controlate de ruși în spațiul aerian european. Este valabil și pentru avioanele private ale oligarhilor ruși, anunță șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

De asemenea, organele de propagandă ale Moscovei, RT și Sputnik, vor fi interzise în Europa, a mai spus ea, duminică seară.

Pentru prima dată, UE va finanța cumpărarea și livrarea de arme și echipamente unei țări atacate.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene

Restricțiile impuse Rusiei vor fi extinse și asupra Belarusului.

Conturile băncilor rusești și ale oligarhilor ruși din UE vor fi blocate.

Șefa CE a lăudat curajul președintelui Zelenski și rezistența eroică a forțelor ucrainene împotriva „invadatorului Putin”.

Înaltul reprezentant al UE, Joseph Borel, anunță că va cere astăzi acordul miniștrilor de externe din UE pentru a susține cu bani europeni armata ucraineană, cu arme și combustibil.

18:15 - Guvernul României a stabilit prin OUG cum vor fi ajutați refugiații din Ucraina și cine plătește.

18:00 - Turcia va restricționa accesul navelor de război rusești prin strâmtorile Bosfor și Dardanele. Nici avioanelor militare rusești nu li se va mai permite accesul. Decizia n-a fost luată încă, dar turcii spun că au verificat și au dreptul să facă asta.

17:45 - Oligarhii ruși au început să ceară oprirea războiului din Ucraina. Oleg Deripaska, unul dintre cei mai bogați oameni din Rusia, a transmis pe Twitter că „pacea este prioritatea” și „negocierile trebuie să înceapă cât mai repede”.

17:30 - OMS avertizează că spitalele din Ucraina rămân fără oxigen și nu se mai pot aproviziona. Se cere stabilirea unui culoar umanitar pentru aprovizionarea cu materiale sanitare de extremă urgență.

17:20 - Au fost proteste împotriva războiului din Ucraina în zeci de orașe din Rusia, duminică, iar autoritățile au arestat 900 de persoane, potrivit unui ONG rus. În total, până acum au fost arestați circa 4.000 de ruși care au avut curaj să spună că nu sunt de acord cu invadarea Ucrainei.

17:00 - Până acum au fugit din Ucraina circa 368.000 de civili, anunță Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi (UNHCR), care citează bilanțul oficial oferit de regimul de la Kiev. Peste 200.000 dintre aceștia au mers în Polonia.

16:45 - Agenția rusă de presă TASS a fost suspendată din Alianța Europeană a Agențiilor de Presă (EANA) și riscă să fie exclusă definitiv din această asociație profesională.

16:30 - Orașul Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, este controlat în totalitate de armata și poliția statului, anunță guvernatorul regional, Oleh Synyehubov, după ce rușii au încercat să-l ia cu asalt. El spune că soldații ruși sunt demoralizați și se predau trupelor ucrainene. S-au dat lupte grele, stradă cu stradă.

Și orașul Chuhuiv se află sub controlul armatei ucrainene, însă mai multe regimente ruse au fost reperate în zonă, iar trupele Kievului sunt pe poziție și vor intra în luptă.

16:18 - Cel mai mare avion din lume, celebrul Antonov AN-225 Mriya, a fost distrus pe aerodromul Hostomel, împreună cu alte avioane de mari dimeniuni care se aflau acolo, transmite corespondentul de război Illia Ponomarenko. Era singurul avion de acest tip construit vreodată.

16:15 - Armata Ucrainei a distrus o companie de tancuri ruseşti în regiunea Cernihiv, transmite presa locală. Nu există supraviețuitori.

16:00 - Ucraina a confirmat duminică participarea la negocieri cu Rusia într-o regiune de la frontiera sa cu Belarusul. Întâlnirea va avea loc în localitatea Gomel, după ce președintele Alexandr Lukașenko a promis că trupele din zonă nu vor face nicio mișcare în timpul discuțiilor și până se întoarce la Kiev delegația ucraineană.

15:45 - Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat duminică, la televizor, plasarea în alertă a „forţei de disuasiune nucleară” a armatei ruse.

„Ţările occidentale nu doar că adoptă acţiuni inamicale împotriva ţării noastre pe plan economic, mă refer la acele sancţiuni pe care le ştie toată lumea, dar, în plus, oficialii de rang înalt din principalele state NATO fac şi declaraţii agresive împotriva ţării noastre. În acest context, îi ordon ministrului Apărării şi şefului Statului Major militar să transpună forţele de disuasiune nucleară în modul special de luptă”, a afirmat Vladimir Putin, citat de agenţiile de presă de la Moscova.

15:30 - Guvernul României va aproba astăzi o ordonanţă de urgenţă pentru acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina.

15:15 - La Berlin au ieșit în stradă peste 100.000 de oameni, duminică, pentru a cere încetarea războiului. Germania va trimite în Ucraina 1.000 de arme antitanc și 500 de rachete Stinger. Cancelarul Olaf Scholz a anunțat și primele măsuri concrete pentru a nu mai depinde de gazul rusesc.

14:55 - Nu există trupe rusești în Kiev, anunță primarul Capitalei ucrainene. El spune că sabotorii au fost eliminați.

14:39 - Japonia se alătură țărilor occidentale pentru a bloca o serie de bănci rusești de la sistemul de plăți Swift, a declarat, duminică, prim-ministrul Fumio Kishida. Kishida a adăugat că Japonia va aplica sancțiuni președintelui rus Vladimir Putin și va extinde ajutorul umanitar de urgență pentru Ucraina cu 100 de milioane de dolari, relatează Reuters.

14:33 - Belarus este pe cale să se alăture invaziei ruse, spune fostul ministru ucrainean al apărării, Andrei Zagorodniuk, citat de The Guardian.

„Este foarte probabil ca Republica Belarus să se alăture oficial războiului rus împotriva Ucrainei. Există informații despre trupe aeropurtate din Republica Belarus care se îmbarcă în avioane pentru a intra în Ucraina.
Aceasta este o evoluție groaznică a situației, deoarece implică o țară care până de curând era un mare prieten al Ucrainei, iar oamenii de aici au considerat întotdeauna Ucraina ca pe o națiune frățească. Ucraina și Belarus nu au fost niciodată în război una cu alta în sute de ani de istorie.


Credem că singurul motiv pentru această decizie a fost cererea personală a președintelui Rusiei, deoarece Lukașenko depinde complet de Putin în politica sa”.

14:02 - Președintele Ucrainei Zelenski scrie pe contul de Facebook că a vorbit cu omologul său din Belarus. Nu dă însă niciun detaliu despre conținutul convorbirii.

13:28 - Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat creșterea semnificativă a cheltuielilor pentru apărare, bugetul militar al Berlinului va fi suplimentat cu 100 de miliarde de euro în acest an.

Asta înseamnă că Germania va cheltui acum 2% din PIB-ul său anual pentru apărare, o cerință pe care NATO o are de mult timp de la statele membre și pe care țara nu a reușit să o îndeplinească anterior - în ciuda presiunilor din partea SUA și în special în mandatul fostului președinte Donald Trump.

13:36 - Ucraina a intentat un proces împotriva Rusiei la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), instanţa supremă a ONU cu sediul la Haga, pentru intervenţia armată lansată la 24 februarie, a anunţat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

13:19 - Armata ucraineană a anunțat că a preluat controlul în Harkov. Rușii nu au reușit să ia orașul.

12:54 - Aproximativ 4.300 de ruşi au fost ucişi de la începutul invaziei, anunţă ministrul delegat însărcinat cu Apărarea Hanna Malyar.

Forţele ucrainene au distrus 146 de tancuri, 27 de avioane şi 26 de elicoptere ruseşti

12:37 - Interzicerea la nivelul întregii Uniunii Europene a zborurile rusești ar putea face parte dintr-un nou pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, scrie Reuters.

12:18 - Ucraina urmează să înfiinţeze o ”armată IT” care să lupte împotriva atacurilor digitale ruse în Ucraina, anunţă vicepremierul ucrainean Mihailo Fedorov, relatează Reuters.

12:07 - Vladimir Putin a fost suspendat din funcția de președinte de onoare al Federației Internaționale de Judo, scrie BBC.

12:04 - Președintele Klaus Iohannis anunță, și el, ajutorul militar pentru Ucraina.

11:53 - Miniştrii de externe din Grupul celor şapte (G7), principalele economii democratice, se vor reuni online duminică într-o sesiune de urgenţă pe tema crizei ucrainene.

11:48 - Cel puţin 64 de civili au fost ucişi şi alţi peste 270.000 s-au refugiat, în altă parte în interiorul Ucrainei sau în străinătate, după intrarea trupelor ruse, anunță ONU.

11:38 - Volodimir Zelenski cere ca Rusiei să îi fie retras dreptul de vot în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.

11:28 - Cele mai recente informații de la Ministerul Apărării al Marii Britanii arată că Rusia avansează spre Ucraina „din multiple direcții”, dar că întâmpină „rezistență puternică” din partea armatei ucrainene.

11:22 - Armata ucraineană a emis un ghid pentru oamenii implicați în mișcarea de rezistență civilă, scrie BBC.

„Indiferent dacă ai sau nu arme sau muniție, folosește toate căile și mijloacele posibile de luptă”, se spune în acesta.

Oamenii au fost sfătuiți:

Să demonteze indicatoarele rutiere
Să doboare copacii pentru a îngreuna mișcările echipamentelor militare
Să folosească dispozitive incendiare ce pot fi fabricate acasă
Să distrugă nodurile cheie ale sistemului de transport
Să fie vigilenți odată cu lăsarea întunericului și noaptea

11:09 - Președintele Zelenski a avut un mesaj pentru bieloruși bieloruși: De pe teritoriul vostru, îi ucideţi pe copiii noştri. Cum vă veți uita în ochii copiilor voștri?

I sincerely wish Belarus to once again become that kind, safe Belarus that everyone saw not so long ago. Make the right choice. I am sure this is the main choice of your great people.

Publicată de Володимир Зеленський pe Duminică, 27 februarie 2022

10:51 - România va trimite ajutor militar în Ucraina, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Ajutorul militar constă în combustibil, veste antiglonț și muniție.

10:34 - Forţele ruse au atacat mai multe facilităţi de petrol şi gaz din Ucraina, provocând explozii ample, transmite Reuters.

Un terminal petrolier lovit de o rachetă rusă a ars la Vasîlkov, la sud-vest de Kiev, deflagraţia lansând flăcări uriaşe şi coloane de fum către cerul nocturn, potrivit primarului şi imaginilor din social media.


10:16 - Finlanda va închide și ea spaţiul aerian avioanelor ruseşti.

Finlanda are mai mult de 1.300 de kilometri de frontieră cu Rusia.

10:04 - Președintele ucrainean Vladimir Zelenski spune că e dispus să participe la negocieri pentru pace, dar nu în Belarus. Acestea ar putea fi organizate la Bratislava, Istanbul, Budapesta sau Baku, transmite Associated Press.

09:54 - Kremlinul spune că este pregătit să negocieze cu Ucraina și propune ca loc de întâlnire Gomel din Belarus, ţară de unde Rusia şi-a încercuit vecinul.

09:52 - Polonia va furniza un tren special pentru a transporta răniții din Ucraina la diferite spitale din Varșovia, a declarat un oficial polonez.

09:27 - Kievul vrea să organizeze o legiune internațională, bazată pe voluntari străini, care să ajute Ucraina.

„Ar fi proba sprijinului acordat țării noastre”, a remarcat președintele Zelenski, potrivit BBC.

09:17 - Armata rusă spune că at fi încercuit două mari oraşe din sudul Ucrainei, Herson şi Berdeansk.

09:05 - Peste 18.500 de cetăţeni ucraineni au intrat sâmbătă în România, fiind înregistrată o creştere de 30% faţă de ziua precedentă, informează Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră.

08:58 - Hackerii de la Anonymous avertizează că cele „câteva site-uri doborâte” de până acum în Rusia sunt doar începutul.

08:47: Orașul Nova Kahovka, aflat în Sudul Ucrainei, a fost capturat de forțele rusești, transmite BBC. Este un oraș mic, dar localizat strategic pe râul Nipru care alimentează cu apă Crimmea.

08:27: Ucraina a capturat aproximativ 200 de soldați ruși, care erau "prost echipați", a spus jurnaliștilor generalul ucrainean Borys Kremenețki, potrivit CNN.

08:25: Primii refugiaţi din Ucraina au fost cazaţi, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în municipiul Piatra-Neamţ. Sunt 46 de adulţi şi 36 de copii.

08:15: Forțele ruse au intrat în orașul Harkov, potrivit oficialilor ucraineni.

Guvernatorul regional Oleg Sinegubov a spus că vehicule militare au intrat în oraș. Acesta a făcut apel la oameni, să nu iasă pe străzi.

08:06 - Miniştrii europeni ai Energiei vor avea luni o întâlnire de urgenţă, după creşterea preţurilor petrolului şi gazelor provocată de invazia Rusiei în Ucraina, transmite Reuters.

08:01 - Serviciul de Urgență al Ucrainei a confirmat, potrivit BBC, că o rachetă a lovit un bloc de nouă etaje din Harkov: sunt mai mulți răniți și un mort.

07:57 - „Fără această armată și fără poporul nostru, Europa nu va fi niciodată în siguranță. Fără noi, Europa nu ar mai exista”, a scris pe Facebook ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Rezniko, transmite BBC.

07:38 - Potrivit unui anunţ postat pe Twitter de către Ministerul Apărării din Lituania, ajutoarele militare din ţara baltică au sosit în Ucraina.

07:33 - Cel puțin șase civili, printre care și o fetiță de 7 ani, au murit la Sumî, în atacuri, anunță guvernatorul Dmitri Zhivitsky.

O grădiniță și un orfelinat au fost printe ținte, spune acesta, o informație negată de Rusia.

07:11 - Fostul preşedinte american Donald Trump l-a lăudat pe "inteligentul" Vladimir Putin şi i-a criticat pe liderii occidentali „atât de proşti” după părerea lui, sâmbătă seară la marea convenţie anuală a conservatorilor americani, la Orlando (statul Florida), notează AFP, citat de Agerpres. NATO, a spus el, „dă dovadă de orice în afară de inteligenţă” lovind Rusia cu sancţiuni în loc să decidă „să o facă bucăţi - cel puţin din punct de vedere psihologic”.

President Donald J. Trump Speaks with Press at CPAC 2022 in Orlando

06:52 - Preşedintele francez, Emmanuel Macron, l-a sunat sâmbătă, în jurul miezului nopţii, pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, care i-a mulţumit "pentru că a răspuns solicitărilor Ucrainei în materie de echipament militar defensiv", a anunţat Palatul Elysée, notează AFP.

06:50 - Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a spus într-un interviu că se teme de un atac rusesc în Polonia, Finlanda sau ţările baltice, notează AFP, citat de Agerpres. "Trebuie să prevedem că Putin va dori să-şi dezvolte politica agresivă, invazia sa. A început în Georgia, acum Ucraina, următorul obiectiv ar putea fi ţările baltice, Polonia, Finlanda sau alte ţări de pe flancul estic", a declarat Mateusz Morawiecki, în acest interviu publicat şi de grupul german de presă regională Funke Meediengruppe. "Avem nevoie de o armată europeană puternică", a insistat premierul polonez care consideră că "trebuie dublate cheltuielile pentru apărare în Europa".

06:48 - Grupul de hackeri Anonymous susține că a dezactivat site-ul guvernamental al Ceceniei, la 12 ore după ce regiunea aliată cu Rusia a declarat că trimite trupe în Ucraina. BBC a constatat că site-ul afișează în prezent o pagină de eroare 404 Host Not Found.

06:41 - Miliardarul Elon Musk a declarat că serviciul de bandă largă prin satelit Starlink al companiei este disponibil în Ucraina, iar SpaceX trimite mai multe terminale în această țară, al cărei internet a fost perturbat din cauza invaziei rusești, anunță Reuters.

„Serviciul Starlink este acum activ în Ucraina. Mai multe terminale pe drum”, a transmis Musk pe Twitter, citat de Mediafax.

El a răspuns la un tweet al unui oficial guvernamental ucrainean, care i-a cerut lui Musk să furnizeze stații Starlink pentru țara aflată în conflict. „@elonmusk, în timp ce tu încerci să colonizezi Marte - Rusia încearcă să ocupe Ucraina! În timp ce rachetele tale aterizează cu succes din spațiu - rachetele rusești atacă populația civilă ucraineană!” a scris pe Twitter vicepremierul Ucrainei, Mykhailo Fedorov.

05:00 - Am supraviețuit și acestei nopți, a spus președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

04:00 - Un civil a fost ucis în oraşul ucrainean Harkov, după ce tiruri de artilerie au lovit un bloc de apartamente, transmite CNN, citat de News.ro. De asemenea, conform unui medic de la un spital din Kiev, un băieţel de şase ani a fost ucis şi mai multe persoane au fost rănite.

03:45 - Preşedintele Franţei Emmanuel Macron anunţă că a cerut preşedintelui Republicii Belarus, Alexandr Lukaşeno, retragerea trupelor ruseşti de pe teritoriul său.

02:27 - Site-ul Kremlinului şi site-urile mai multor instituţii guvernamentale ruseşti sunt picate de mai multe ore.

02:09 - Zece etnici greci au fost ucişi în urma bombardamentelor din regiunea oraşului ucrainean Mariupol. Ministerul grec de Externe a cerut Rusiei să înceteze orice acţiune împotriva civililor. Ambasada Rusiei a negat că forţele ruseşti ar fi desfăşurat operaţiuni în regiune, susţinând că ”armata ucraineană şi batalioanele naţionaliste neonaziste sunt cunoscute de mulţi ani pentru atacurile la adresa populaţiei civile, chiar şi cu armament greu”.

01:11 - Două explozii puternice s-au produs la Vasilkov, la 30 de km de Kiev. Explozia părea să fie la 20 de kilometri de centrul capitalei ucrainene, iar cerul nopţii s-a luminat timp de câteva minute, conform jurnalistului CNN, Alexander Marquardt, citat de News.ro.

A doua explozie a zguduit vestul Kievului, imediat după ora 1:00. Această a doua explozie a venit din sud-vestul oraşului, din direcţia unuia dintre cele două aeroporturi importante.

Autorităţile ucrainene cred că armata rusă a atacat cu rachete balistice sau de croazieră. În zonă există un aeroport militar şi depozite de carburant, informează CNN.

01:00 - Legenda boxului ucrainean, Wladimir Klitschko, a făcut un apel la comunitatea internațională să pună capăt "războiului început de Rusia”: "Nu este timp de aşteptat pentru că asta va duce la… catastrofă umanitară. Trebuie să acţionaţi acum pentru a opri agresiunea rusă”.

00:48 - Preşedintele american Joe Biden a spus că alternativa la sancţiunile contra Rusiei pentru invadarea Ucrainei ar fi un al Treilea Război Mondial: "Există două opţiuni: Începe al Treilea Război Mondial, adică fizic să intri în război cu Rusia, sau te asiguri că ţara care acţionează împotriva dreptului internaţional ajunge să plătească un preţ pentru ceea ce a făcut".

Preşedintele rus Vladimir Putin, atacând Ucraina, "obţine exact efectul opus a ceea ce şi-a dorit. Scopul meu de la început a fost să ţin NATO şi UE unite. Pentru că Putin a crezut că poate diviza NATO creând un decalaj util pentru el. Şi asta nu s-a întâmplat".

00:26 - Ţările occidentale au adoptat un nou set de sancţiuni împotriva Moscovei. Numeroase bănci (circa 70% din sistemul bancar rus) sunt excluse din platforma interbancară Swift. De asemenea, s-au impus restricţii asupra activelor Băncii Centrale a Rusiei.

Președinta CE, Ursula von der Leyen, a declarat că decizia va ”interzice oligarhilor ruşi să-şi folosească activele financiare pe pieţele noastre”.  ”Putin a pornit pe o cale care vizează distrugerea Ucrainei. Dar ceea ce face el, de fapt, este să distrugă viitorul propriei ţări”. 

Măsurile au fost luate de Statele Unite, Franţa, Germania, Marea Britanie, Canada, Italia şi Comisia Europeană.

00:15 - Premierul britanic Boris Johnson a afirmat, sâmbătă seară, într-un mesaj postat în social media, că preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi poporul ucrainean dau dovadă de un eroism uluitor în faţa invaziei ruse.

00:03 - Compania aeriană Lufthansa şi-a anunţat, sâmbătă, intenţia de a-şi suspenda toate zborurile către şi peste Rusia timp de şapte zile, din cauza invaziei Ucrainei de către armata rusă, relatează AFP.

„Lufthansa nu va mai folosi spaţiul aerian rusesc în următoarele şapte zile şi zborurile către Rusia vor fi suspendate în această perioadă”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei pentru AFP.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇