Guvernul a stabilit prin OUG cum vor fi ajutați refugiații din Ucraina și cine plătește

Guvernul a stabilit prin OUG cum vor fi ajutați refugiații din Ucraina și cine plătește

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, anunţă că Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă în baza căreia statul român poate oferi sprijin şi asistenţă umanitară cetăţenilor străini sau apatrizi aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din Ucraina. Cheltuielile necesare acestui sprijin vor fi suportate de la bugetul de stat.

„Am stabilit prin ordonanţă de urgenţă faptul că cetăţenii străini sau străini sau apatrizii aflaţi în situaţii deosebite, care provin din zona conflictului armat din Ucraina şi intră în România şi care nu solicită o formă de protecţie potrivit legii privind azilul în România beneficiază în cadrul taberelor temporare de cazare şi asistenţă umanitară sau în alte locuri de cazare stabilite stabilite de Comitetele Judeţene sau Comitetului municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă de asigurarea următoarelor utilităţi de primă necesitate pe perioada staţionării temporare: hrană, îmbrăcăminte, materiale de igienă personală, asistenţă medicală primară şi tratament corespunzător, asistenţă medicală de urgenţă, dreptul de a fi inclus în programele naţionale de sănătate publică”, a declarat Lucian Bode, duminică seară, la finalul şedinţei de Guvern.

ADVERTISING

El a menţionat că Guvernul a stabilit că achiziţia acestor produse şi servicii se va face prin procedură de achiziţie publică în regim de urgenţă, iar finanţarea acestor cheltuieli şi a celor necesare funcţionării taberelor necesare pentru cetăţenii care vin din Ucraina se asigură din bugetul de stat prin bugetul IGSU şi al Ministerului Sănătăţii.

Copiii cetăţeni străini care ajung în România neînsoţiţi de părinţi sau de un reprezentant legal vor beneficia de protecţie specială.

„Valoarea maximă a costurilor aferente cazării în alte locaţii stabilite de Comitetele Judeţene sau Comitetului municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă se va aproba printr-o hotărâre a Guvernului”, a menţionat Bode.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În şedinţa de duminică seară, Executivul a aprobat măsuri legislative care să permită României să ia măsuri în funcţie de evoluţia situaţiei din Ucraina.

Cetăţenii vor fi cazaţi maxim 72 de ore în taberele temporare.

Guvernul a adoptat, de asemenea, un act normativ prin care modifică un articol din normele metodologice ale legii 122/2006 privind azilul în România, cel conform căruia solicitantul de azil beneficiază la cerere de hrană în limita sumei de 20 de lei/persoană/zi, îmbrăcăminte în limita sumei de 135 de lei/persoană/sezon de vară şi 200 de lei/persoană/sezon de iarnă şi de alte cheltuieli în limita sumei de 12 lei/persoană/zi.   

ADVERTISING

Bode a menţionat că procedura şi sumele aferente au fost stabilite prin Hotărâre de Guvern pe baza datelor comunicate de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii sau de Institutul  Naţional de Statistică.   

De la începutul conflictului, în România au intrat, până duminică, la ora 16:00, 56.371 de cetăţeni ucraineni. Dintre aceştia, 28.174 au ieşit din ţară, iar 28.197 de cetăţeni se aflau în România. Doar 318 au cerut cazare în centru de azil.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇