A șaptea zi de război: Rusia are cea mai mare reclamație la Haga din istorie, pentru civilii uciși în Ucraina

A șaptea zi de război: Rusia are cea mai mare reclamație la Haga din istorie, pentru civilii uciși în Ucraina

Ucraina a rezistat atacurilor Rusiei și în a șaptea zi de război, deși bombardamentele au provocat pagube însemnate în multe orașe ucrainene. Numărul morților și răniților crește de la o zi la alta.

Sunt informații chiar despre 2.000 de civili uciși de la începutul războiului. Rusia a fost reclamată din acest motiv de 38 de țări la Curtea Penală Internațională de la Haga.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, desfășurarea evenimentelor din cea de-a șaptea zi de război din Ucraina:

23:56 - BBC va transmite zilnic în Ucraina, pe unde scurte, câte patru ore de grupaje de știri, pentru a înlesni accesul populației la informație. Emisiunile se vor prinde și în unele zone din Rusia.

23:53 - Statele Unite anunță că au anulat un test cu rachetă balistică intercontinentală Minuteman-III, pe care îl aveau programat, pentru a nu inflama și mai mult Rusia pe tema armelor nucleare. Gestul reprezintă o invitație pentru Moscova la dezescaladare privind amenințările cu arme atomice.

23:38 - Iahtul de 600 de milioane de euro al miliardarului rus Alisher Usmanov a fost confiscat de autoritățile germane. Acesta se afla în portul din Hamburg, unde îl ținea și Vladimir Putin pe al lui, însă președintele Rusiei l-a luat de acolo înainte să înceapă războiul din Ucraina.

23:27 - Explozia de la gara de sud din Kiev ar fi fost provocată de resturile unei rachete de croazieră lansată de Rusia spre centrul Kievului, care a fost doborâtă de ucraineni înainte să-și atingă ținta.

Aceasta a nimerit în schimb o magistrală de termoficare, spune un reprezentant al ministerului de Interne din Ucraina, precizând că pagubele și victimele ar fi fost mult mai mari dacă racheta își atingea ținta - unul din centrele de comandă ale Kievului.

ADVERTISING

El mai spune că avaria va fi remediată până mâine dimineață, iar cei care au o problemă cu faptul că apărarea antiaeriană a Kievului funcționeză și doboară rachetele rușilor, chiar dacă totul se întâmplă deasupra orașului plin de locuitori, pot să se ducă acolo unde a fost trimis și vaporul rusesc de către soldații din Insula Șerpilor.

23:00 - Marea Britanie și alte 37 de țări au făcut plângeri pe numele Rusiei pentru crime de război la Curtea Penală Internațională de la Haga. Este cea mai mare sesizare comună din istoria tribunalului, iar procurorii pot deschide de îndată o anchetă, nu mai au nevoie de nicio aprobare prealabilă din partea judecătorilor.

22:45 - Consiliul de securitate al Rusiei se va reuni, joi, în contextul războiului din Ucraina, iar observatorii politicii Moscovei se așteaptă să fie decretată legea marțială.

22:30 - SUA se așteaptă la o creştere a numărului victimelor civile din Ucraina, în condițiile în care armata rusă pare hotărâtă să bombardeze marile oraşe, pentru a-i forţa pe ucraineni să capituleze, a declarat un responsabil cu rang înalt al Pentagonului.

22:15 - Orașul Herson ar fi fost cucerit de armata rusă, miercuri seară, acesta fiind și primul mare oraș din Ucraina care intră sub controlul Rusiei. Informația a fost confirmată de primarul orașului pentru New York Times. Acesta spunea, în cursul zilei, că orașul este înconjurat și aștepta „un miracol”, care nu a mai venit. Totuși, se pare că nu au existat trupe ale regimului în Herson, care să se lupte cu rușii.

22:00 - Ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Linda Thomas-Greenfield ,a acuzat miecuri Rusia de faptul că vrea să folosească armament interzis de Convenţia de la Geneva, în ofensiva masivă din Ucraina.

ADVERTISING

21:45 - Un oficial ucrainean anunță că o magistrală importantă de termoficare a fost probabil distrusă de o rachetă în apropierea gării din Kiev, lăsând posibil zone mari din capitala Ucrainei fără căldură, în plină iarnă. Cel mai probabil aceasta este explozia puternică descrisă mai devreme.

21:30 - Un atac aerian rusesc a lovit miercuri în apropierea gării de sud a Kievului, unde mii de femei și copii sunt evacuați, a anunțat compania de căi ferate de stat din Ucraina.

Clădirea gării a suferit daune minore și numărul victimelor nu este încă cunoscut, a spus acesta, adăugând că trenurile încă funcționează.

21:15 - Delegaţia ucraineană se află în drum către zona pădurii Bialowieza, din Belarus, pentru o nouă rundă de negocieri cu Rusia, anunţă preşedinţia ucraineană.

21:00 - Un TIR cu ajutoare din România, colectate de USR, a ajuns la Cernăuți. Dan Barna a fost prezent și a stat de vorbă cu Olga Hodoba, coordonatorul ajutorului umanitar în regiunea Cernăuți, care a mulțumit pentru cele primite și a spus de ce ar mai fi nevoie.

20:18 - Între timp, în Rusia: Elena Osipova, o protestatară în vârstă, din Sankt Petersburg, care a supraviețuit asedierii Leningradului, când 1,5 milioane de ruși au murit, este luată pe sus de jandarmii lui Putin, pentru că se opune acum asedierii Kievului:

20:10 - Între timp, în Polonia, unde au trecut granița din Ucraina peste 400.000 de refugiați, au început să apară și incidente. Mai mulți refugiați africani și asiatici au fost bătuți pe stradă de extremiști de dreapta, iar pe rețelele de socializare circulă știri false despre jafuri și violuri comise de refugiați, anunță poliția poloneză.

ADVERTISING

20:00 - Rușii ar fi înregistrat până acum peste 7.000 de morți în Ucraina, iar sute de soldați ar fi căzut prizonieri, anunță un consilier al președintelui Volodimir Zelenski. Un comandat de rang înalt din armata rusă, rănit grav, ar fi fost dus la spital în Belarus, mai spune acesta.

19:40 - Președintele Zelenski a saluat rezultatul votului din Adunarea Generală ONU pentru rezoluția prin care se cere retragerea imediată a armatei ruse din Ucraina.

19:30 - Între timp și Georgia anunță că își va depune candidatura pentru aderarea la UE, după modelul Ucrainei.

19:24 - Armata ucraineană atacă uriașul convoi de tancuri, transportoare blindate și piese de artilerie rusești, din apropierea Kievului, care se întinde pe 60 de kilometri, conform unui oficial american de rang înalt din domeniul apărării, citat de reporterul pe probleme de securitate națională de la Washington Jack Detsch, corespondent al publicației Foreign Policy.

19:18 - Adunarea Generală ONU a votat pentru condamnarea în termenii cei mai duri a invaziei ruse în Ucraina și a cerut retragerea imediată a armatei ruse. Rezoluția a fost votată, într-o sesiune de urgență, de către 141 din cele 193 de țări membre; 35 au lipsit și 5 au votat împotrivă.

19:00 - Ministerul rus al Apărării informează că 498 de soldați ruși au fost uciși și 1.597 au fost răniți, până acum, în Ucraina. Sunt primele cifre oficiale raportate de Moscova, în presa rusă, după o săptămână de război.

De asemenea, pierderile în rândul „militarilor şi naţionaliştilor ucraineni” s-ar ridica la „2.870 de morţi şi aproximativ 3.700 de răniţi”, anunță regimul de la Moscova.

De partea cealaltă, autoritățile de la Kiev susțin că numărul victimelor din tabăra rusă ar fi, de fapt, de 10 ori mai mare. Președintele Zelenski anunța că aproape 6.000 de ruși au fost uciși în lupte.

18:55 - Comandantul-şef al Forţelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujnî, anunţă într-un mesaj postat pe Facebook că forţe ucrainene au eliberat oraşul Makariv, situat la 60 de kilometri de Kiev.

18:30 - Agenția ONU pentru refugiați anunță că până acum au fugit din Ucraina 874.026 persoane, dintre care circa 400.000 au mers în Polonia. În România ar fi venit cei mai puțini, din toate țările vecine Ucrainei, în afară de Rusia.

18:15 - Ucraina ar fi acceptat o nouă rundă de negocieri cu Rusia, miercuri seară, potrivit UNIAN, care îl citează pe şeful delegaţiei Kievului, parlamentarul David Arakamia. Nu au fost menţionate locul şi ora, dar agenția rusă TASS transmite că s-ar ține în regiunea Brest din Belarus.

18:01 - Emiratele Arabe le-au închis ușa-n nas... ucrainenilor! Programul visa waiver pentru cetățenii Ucrainei a fost suspendat de autoritățile de la Abu Dhabi, miercuri, fără explicații.

17:50 - Ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, Vadim Priștaiko, a fost primit cu aplauze și urale în Parlamentul de la Londra, unde a susținut un discurs, miercuri.

El s-a întâlnit și cu premierul Boris Johnson, pentru a discuta despre situația din Ucraina.

UK Prime Minister's Questions in London
Foto: Hepta.ro

17:43 - China nu susține sancțiunile economice împotriva Rusiei. ”Nu vom lua parte la implementarea acestor sancțiuni. Vom continua să menținem relații economice și comerciale normale cu părțile implicate”, a declarat Guo Shuqing, președintele Comisiei de Reglementare a Băncilor și Asigurărilor din China, citat de Reuters.

17:40 - Cameramanul Evgheni Sakun este una din cele cinci victime ale atacului de ieri din Kiev, când armata rusă a distrus turnul televiziunii naționale din Ucraina.

17:30 - Rusia adună tot mai multe trupe lângă Kiev, pentru asaltul final, spune primarul Kievului, Vitali Kliciko, citat de AFP.

„Suntem gata să murim pentru casele noastre, suntem gata să murim pentru principiile noastre, suntem gata să murim pentru familiile noastre, pentru copiii noştri. Nu putem supravieţui fără sprijin european”, a spus primarul Kievului, într-un apel cu reprezentanții grupului PPE din Parlamentul European.

17:15 - India și-a anunțat cetățenii să plece urgent din Harkov, până miercuri seară, în urma unor discuții avute cu rușii, semn că la noapte orașul va fi bombardat din nou sau va fi luat cu asalt de trupele lui Putin de la sol.

Aproximativ 20.000 de indieni se aflau în Ucraina, majoritatea studenți, din care au plecat până acum 17.000. Mulți dintre ei au ajuns la București, de unde s-au îmbarcat în avioane spre India.

17:01 - Jurnaliștii de la The Kyiv Independent au vorbit cu o femeie din orașul rusesc Aleisk, care spune că în țară au început să sosească coșciugele soldaților ruși.

„Doar 18 din 500 au supraviețuit”, spune femeia.

16:54 - Unitatea austriacă a Sberbank a fost împinsă în faliment de sancţiunile de amploare împotriva Rusiei, devenind prima victimă bancară a măsurilor occidentale, scrie Financial Times.

16:53 - Un militar francez sosit în România s-a rănit grav, miercuri, la Iași. El s-a împușcat în mână, din greșeală. Șefa UPU-SMURD, dr. Diana Cimpoeșu, a declarat că militarul francez este în stare stabilă.

16:52 - O femeie de 42 de ani şi un tânăr de 19 ani răniţi în războiul din Ucraina au fost aduşi cu salvările pentru a fi internaţi la Spitalul Militar din Galaţi. Cei doi au răni provocate de gloanțe.

16:50 - Comandantul Legiunii Străine (COMLE), generalul francez Alain Lardet, autorizează plecarea unor legionari în ţări care se învecinează cu Ucraina, în vederea unei ”facilitări a securităţii familiilor care fug de războiul” rus din Ucraina, relatează Le Figaro.

„Poţi cere mult unui soldat, şi anume să moară, iar asta este meseria sa. Nu-i poţi cere să trişeze, să se dezică, să se contrazică, să mintă, să renege, să-şi încalce jurământul”, declară generalul Alain Lardet într-o înregistrare video publicată marţi seara pe YouTube, în care anunţă această autorizare.

16:47 - Peste 50 de zboruri de repatriere sunt programate, până în 13 martie, pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" Bucureşti, doar miercuri urmând a fi îmbarcaţi peste 3.000 de cetăţeni străini care se aflau în Ucraina în momentul izbucnirii conflictului armat.

16:43 - Rachetele lovesc continuu clădiri rezidențiale. Un voluntar care înregistra un mesaj video a fost surprins de bombardamente.

Și clădirile rezidențiale din Harkov sunt țintite de rachetele rusești.

16:40 - Oficialii din sud-estul orașului Mariupol spun că se tem că bilanțul morților este foarte mare. În ultimele ore, rușii au bombardat continuu orașul care, până la începutul războiului, era casă pentru 130.000 de oameni.

Viceprimarul Serghei Orlov a declarat pentru BBC că se teme că sunt sute de morți și că orașul e încercuit, iar rușii atacă cu tot ce au. ”Armata rusă e precum pirații, nu luptă, doar distrug”, a spus Orlov.

16:22 - Salvatorii din Harkov caută sub dărâmături un băiețel dat dispărut. Centrul orașului a fost bombardat puternic de ruși în această după-amiază.

Харків: ракети ворога вразили центральну частину міста. Будівлю міськради, будівлю Палацу праці, багатоповерхівки. Коментар керівника пресслужби ДСНС Харківської області Євгена Василенка#stoprussia

Publicată de ДСНС України pe Miercuri, 2 martie 2022

16:07 - Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vine joi la București. După convorbiri tete-a-tete, ea și Klaus Iohannis vor susține o declarație comună de presă, la ora 10:00. Apoi, la ora 12:00, șeful statului îl va primi la Cotroceni pe Filippo Grandi, înaltul comisar ONU pentru refugiați.

15:52 - Duma de Stat din Rusia a votat miercuri completări la legislația în vigoare care prevăd că oricine va transmite ”informații false” despre ”operațiunea specială” va putea fi condamnat până la 15 ani de închisore. Așadar, oamenii pot primi o astfel de sentință și doar dacă pronunță război în loc de ”operațiune specială.”

15:48 - Președintele Poloniei Andrzej Duda a anunțat că până acum a primit peste 500.000 de refugiați.

15:44 - În Kazakhstan se strâng ajutoare umanitare pentru ucraineni. În primele zile ale anului, aici a izbucnit un protest după creșterea prețului la combustibili. Mișcarea a fost înăbușită în sânge cu ajutorul Rusiei. Acum, Kazakhstanul s-a ferit să-și declare susținerea pentru războiul lui Putin în Ucraina.

15:39 - Un consilier prezidențial de la Kiev a confirmat, pentru CNN, că a doua rundă de negocieri va avea loc azi.

”E oficial, cea de-a doua rundă de negocieri între Ucraina și invadator va avea loc azi. Vom avea aceeași delegație”, a anunțat el.

15:30 - Armata ucraineană anunță că i-a alungat pe ruși din Chernihiv, oraș situat între Kiev și granița cu Belarus.

Rușii au bombardat puternic orașul, rachetele lovind mai multe clădiri ale administrației locale. A fost avariat și un spital, însă din fericire pacienții deja fuseseră duși în adăposturi. Au fost afectate însă rezervele de apă ale orașului.

15:21 - Seviciile de urgență ucrainene spun că rușii au ucis peste 2.000 de civili de când au început războiul. Cifrele sunt mult mai mari decat cele pe care tocmai le anunțase ONU: 136 de civili uciși și peste 400 răniți.

14:56 - Statele Unite anunță că sunt foarte deschise la ideea de a impune sancţiuni industriei de petrol şi gaze a Rusiei.

14:52 - Nik Storonsky, unul dintre cei doi fondatori ai Revolut, născut în Rusia, dar al cărui tată este ucrainean, a anunțat că va dubla fiecare donaţie în contul Crucii Roşii. „Ucrainenii şi ruşii sunt rude. Vom dubla fiecare donaţie în contul Crucii Roşii”, a spus el.

14:47 - O bombă a lovit o școală din Harkov.

14:35 - Centrul orașului Harkov este distrus de bombardamente.

14:28 - ONU anunță că numărul de refugiaţi care au fugit din Ucraina în ţări vecine în faţa invaziei ruse a crescut şi mai mult, ajungând la aproape 836.000 de persoane.

14:25 - Doi jurnalişti danezi răniţi sâmbătă în nord-estul Ucrainei au fost evacuaţi şi sunt în drum spre Danemarca.

14:18 - Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat miercuri că dacă ar avea loc un al treilea război mondial, acesta va implica arme nucleare şi va fi distructiv.

14:03 - Rusia a informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că forțele sale militare au preluat controlul celei mai mari centrale nucleare din Ucraina.

13:47 - Uniunea Europeană a aprobat noi sancţiuni împotriva Belarusului pentru sprijinul oferit Rusiei în invazia asupra Ucrainei, a anunţat, miercuri, preşedinţia franceză a Consiliului UE. Sancţiunile vor viza unele sectoare economice, în special industria lemnului, siderurgia şi exportul de potasiu.

13:39 - Rușii au distrus miercuri o clădire istorică din Harkov.

13:37 - 88% dintre ucraineni cred că țara lor va avea succes în războiul cu Rusia, potrivit unui nou sondaj citat de The Kyiv Independent. Același sondaj a arătat că 98% dintre ucraineni susțin acțiunile Forțelor Armate, în timp ce 93% îl susțin pe președintele Volodimir Zelenski.

13:33 - Cel mai vocal opozant al lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi, care se află în prezent în închisoare, a îndemnat populaţia rusă să protesteze zilnic faţă de agresiunea militară a Moscovei în Ucraina, a scris purtătorul său de cuvânt, Kira Yarmysh, pe Twitter.

13:28 - Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, spune că nu se știe când va avea loc a doua rundă de negocieri cu Rusia. Declarația lui vine după ce Kremlinul a anunțat că noi discuții vor avea loc azi.

13:25 - Președintele Zelensky a avut o nouă discuție cu premierul britanic Boris Johnson. Acesta a mulțumit Marii Britanii pentru sprijinul acordat Ucrainei.

13:14 - Și în Mariupol continuă luptele. Forţele ruse au înconjurat din trei părţi oraşul din sudul Ucraine. Primarul oraşului, Vadim Boişenko, a declarat că numărul civililor răniţi creşte în fiecare zi.

13:00 - Serviciile de urgență din Harkov spun că patru persoane au fost ucise de bombardamentele din această dimineață.

12:53 - Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat pentru CNN că este foarte mândru că este ucrainean.

„Am rămas în fața uneia dintre cele mai puternice armate din lume. Independența este principala prioritate pentru noi. Și ne apărăm familiile, orașul, țara și viitorul nostru”, spus el.

Klitschko a cerut, de asemenea, tuturor țărilor să sprijine Ucraina, pentru că va fi „greu să supraviețuiești altfel”.

12:34 - China a anunțat că este pregătită să joace un rol în găsirea unei soluții pentru încetarea focului în Ucraina

12:20 - Putin vrea să-l reinstaleze pe Viktor Ianukovici în funcția de președinte al Ucrainei. El s-ar afla în acest moment la Minsk, iar Kremlinul pregătește o operațiune de înlocuire a lui Zelenski cu fostul președinte demis în urma Revoluției EuroMaidan în 2014, potrivit surselor Ukrainska Pravda.

12.11 - Localnicii din Enerhodar au blocat un drum pentru a nu permite trupelor ruse să treacă.

11:58 - Cea de-a doua rundă de negocieri între delegaţiile rusă şi ucraineană privind un posibil acord de încetare a focului în Ucraina poate avea loc miercuri, potrivit unui anunţ făcut de Kremlin.

"Astăzi, în a doua jumătate a zilei, spre seară, delegaţia noastră se va afla la locul reuniunii, aşteptându-i pe negociatorii ucraineni", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

11:44 - Ministerul rus al Apărării confirmă că a organizat atacuri cu arme de precizie care vizează infrastructura de comunicaţii ucraineană. Purtătorul de cuvânt al armatei ruse, generalul-maior Igor Konaşenkov, spune că sediul serviciilor secrete ucrainene s-a numărat printre ţintele bombardamentelor.

11:40 - ”Astăzi, ucrainenii sunt un simbol al invincibilității. Un simbol că oamenii din orice țară pot deveni cei mai buni oameni de pe pământ în orice moment. Glorie Ucrainei!”, a transmis miercuri președintele Zelenski.

Today Ukrainians are a symbol of invincibility. A symbol that people in any country can become the best people on earth...

Publicată de Володимир Зеленський pe Miercuri, 2 martie 2022

11:31 - Rușii au început să bombardeze Odesa. O explozie a avut loc în apropierea aeroportului.

11:27 - Primarul din Konotop spune că rușii au dat un ultimatum: fie oamenii predau orașul, fie îl vor distruge complet.

11:24 - În orașul Starobilsk, din regiunea Lugansk, oamenii încearcă să blocheze vehiculele rușilor.

11:22 - Bombardamentele în Harkov continuă. Autoritățile ucrainene anunță că sediul Universității a fost vizat de un atac, miercuri dimineață.

11:04 - Ministerul ucrainean al Apărării a negat informațiile potrivit cărora orașul Herson a căzut în mâinile rușilor.

„Luptele se dau în continuare. Orașul nu este capturat în totalitate, unele părți se află sub controlul nostru”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.

10:59 - Belarus anunţă că și-a sporit măsurile de securitate la graniţele de sud şi de vest.

10:50 - Iată și consecințele atacurilor aeriene de aseară din orașul Bila Țerkva.

10:42 - Starea de spirit în Kiev este, miercuri, liniștită, dar în același timp tensionată. În acest moment este liniște, dar orașul se pregătește pentru o altă zi de potențiale bombardamente și explozii, în timp ce forțele ruse își intensifică asaltul.

Reporterii CNN spun că au văzut o femeie plimbând un câine, dar în rest aproape că nu e nimeni pe străzi. Cei mai mulți oameni s-au adăpostit în diverse spații subterane.

10:30 - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri că aproape 6.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi în primele şase zile ale invaziei ruse şi că puterea de la Kremlin nu va putea să-i cucerească ţara cu bombe şi atacuri aeriene.

10:17 - Orașul Herson, pe care rușii anunță că l-au ocupat, are aproape 300.000 de oameni. Dacă informația se confirmă, ar fi cel mai mare oraș din Ucraina care căde în mâinile Rusiei.

09:58 - Ministerul rus al Apărării anunță că trupele sale au ocupat orașul Herson, din sudul Ucrainei. Și presa rusă confirmă informațua, potrivit CNN.

Primarul însă nu pare să confirme informația, afirmând doar că orașul este complet înconjurat de forțele ruse. „Suntem încă Ucraina. Suntem fermi”, a scris primarul pe Facebook, potrivit BBC.

09:46 - Cartierele rezidențiale din orașul Irpin, o suburbie a Kievului, au fost distruse de bombardamente.

09:40 - Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că până în acest moment au fost ucisi 5.840 de soldați ruși.

Totodată, au fost distruse: 30 de avioane de luptă, 31 de elicoptere, 211 tancuri, 862 de mașini blindate, 85 de sisteme de artilerie și 9 sisteme de război antiaeriene.

???????? Сумарні орієнтовні втрати противника з 24.02 по 02.03 склали / ???????? The total estimated losses of the enemy from 24.02...

Publicată de Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine pe Marţi, 1 martie 2022

09:29 - Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat, miercuri, că Ucraina urmează să primească rachete Stinger şi Javelin din străinătate pentru a se apăra de atacurile Rusiei, precum şi un alt transport de drone turceşti.

09:15 - Anton Gerashchenko, consilier al ministrului de Interne al Ucrainei, a publicat o înregistrare în care, conform informațiilor sale, clădirea departamentului regional de poliție din Harkov este atacată de ruși.

09:02 - Imagini din orașul Bucha cu un munte de vehicule rusești distruse.

08:47 - Cel puțin 21 de persoane au fost ucise și 112 au fost rănite în urma bombardamentelor din Harkov, a declarat primarul orașului, Oleh Sinehubov.

”Noaptea trecută, forțele de apărare ucrainene au fost în mod constant sub atacul rușilor”, a spus Sinehubov. Primarul a precizat că a existat și un atac asupra unui spital militar.

08:35 - Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a postat imagini cu soldați ruși capturați. Cei mai mulți dintre ei sunt copii.

Российские матери! Посмотрите на своих сыновей, которых отправили убивать украинцев на нашей земле...Російські матері!...

Publicată de Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine pe Marţi, 1 martie 2022

08:27 - Organizația Națiunilor Unite spune că cel puțin 136 de civili au fost uciși de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina. Printre ei s-ar număra și 13 copii.

08:16 - 113.100 de refugiați au intrat în România de la declanşarea conflictului din Ucraina, mai mult de jumătate dintre ei fiind în tranzit către alte state din vestul Europei, conform datelor Poliţiei de Frontieră.

08:01 - Primarul orașului Herson, Igor Kolykhayev, a declarat că forțele ruse au capturat gara și portul orașului. „Lupte grele au loc acum, iar ocuparea orașului nostru este în curs”, a spus primarul, citat de BBC. Anterior, CNN anunța că orașul a fost capturat de ruși.

07:43 - Instagram anunţă că a lansat, special pentru Ucraina şi Rusia, o funcţie de criptare end-to-end (de la un capăt la celălalt al comunicării) prin care cetăţenii acestor ţări îşi pot securiza discuţiile purtate.

07:35 - Așa arată orașul Harkov miercuri dimineață, după o noapte grea sub bombardamentul masiv al rușilor.

07:17 - Rusia pare să fi cucerit orașul Herson, din sud, după multe zile de lupte grele și bombardamente, scrie CNN.

07:06 - Sute de schiori ruşi sunt blocaţi în staţiunile montane din Bulgaria şi se întrebă cum se pot întoarce acasă după ce Uniunea Europeană a închis spaţiul aerian pentru avioanele ruseşti.

06:53 - Un deputat canadian a sugerat redenumirea străzii unde se află ambasada Rusiei după numele lui Zelenski.

06:46 - Unele companii petroliere ruse au încetat operaţiunile bancare cu băncile sancţionate, inclusiv cu VTB şi Sberbank, şi şi-au mutat conturile la cele care nu se confruntă cu restricţii, între care Rosbank, Unicredit şi Raiffeisen, au declarat surse pentru Reuters.

06:34 - Zeci de japonezi au răspuns unui apel al Ucrainei care caută voluntari străini pentru a lupta împotriva invaziei Rusiei.

06:27 - Potrivit publicației ucrainene The Kyiv Independent, președintele Vladimir Putin a semnat un decret prin care le interzice rușilor să părăsească țara cu mai mult de 10.000 de dolari în valută străină. Măsura vine după sancțiunile pe care SUA și aliații le-au impus Rusiei din cauza invaziei Ucrainei.

06:10 - Biden i-a ameninţat pe oligarhii ruşi cu confiscarea iahturilor, apartamentelor de lux şi a avioanelor lor. El a anunțat că un grup operativ al Departamentului de Justiţie al SUA se va axa pe urmărirea penală a activităţilor infracționale ale acestora.

05:56 - Patru persoane, printre care un copil, au murit după ce mai multe locuinţe din oraşul ucrainean Jitomir au fost lovite marţi de o rachetă de croazieră rusă care se pare că viza o bază aeriană din apropiere, a declarat Anton Geraşcenko, consilier al ministrului de Interne ucrainean.

05:44 - Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei prezintă într-un video de aproximativ un minut cum a arătat a 6-a zi de invazie a rușilor.

ДЕНЬ 6 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 6 RUSSIAN AGRESSION#stoprussia

Publicată de Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine pe Marţi, 1 martie 2022

05:35 - Iată o hartă a controlului rușilor asupra teritoriilor Ucrainei și principalele traiectorii ale forțelor militare.

05:29 - Biden a promis că preşedintele rus Vladimir Putin va plăti pe termen lung chiar dacă va obţine avantaje pe câmpul de luptă din Ucraina.

''Chiar dacă ar putea obţine câştiguri pe câmpul de luptă - el va plăti un preţ ridicat continuu pe termen lung'', a declarat Biden.

05:14 - Parașutiști ruși au aterizat la Harkov și au atacat unul dintre centrele medicale militare ale orașului. Forțele ucrainene resping atacul.

04:50 - Guvernul american a anunţat marţi o interdicţie a zborurilor ruseşti în spaţiul aerian american, urmând măsuri similare luate de Uniunea Europeană şi Canada după invazia Rusiei în Ucraina vecină, informează Reuters.

''Anunţ că ne vom alătura aliaţilor noştri închizând spaţiul aerian american pentru toate zborurile ruseşti, izolând şi mai mult Rusia şi adăugând o presiune suplimentară asupra economiei sale'', a declarat Biden în discursul său despre Starea Uniunii.

04:21 - Peste 100 de locuitori au fost deja răniţi în raidurile aeriene ale Rusiei asupra oraşului-port Mariupol din sud-estul Ucrainei, potrivit primarului Vadim Boişenko.

"Numărul civililor răniţi creşte în fiecare zi. Astăzi sunt 128 de oameni în spitalele noastre. Medicii noştri nici măcar nu se mai duc acasă", a adăugat el.

04:07 - Gigantul petrolier american ExxonMobil a anunţat marţi că se va retrage din ultimul său proiect major din Rusia şi nu va mai investi în ţară, urmând astfel exemplul multor concurenţi internaţionali după invazia Ucrainei.

03:55 - Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional au anunţat, într-o declaraţie comună, că pregătesc sprijin financiar pentru Ucraina. Banca Mondială are în vedere 3 miliarde de dolari, dintre care cel puţin 350 de milioane săptămâna viitoare.

02:01 - Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a convocat miercuri dimineaţă un nou Consiliu de Apărare consacrat Ucrainei, al treilea de la începutul invaziei ruse.

01:46 - Apple a anunţat că şi-a suspendat vânzarea tuturor produselor sale în Rusia.

01:33 - SUA au demarat procedurile pentru expulzarea a 13 ”agenți operativi” ruși de la ONU, despre spune că au abuzat de privilegiile de rezidență pe teritoriul american.

01:08 - O rachetă rusească a lovit o maternitate privată de lângă Kiev, a anunțat conducerea clinicii Adonis.

”Clădirea e afectată serios dar a rămas în picioare. Toată lumea a fost evacuată, e la adăpost, nu veniți acum să încercați să externați pe cineva”, a transmis directorul clinicii, Vitalîi Girin.

01:05 - Ucraina şi Polonia au decis să deschisă încă două puncte de trecere a frontierei comune, destinate pietonilor, pentru a reduce numărul celor care aşteaptă la cozi. Potrivit statisticilor oficiale, numărul pietonilor nu mai este atât de mare, dar 8.000 de maşini aşteaptă încă la cozi, potrivit The Kiev Independent.

01:01 - Cel puțin doi oameni au fost uciși și trei răniți în bombardamentele din Jitomir. Ukrinform anunță că cel puțin 10 locuințe au fost afectate de bombe.Este posibil ca mai multe persoane să fie încă prinse sub dărâmături.

00:37 - Rușii continuă și marți noapte să îi ceară în stradă lui Putin să se oprească. În St Petersburg au fost arestați pste 90 de protestatari, dar și cel puțin un jurnalist. Pe parcursul zilei au fost raportate în jur de 900 de arestări.

00:22 - Copii cu vârste cuprinse între 7 și 11 ani au fost reținuți de poliția din Moscova, după ce s-au dus la Ambasada Ucrainei cu flori și o pancartă anti-război. Au fost duși la secție și eliberați după miezul nopții, după intervenția unui avocat.

Дети, война, автозакиChildren, war and a police van (for English scroll below)Ещё немного п..за в нашей жизни....

Publicată de Alexandra Arkhipova pe Marţi, 1 martie 2022

00:18 - Continuă atacurile în Chuguev, din regiunea Harkov. Aeroportul a fost lovit, mai multe depozite sunt în flăcări.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇