Biden spune că Putin e un dictator și promite că va plăti pe termen lung pentru invazia din Ucraina

Biden spune că Putin e un dictator și promite că va plăti pe termen lung pentru invazia din Ucraina

Preşedintele SUA, Joe Biden, l-a atacat dur pe liderul rus Vladimir Putin, numindu-l un ”dictator” care este acum izolat de lume mai mult ca oricând.

”Vladimir Putin s-a înşelat, suntem pregătiţi, suntem uniţi”, a spus Biden, în primul său discurs despre Starea Uniunii la Washington, cerând Congresului american să ovaţioneze în picioare poporul ucrainean care ”nu se teme de nimic”, relatează AFP.

Preşedintele rus ''a crezut că Occidentul şi NATO nu vor răspunde. Dar Putin este acum mai izolat ca oricând de restul lumii, deoarece în lupta împotriva autocraţiei, democraţiile sunt pregătite'', a adăugat el, enumerând sancţiunile fără precedent care s-au abătut asupra Rusiei după invazia din Ucraina.

ADVERTISING

Urmărește LIVE TEXT desfășurarea evenimentelor din cea de-a 7-a zi de război în Ucraina

Totuşi, ''dacă dictatorii nu plătesc preţul pentru agresiunea lor, ei provoacă şi mai mult haos'', a avertizat cel de-al 46-lea preşedinte din istoria SUA referindu-se la liderul de la Kremlin.

El i-a ameninţat pe oligarhii ruşi cu confiscarea "iahturilor, apartamentelor de lux şi a avioanelor lor", un grup operativ al Departamentului de Justiţie al SUA urmând să se axeze pe urmărirea penală a activităţilor criminale ale acestora.

ADVERTISING

Putin va plăti pe termen lung

Totodată, Biden a promis că Vladimir Putin va plăti pe termen lung, chiar dacă va obţine avantaje pe câmpul de luptă din Ucraina.

''Chiar dacă ar putea obţine câştiguri pe câmpul de luptă - el va plăti un preţ ridicat continuu pe termen lung'', a declarat Biden, citat de Reuters.

Liderul de la Casa Albă a dat asigurări că forţele ţării sale nu caută să se confrunte cu soldaţii ruşi în Ucraina, în pofida desfăşurării acestora în ţările de pe flancul estic al NATO.

''Forţele noastre nu merg în Europa pentru a lupta în Ucraina, ci pentru a-i apăra pe aliaţii noştri din NATO în cazul în care (Vladimir) Putin decide să se deplaseze spre vest", a subliniat Biden, citat şi de EFE.

WATCH LIVE: President Joe Biden’s 2022 State of the Union address | PBS NewsHour Special Coverage

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇