Autorităţile din Rusia au restricţionat, vineri, accesul pe site-urile a patru organisme media independente, între care ediţia locală a BBC, întărind în continuare controlul asupra informaţiei, la o săptămână de la începutul invaziei în Ucraina.
Potrivit autorităţii ruse de reglementare a mass-media, Roskomnadzor, accesul la site-urile biroului rus al BBC şi radio-televiziunii internaţionale germane Deutsche Welle (DW), la site-ul independent Meduza şi Radio Svoboda, antena rusă a RFE/RL, a fost „limitat”.
Roskomnadzor spune că aceste decizii au fost luate la cererea Parchetului din 24 februarie, adică în ziua declanşării invaziei Ucrainei de către Vladimir Putin, potrivit AFP.
Urmăreşte LIVE TEXT evenimentele din Ucraina în a 9-a zi de război
Vineri dimineaţă, paginile de deschidere ale BBC şi Deutsche Welle nu au funcţionat normal, unele articole despre războiul din Ucraina fiind inaccesibile, au constatat jurnaliştii de la AFP Moscova.
Paginile principale ale Meduza şi Svoboda erau complet inaccesibile.
În noaptea de joi spre vineri, GlobalCheck, serviciul care veghează asupra cenzurii pe Internet, a constatat deja probleme la accesul pe aceste site-uri, precum şi la Facebook, care nu mai funcţionează corect de câteva zile în Rusia.
Deutsche Welle, RFE-RL şi biroul BBC din Rusia sunt finanţate de Berlin, Washington şi Londra.
În Rusia, jurnaliştii lor publică regulat anchete critice la adresa Kremlinului. Luna trecută, Deutsche Welle a fost interzis în Rusia şi reporterii obligaţi să-şi înceteze activitatea. Dar site-ul a continuat să funcţioneze.
Rusia este descrisă în mod constant de ONG-uri ca una dintre cele mai restrictive ţări din lume în privinţa libertăţii presei, dar situaţia s-a agravat de la începutul invaziei în Ucraina de către Moscova.
Autorităţile ruse au interzis în special mass-media să folosească alte informaţii decât cele oficiale despre acest subiect şi folosirea cuvintelor „război” şi „invazie”.