Zelenski: Europeni, treziţi-vă, vă rog! E prima dată în istoria omenirii când s-a tras asupra centralelor nucleare. Rusia recurge la teroarea nucleară

Zelenski: Europeni, treziţi-vă, vă rog! E prima dată în istoria omenirii când s-a tras asupra centralelor nucleare. Rusia recurge la teroarea nucleară

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, face apel la cetăţenii europeni să le atragă atenţia propriilor politicieni.

„Propaganda rusă a avertizat în trecut că va acoperi lumea cu cenuşă nucleară. Asta nu mai este doar o avertizare, este real”, a afirmat el, citat de BBC.

Preşedintele Ucrainei cere "acţiuni fără întârziere" din partea lumii, în contextul atacului Rusiei asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa.

"Cea mai mare centrală nucleară din Europa arde chiar acum", a spus Volodimir Zelenski, într-o înregistrare video publicată pe reţelele sociale joi noapte.

ADVERTISING

El i-a acuzat pe ruşi că au tras intenţionat spre cele şase reactoare ale centralei de la Zaporojie folosind tancuri echipate cu termoviziune.

"Avertizăm pe toată lumea că nicio altă ţară cu excepţia Rusiei nu a tras vreodată asupra centralelor nucleare. Este prima dată în istoria noastră, prima dată în istoria omenirii. Acest stat terorist recurge acum la teroarea nucleară", a adăugat Zelenski.

"Există 15 reactoare nucleare în Ucraina. Dacă unul dintre ele explodează, acesta este sfârșitul pentru toată lumea, acesta este sfârșitul Europei", a mai spus preşedintele Zelenski.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

El a amintit de "catastrofa globală" de la Cernobîl şi a avertizat că un accident nuclear la Zaporojie ar avea consecinţe mult mai grave.

"Europeni, treziţi-vă, vă rog! Spuneţi-le politicienilor voştri că ruşii trag în centrala nucleară din Ucraina", a cerut el.

Zelenski a ţinut legătura cu lideri din SUA, Marea Britanie, Uniunea Europeană, Germania şi Polonia, precum şi cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, dar a îndemnat şi cetăţenii de rând să tragă un semnal de alarmă în atenţia propriilor politicieni.

Joi noapte armata rusă a atacat cea mai mare centrală nucleară din Europa, cea de la Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, care are 6 reactoare. Un incendiu a izbucnit şi ard mai multe etaje ale unei clădiri din interiorul centralei. Iniţial, pompierii nu au fost lăsaţi să intervină, abia pe la 5 dimineaţa au putut intra în complex, ca să se lupte cu flăcările.

ADVERTISING

Zaporojie se află la aproximativ 1.100 de kilometri de București. Vezi cât de periculos e atacul ruşilor asupra centralei nucleare de la Zaporojie şi ce se poate întâmpla. Opinia experţilor

Urmăreşte LIVE TEXT evenimentele din Ucraina în a 9-a zi de război


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇