Cât de periculos e atacul ruşilor asupra centralei nucleare de la Zaporojie şi ce se poate întâmpla. Opinia experţilor

Cât de periculos e atacul ruşilor asupra centralei nucleare de la Zaporojie şi ce se poate întâmpla. Opinia experţilor

Joi noapte armata rusă a atacat cea mai mare centrală nucleară din Europa, cea de la Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, care are 6 reactoare. Un incendiu a izbucnit şi ard mai multe etaje ale unei clădiri din interiorul centralei. Iniţial, pompierii nu au fost lăsaţi să intervină, abia pe la 5 dimineaţa au putut intra în complex, ca să se lupte cu flăcările.

Aşa că ne-am întrebat cât de mare este pericolul, mai ales că Zaporojie se află la aproximativ 1.100 de kilometri de București.

Centrala a fost construită între 1984 şi 1995, este cea mai mare din Europa şi pe locul 9 în lume. Generează un sfert din energia Ucrainei.

ADVERTISING

Camerele de izolare ale unui reactor nuclear sunt construite pentru a rezista la impact puternic și chiar la bombardamente, în timp ce reactorul cu apă presurizată VVER în sine este proiectat să se închidă în caz de urgență. Reactoarele VVER (water-water energetic reactor) sunt considerate mult mai sigure decât tipul de reactor care a explodat la Cernobîl, în 1986, explică The Guardian.

Dar experții în siguranță nucleară au avertizat că orice întrerupere a alimentării cu energie la sistemul de răcire ar putea declanșa un dezastru, la fel ca și o lovitură directă asupra bazinelor de combustibil uzat, care nu sunt la fel de bine protejate ca reactoarele.

ADVERTISING

„Dacă clădirea nu este deteriorată și dacă reactoarele au intrat în modul de siguranță și au sisteme de răcire secundare sau terțiare, atunci ar trebui să existe un risc mic. Dacă aceste condiții nu sunt îndeplinite, există un risc semnificativ”, a scris pe Twitter Jon Wolfsthal, specialist american în energie nucleară.

Tony Irwin, profesor asociat la Universitatea Națională Australiană, susţine că riscul de explozie, colaps nuclear sau emisii radioactive este scăzut.

Irwin a spus că reactoarele de genul celor de la Zaporojie sunt „mult mai sigure” decât cele de la Cernobîl și nu par încă avariate.

ADVERTISING

Reactoarele au sisteme încorporate de protecție împotriva incendiilor:

„Evident, nu este o idee bună dacă începi să tragi cu rachete în reactoare. Tipul PWR este un tip de reactor mult mai sigur, deoarece este un reactor cu două circuite. Apa care menține reactorul rece se află pe un circuit separat de cel de-al doilea, care furnizează de fapt puterea turbinei și exteriorului.

Riscul unei emisii [radioactive] din acest tip de reactor este mult mai mic. Aceste reactoare au și sisteme de rezervă, de răcire de urgență. Pe lângă răcirea normală a reactorului, au un sistem pasiv, au sisteme de injecție de înaltă presiune, au sisteme de injecție de joasă presiune. Sistemele pasive de răcire funcționează în absența alimentării cu energie electrică sau a generatoarelor diesel", a explicat specialistul, citat de The Guardian.

„Dacă ar dezactiva toate sursele exterioare [de electricitate] și toate generatoarele diesel, nu ar mai fi suficientă răcire și s-ar topi miezul. Dar cred că suntem departe de asta în acest moment", a adăugat Irwin, care a lucrat la centrale nucleare în Marea Britanie timp de trei decenii şi a fost manager al singurului reactor nuclear din Australia.

Un incendiu a izbucnit joi noapte la centrala nucleară Energodar din regiunea Zaporojie, după ce forţele ruse au tras asupra uzinei.

Centrala de la Zaporijie – care găzduiește șase dintre cele 15 reactoare nucleare ale țării de 950 de megawați – precum și orașul vecin Energodar au fost înconjurate de trupe rusești de la începutul săptămânii. Mulțimi de localnici au stat pe drumul care ducea la centrală, formând o barieră umană împotriva invadării.

Urmăreşte LIVE TEXT evenimentele din Ucraina în a 9-a zi de război


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇