Incendiu la centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa. Nivelul radiațiilor e în limitele normale (Video)

Incendiu la centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa. Nivelul radiațiilor e în limitele normale (Video)

Un incendiu a izbucnit vineri la centrala nucleară Energodar din regiunea Zaporojie, situată în sud-estul Ucrainei, după ce forţele ruse au tras asupra uzinei, a relatat primarul oraşului, Dmitri Orlov, pe în contul său Telegram.

„Ameninţare la adresa securităţii mondiale! Ca urmare a bombardării inamice continue a clădirilor şi unităţilor celei mai mari centrale nucleare din Europa, centrala nucleară Zaporojie este în flăcări”, a scris el.

Garda Naţională a confirmat incendiul din uzină pe canalul său Telegram: „Este un incendiu la baza centralei nucleare Zaporojie. În pofida acestui fapt, inamicul continuă să tragă în direcţia staţiei”.

„Garda Naţională, care păzeşte uzina, rămâne să o apere”, se subliniază în postare, care adaugă că „reprezentanţii centralei afirmă că în prezent există o ameninţare reală de pericol nuclear”.

ADVERTISING

Zaporojie se află la aproximativ 700 de kilometri de Chișinău și 1.100 de kilometri de București.

Urmărește LIVE TEXT desfășurarea evenimentelor din cea de-a 9-a zi de război în Ucraina

UPDATE: Inițial, pompierii au făcut apel de încetare a focului, pentru a putea ajunge să stingă focul. A durat câteva zeci de minute până când au fost lăsați să treacă.

În cele din urmă, purtătorul de cuvânt al centralei, Andrei Tuz, a anunțat că situația e sub control și nivelul radiațiilor în limite normale.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Centrala are 6 reactoare, unul singur mai funcționează vineri dimineața.

Ulterior, Tuz a transmis ce s-a întâmplat după ce rușii au oprit focul: ”Au bombardat tot ce au putu, inclusiv reactoarele și orice altceva. Apoi o mașină albă cu reprezentanți ai armatei ruse a venit la centrală. Acum decidem dacă negociem sau nu cu ei”.

Rușii încearcă de două zile să cucerească centrala

Cu câteva ore înainte de atac, primarul din Energodar semnalase lupte grele în zona de intrare în centrala nucleară. "Au fost lupte aprige de mai bine de o oră în zona de acces în centrala nucleară din Zaporojie. Gărzile noastre naţionale menţin apărarea", a afirmat el.

Primarul a informat că sunt victime, dar că acestea nu pot fi cuantificate deocamdată, date fiind circumstanţele. El a indicat că "o coloană de vehicule inamice" se îndrepta în direcţia centralei nucleare şi că s-au auzit numeroase împuşcături în oraş.

Miercuri, sute de angajaţi ai centralei nucleare au încercat să împiedice cu camioane şi cauciucuri o coloană a armatei ruse să pătrundă în centrală.

ADVERTISING

Iată imagini live de la centrală:

Прямая трансляция пользователя Запорізька АЕС

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇