Rusia susţine că a pus mâna pe cea mai mare centrală nucleară din Ucraina

Rusia susţine că a pus mâna pe cea mai mare centrală nucleară din Ucraina

Rusia a informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că forțele sale militare au preluat controlul centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Ucraina.

Într-o scrisoare oficială adresată directorului general al AIEA, Rafael Grossi, diplomaţii ruşi de la Viena au spus că ”personalul de la uzină a continuat să lucreze pentru asigurarea securității nucleare și monitorizarea radiațiilor. Nivelurile de radiaţii sunt normale.”

Urmărește LIVE TEXT desfășurarea evenimentelor din cea de-a 7-a zi de război în Ucraina

Pe 1 martie, Ucraina a informat AIEA că toate centralele sale nucleare au rămas sub controlul său.

ADVERTISING

Și azi dimineață Inspectoratul de Reglementare Nucleară de Stat al Ucrainei (SNRIU) a declarat că menține legătura cu centralele nucleare ale țării și că acestea continuă să funcționeze normal.

Centrala de la Zaporojie este cea mai mare din Ucraina, având șase dintre cele 15 reactoare nucleare ale țării.

Într-o scrisoare adresată directorului general, directorul interimar al SNRIU a solicitat AIEA să ofere asistență imediată în coordonarea activităților în legătură cu siguranța centralei de la Cernobîl și a altor instalații nucleare.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Consiliul guvernatorilor AIEA a anunțat că se va întruni azi pentru a discuta situaţia.

Directorul general Rafael Grossi a subliniat în mod repetat că orice acțiune militară sau de altă natură care ar putea amenința siguranța sau securitatea centralelor nucleare din Ucraina trebuie evitată.

Săptămâna trecută, Mihailo Podoliak, consilier al oficiului prezidenţial al Ucrainei, a anunțat că zona din jurul fostei centrale nucleare de la Cernobîl a fost capturată de forţele ruse.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇