Mesajul pe care l-a trimis Vladimir Putin prin plasare în alertă a forțelor nucleare ruse ar putea fi mai îngrijorător decât a crezut inițial Occidentul.
Vladimir Putin i-a șocat, în repetate rânduri pe analiștii din Occident, în ultimii ani.
Mulți au crezut cu tărie că nu va anexa Crimeea. Dar Putin făcut-o.
Apoi, multe voci au spus că nu va începe un război în regiunea separatistă Donbas și că nu va invada Ucraina. Dar Putin a făcut și aceste lucruri.
Urmăreşte LIVE desfăşurarea războiului din Ucraina, care a intrat în Ziua 5
Chiar și în aceste condiții, la întrebarea ”Și-ar folosi Putin arsenalul nuclear, dacă Vestul intervine în conflictul cu Ucraina?”, mulți analiști ar tinde să răspundă „Nu, Putin n-ar face asta!”. Doar că – la acest moment – nimeni n-ar mai putea garanta că liderul de la Kremlin n-ar face și acest pas alarmant.
Ajunge să ne amintim ce a spus președintele rus atunci când a anunțat invazia.
„Tuturor celor care luați în considerare să interveniți din exterior... Dacă o faceți, o să vă confruntați cu cele mai mari consecințe din istorie”, a ameninţat atunci Putin.
Or, Dmitri Muratov – care este redactor șef al publicației Novaya Gazeta și laureat al Premiului Nobel pentru Pace - crede că această declarație ar trebui să ne îngrijoreze, potrivit BBC.
„Cuvintele lui Putin sună ca o amenințare directă cu războiul nuclear. În acea aparție televizată, Putin nu s-a comportat ca un șef de la Kremlin, ci așa cum s-ar comporta un lider planetar.
Așa cum proprietarul unei mașini scumpe se dă mare învârtindu-și cheile pe deget, la fel Putin s-a dat mare că are un buton nuclear. A transmis de mai multe ori un mesaj clar: fără Rusia, la ce bun această planetă? Nimeni n-a fost atent și nu l-a băgat în seamă.
Iar de această dată, Putin amenință că, dacă Rusia nu va fi tratată cum trebuie, totul va fi distrus”, a avertizat Dmitri Muratov.
Declarațiile la care face referire Muratov sunt mai vechi. Mai exact, într-un documentar din 2018, Putin a precizat:
„... dacă cineva decide să anihileze Rusia, avem dreptul să reacționăm. Da, ar fi o catastrofă pentru umanitate și pentru întreaga lume. Dar eu sunt cetățean rus și șef de stat. La ce ne trebuie o lume fără Rusia?”, a precizat atunci liderul de la Kremlin.
Iar acum – după ce sancțiunile economice impuse Rusiei încep să aibă efect și de vreme ce invazia Ucrainei trenează – opțiunile pe care le are Putin se împuținează.
„E prins în colț. Nu mai are multe opțiuni, odată ce Occidentul îngheață activele Băncii Centrale Ruse. Sistemul bancar rusesc va face implozie și va deveni nefuncțional.
Una dintre opțiunile lui Putin e să taie gazul Europei, sperând la relaxarea restricțiilor. Cealaltă opțiune e să detoneze o bombă nucleară undeva deasupra Mării Nordului, între Marea Britanie și Danemarca și să aștepte să vadă ce urmează".
Întrebarea este: în acest caz, l-ar opri cineva pe Putin:? Poate unii dintre oligarhii din cercul său de putere, care nu vor ca afacerile să lor să aibă de suferit?
„Elitele politicii ruse nu țin cu poporul, ci cu liderul. Întotdeauna a fost așa. Nu există nimeni acolo care să-i țină piept lui Putin. Așa că suntem în pericol acum”, a mai spus Dmitri Muratov.
Războiul din Ucraina nu e al rușilor, ci al lui Putin. Dacă liderul de la Kremlin îl câștigă, independența Ucrainei rămâne sub semnul întrebării. Dacă îl pierde, își pune în pericol influența și puterea.
Așa că, în acest moment, nimeni nu mai poate spune „Nu, nici măcar Putin n-ar face ceva atât de cumplit!”.