Miliardarii Mihail Friedman și Oleg Deripaska, doi dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Rusia, au transmis mesaje care dezabprobă războiul din Ucraina declanșat de Vladimir Putin.
Urmăreşte LIVE desfăşurarea războiului din Ucraina, care a intrat în Ziua 5
Friedman este cel mai bogat om din Rusia. Este fondatorul Alfa Bank – cea mai mare bancă privată rusească – dar și cel controlează capitalul firmei LetterOne, o afacere internațională cu sediul în Luxembug și care investeşte în telecomunicații, tehnologie și în energie.
Ucrainean din naștere, Friedman le-a trimis angajaților săi o scrisoare, prin care a făcut apel la „încetarea vărsării de sânge” (în condițiile în care părinții săi încă trăiesc la Liov, Ucraina), potrivit The Guardian.
„Mi-am petrecut o mare parte din viața ca cetățean rus, creând afaceri și ajutându-le să crească. Sunt foarte atașat atât de poporul ucrainenan, cât și de cel rus, și consider că actualul conflict este o tragedie pentru ambele popoare. Războiul nu poate fi niciodată răspunsul (...)
Și cum o soluție nu se întrevede prea curând, nu pot decât să mă alătur celor care își doresc ca această vărsare de sânge să înceteze”, le-a scris Mihail Friedman angajaților săi.
Și Oleg Deripaska – un alt magnat rus – a transmis un mesaj de pace printr-un mesaj postat pe Telegram.
Deripaska e fondatorul producătorului de aluminiu Rusal, din care încă deține o parte prin EN+Group, o companie listată pe bursa de la Londra.
„Pacea e foarte importantă. Sunt un om de afaceri și am o responsabilitate față de miile de angajați pe care îî am în Rusia și Ucraina. Dar sunt convins că războiul nu poate fi o soluție. Această criză va avea un cost în vieți omenești și va face rău unor națiuni care au fost înfrățite timp de sute de ani”, spune Deripaska.
În timp ce mulți oligarhi ruși n-au avut, încă, nicio reacție publică, Friedman și Deripaska s-au alăturat unui mic grup de cetățeni ruși cunoscuți peste hotarele țării care îi cer lui Vladimir Putin să oprească invazia Ucrainei.
Reacția vine în condițiile în care – cu mare întârziere – Occidentul a decis să excludă mai multe bănci rusești din sistemul SWFIT. Iar acest lucru riscă să scadă performanțele afacerilor din Rusia.