Marile companii internaţionale cu expunere în Rusia, care vor fi cele mai afectate de sancţiunile Occidentului

Marile companii internaţionale  cu expunere în Rusia, care vor fi cele mai afectate de sancţiunile Occidentului

Companiile internaţionale cu expunere în Rusia se pregătesc pentru noile sancţiuni occidentale după invazia Ucrainei de către trupele lui Vladimir Putin.

Iată o listă publicată de Reuters cu câteva dintre aceste companii, în funcţie de regiune:

Europa

BASF

Producătorul german de produse chimice deţine Wintershall Dea, unul dintre susţinătorii financiari ai gazoductului Nord Stream 2, împreună cu grupul de investitori LetterOne, al miliardarului rus Mihail Fridman. BASF mai spune că generează 1% din vânzările grupului din Rusia.

BP

Compania petrolieră britanică BP, care este cel mai mare investitor străin din Rusia, a anunţat că intenţionează să renunţe la participaţia de 19,75% la gigantul petrolier Rosneft, în urma invadării Ucrainei de către Rusia, marcând un sfârşit brusc şi costisitor al activităţii sale în Rusia din ultimii 30 de ani. De asemenea, grupul deţine participaţii în alte câteva proiecte de petrol şi gaze din Rusia.

ADVERTISING

COCA-COLA

Compania listată la Londra îmbuteliază Cola pentru Rusia, Ucraina şi o mare parte din Europa Centrală şi de Est. Ea numără Rusia printre cele mai mari pieţe ale sale şi are 7.000 de angajaţi acolo.

DANONE

Producătorul francez de iaurt Danone controlează marca rusă de lactate Prostokvanhino şi obţine 6% din vânzările totale în această ţară.

ENGIE

Compania franceză de gaze este unul dintre cei cinci co-finanţatori ai proiectului rus Nord Stream 2.

ECHINOR

Compania norvegiană Echinor deţine participaţii minoritare în trei zăcăminte petroliere ruseşti.

GENERALI

Generali, cel mai mare asigurător din Italia, deţine o participaţie minoritară în asigurătorul rus Ingosstrakh.

HEIDELBERGCEMENT

Compania germană are trei fabrici în Rusia, despre care spune că nu exportă în afara ţării.

MAIRE TECNIMONT

Grupul italian de inginerie Maire Tecnimont are comenzi în Rusia de 1,5 miliarde de euro (1,68 miliarde de dolari), reprezentând 17% din portofoliul total. Recent, a câştigat un proiect de la grupul rus  Rosneft pentru a construi un complex VGO de hidrocracare în Ryazan.

ADVERTISING

METRO

Retailerul german Metro are aproximativ 10.000 de angajaţi în Rusia, unde deserveşte aproximativ 2,5 milioane de clienţi şi operează 26 de magazine în Ucraina.

NESTE

Rafinăria finlandeză NESTE se bazează pe Rusia pentru două treimi din necesarul său de petrol, deşi spune că o parte semnificativă din achiziţiile sale de ţiţei sunt făcute pe pieţele spot şi, prin urmare, ”suntem capabili să reacţionăm flexibil la schimbările de pe pieţe”.

NESTLE

Gigantul elveţian de bunuri de larg consum NESTLE are şase fabrici în Rusia, inclusiv fabrici de produse de cofetărie şi băuturi, potrivit site-ului său. Vânzările sale din Rusia în 2020 au fost în valoare de aproximativ 1,7 miliarde de dolari.

NOKIAN TYRES

Compania finlandeză are o fabrică şi un mare depozit de anvelope în Rusia.

OMV

Compania de petrol şi gaze OMV este unul dintre cei cinci susţinători financiari ai Nord Stream 2 şi este principalul importator de gaz rusesc al Austriei. Are o participaţie de 24,99% în zăcământul rusesc de gaz Yuzhno-Russkoye.

ADVERTISING

RENAULT

Producătorul francez de automobile Renault realizează 8% din veniturile sale de bază în Rusia, potrivit Citibank. Are o participaţie de 69% în joint venture-ul rus Avtovaz, care se află în spatele mărcii auto Lada şi vinde peste 90% din producţia sa de maşini la nivel local.

ROLLS ROYCE

Producătorul britanic de motoare aeriene spune că 20% din titanul său, folosit în motoarele cu reacţie, provine din Rusia, dar a spus că ţara contribuie cu mai puţin de 2% la veniturile sale totale.

SAFRAN

SAFRAN este al doilea cel mai mare producător de echipamente pentru avioane din lume. VSMPO-AVISMA din Rusia este cel mai mare furnizor unic de titan al producătorului francez de motoare cu reacţie, deşi compania spune că Rusia furnizează mai puţin de jumătate din necesarul său.

SHELL

Compania petrolieră anglo-olandeză SHELL deţine 27,5% din proiectul de gaze naturale lichefiate Sakhali-2, care are o capacitate anuală de 10,9 milioane de tone şi este operat de Gazprom. Este unul dintre cei cinci co-finanţatori ai Nord Stream 2.

TOTAL ENERGIES

Grupul francez Total este unul dintre cei mai mari investitori din Rusia, cu o participaţie de 19,4% la Novatek din Rusia, o participaţie de 20% în societatea mixtă Yamal LNG, 21,6% din Arctic LNG 2, un pachet de 20% din zăcământul petrolier Kharyaga la ţărm şi diverse exploatări din sectoarele de energie regenerabilă, rafinare şi chimie ale ţării, potrivit site-ului său.

UNIPER

Compania germană de utilităţi Uniper are o expunere de 1 miliard de dolari la Nord Stream 2, împreună cu cinci centrale electrice din Rusia, cu o capacitate combinată de 11,2 gigawaţi, asigurând aproximativ 5% din necesarul total de energie al Rusiei. Uniper şi acţionarul său de control Fortum deţin împreună 12 centrale electrice în Rusia şi angajează acolo 7.000 de oameni.

VOLKSWAGEN

Producătorul german de automobile Volkswagen are două fabrici şi aproximativ 4.000 de angajaţi în Rusia. A construit aproximativ 170.000 de vehicule în ţară în 2021, un număr mic în comparaţie cu cele 8,9 milioane de unităţi vândute în întreaga lume anul trecut.

ASIA

JAPAN TOBACCO

Are aproximativ 4.000 de angajaţi la fabricile sale din Rusia, iar plăţile sale de impozite în 2020 au reprezentat 1,4% din bugetul de stat al Federaţiei Ruse. Fostul monopol al tutunului se bazează pe Comunitatea Statelor Independente, inclusiv Rusia şi Belarus, pentru aproximativ o cincime din profitul său.

MARUBENI CORP

Are patru birouri în Rusia, unde vinde anvelope pentru echipamente miniere şi administrează un centru de control al sănătăţii.

MITSUBISHI

Compania distribuie vehicule Mitsubishi Motor prin aproximativ 141 de dealeri din Rusia şi are o participaţie în proiectul de dezvoltare a gazelor şi petrolului Sakhalin II, care furnizează Japoniei gaz natural lichefiat (GNL) şi comercializează cărbune, aluminiu, nichel, cărbune, metanol, materiale plastice şi alte materiale. De asemenea, furnizează Rusiei echipamente pentru centrale electrice şi alte utilaje.

SBI HOLDINGS

SBI Bank, înfiinţată în urmă cu aproape trei decenii, oferă servicii corporative şi împrumuturi companiilor japoneze care îşi extind operaţiunile în Rusia.

TOYOTA

Uzina Toyots din Sankt Petersburg produce vehicule Camry şi RAV4 şi are un birou de vânzări la Moscova. Are aproximativ 2.600 de angajaţi, inclusiv 26 de cetăţeni japonezi, în acele locaţii.

Urmăreşte LIVE desfăşurarea războiului din Ucraina, care a intrat în Ziua 5


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇