Gigantul petrolier BP se retrage din compania rusească Rosneft

Gigantul petrolier BP se retrage din compania rusească Rosneft

Compania petrolieră BP a anunţat duminică că se pregăteşte să cedeze pachetul de acţiuni de 19,75% în compania rusă Rosneft, ca urmare a invaziei ruse în Ucraina..

Directorul general executiv al BP, Bernard Looney, va demisiona din Consiliul de Administraţie al Rosneft „cu efect imediat”, a mai anunţat compania într-un comunicat.

BP, cu sediul la Londra, a fost supusă unor presiuni puternice din partea Guvernului britanic pentru a rupe legăturile cu compania petrolieră rusă, după invazia iniţiată joi de Rusia în Ucraina.

În comunicat, BP semnalează că atacul Rusiei a a presupus „o schimbare fundamentală” a modului în care compania ar putea să opereze în Rusia.

Guvernul rus deţine, la rândul său, acţiuni în Rosneft. Din 2013, BP are o participaţie de 19,75% în gigantul rus.

Preşedintele BP, Helge Lund, a subliniat că atacul Rusiei asupra Ucrainei „este un act de agresiune care are consecinţe tragice în toată regiunea. BP a operat în Rusia timp de mai bine de 30 de ani, lucrând cu străluciţii colegi ruşi. Însă această acţiune militară aduce o schimbare fundamentală”.

„A determinat conducerea BP să ajungă la concluzia, după un proces exhaustiv, că relaţia noastră cu Rosneft, o companie de stat, pur şi simplu nu poate continua. Nu mai putem să-i sprijinim pe reprezentanţii BP să deţină un rol în consiliul Rosneft”, a adăugat oficialul companiei britanice.

„Participaţia în Rosneft nu mai este aliniată cu afacerea şi strategia BP şi acum decizia conducerii este de a ieşi din acţionariatul Rosneft. Consiliul BP consideră că deciziile presupun ceea ce este mai bun pentru interesele pe termen lung ale tuturor acţionarilor noştri”, a punctat Helge Lund.

Directorul general a sublinia că, „la fel ca atâţia alţii m-am emoţionat şi întristat profund de situaţia din Ucraina şi inima mea este alături de cei afectaţi”..

„Sunt convins – a spus- că deciziile pe care le-am luat ca şi conducere nu sunt numai corecte, ci şi benefice intereselor pe termen lung ale BP”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇