Ce înseamnă SWIFT și de ce această sancțiune pune presiune pe Vladimir Putin?

După negocieri lungi și istovitoare, Germania a fost de acord să se alăture statelor care au cerut blocarea transferurilor financiare ale unor bănci rusești. Un discurs al lui Volodimir Zelenski a fost decisiv.
Ce înseamnă SWIFT și de ce această sancțiune pune presiune pe Vladimir Putin?

În această săptămână, cetățenii ruși vor începe să simtă, pentru prima dată de când Vladimir Putin a declanșat invazia asupra Ucrainei, efectele sancțiunilor impuse de comunitatea internațională.

După o negociere de câteva zile, statele europene s-au raliat punctului de vedere promovat de SUA – de deconectare de la sistemul SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, în traducere – Societatea Financiară de Telecomunicații Interbancare Globale) a băncilor rusești.

După reținerile exprimate de unele țări europene, printre care Germania, Ungaria și Cipru, realitatea războiului din Ucraina le-a învins rezistența, iar măsura a fost aprobată de Consiliul European.

ADVERTISING

Cum i-a convins Zelenski pe europeni?

Decisivă, pentru luarea acestei decizii, a fost intervenția video, dintr-un buncăr, a președintelui Volodimir Zelenski, de joi seara, la întâlnirea liderilor UE.

„Cred că discursul lui Volodimir Zelenski a fost istoric. Au fost momente emoționante, iar liderii statelor membre au fost mișcați profund de cuvintele președintelui Ucrainei. Liniștea din sală a fost impresionantă. O atmosferă grea. Cuvintele lui au făcut diferența, au creat această dinamică pe care o vedem astăzi, cu șefi de guverne și state care aprobă livrări de arme, ajutoare financiare, blocarea SWIFT și presupun că vor veni și alte sancțiuni”, a declarat un oficial prezent la întâlnire, pentru cotidianul britanic “The Guardian”.

Un număr neprecizat încă de bănci rusești vor fi deconectate de la sistemul SWIFT, considerată a fi sancțiunea cu un impact rapid asupra economiei ruse.

Zelenski
Intervenția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski din ședința Consiliului European, considerată decisivă în ce privește schimbarea poziției Germaniei cu privire la sancțiunile împotriva Rusiei - Foto: Hepta.ro

Asta pentru că o bancă scoasă din acest sistem nu va mai putea executa plăți externe în siguranță, având un efect imediat asupra companiilor medii și mari, blocând posibilitatea Rusiei de a importa și exporta servicii și mărfuri.

SWIFT este o rețea de computere ce conectează 11.000 de bănci aflate în 200 de țări și teritorii.

SWIFT a fost fondată în anul 1973 ca o asociere între câteva mari instituții financiare, care au creat o companie cu scopul de a realiza programul și rețeaua de computere dedicată strict transferurilor financiare. Compania are sediul în Bruxelles, Belgia.

Cum funcționează SWIFT?

Orice instituție bancară care vrea să transfere fonduri trebuie să intre în acest sistem, plătind o taxă anuală. 

Odată intrată în rețeaua SWIFT, banca trebuie să încheie înțelegeri cu alte bănci, în general cu unele cât mai mari, care au la rândul lor corespondență cu multe alte bănci. 

Astfel încât, atunci când vrea să trimită o sumă de bani, traseul acestora să fie cât mai scurt.

De exemplu, o firmă din București, cu contul la o bancă locală, vrea să trimită 100.000 de euro către o companie din Oslo, Norvegia, pentru a plăti un transport de marfă. 

Banca din București nu are o legătură directă cu banca din Oslo, ar fi și imposibil pentru o bancă să aibă legătură cu toate celelalte din lume, dar cea din București are o corespondentă la Frankfurt, care la rândul ei o are corespondentă pe cea din Oslo.

Programul SWIFT creează cel mai scurt traseu al banilor, astfel încât o companie să poată transfera și primi fonduri de la oricare alta din întreaga lume, într-un mod cât mai sigur posibil.

O bancă scoasă din SWIFT va rămâne în scurt timp fără clienți pentru că aceștia nu mai pot să vândă și să cumpere.

Cum își va vinde marfa un producător rus de gaze, de exemplu? Cum va încasa banii?

O lovitură pentru comerțul rusesc

Prin această sancțiune nu sunt afectate doar băncile, ci în mod direct transferurile de bani din și spre Rusia cu impact asupra economiei.

“Excluderea din Swift complică semnificativ comerțul rusesc, investițiile străine, plățile și gestionarea economiei de către banca centrală”, se arată într-un articol publicat de cotidianul american Wall Street Journal.

Nicio sancțiune nu poate determina stoparea războiului din Ucraina peste noapte. Acestea pot deteriora, în timp, mediul economic și social din statul agresor.

NATO, SUA, Uniunea Europeană și Marea Britanie nu pot face cu mult mai mult pentru că alternativa ar fi intervenția militară directă, ceea ce ar duce la escaladarea conflictului.

Sancțiunile pot crea tensiuni în cercurile de putere care gravitează în jurul lui Vladimir Putin, tensiuni care pot determina o schimbare politică, o încetinire sau o stopare a războiului cât mai curând posibil.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇