Cum arată orașul Herson după o zi sub control rusesc: Oamenii sunt plini de optimism și energie

Cum arată orașul Herson după o zi sub control rusesc: Oamenii sunt plini de optimism și energie

Herson, situat în sudul Ucrainei, este primul oraș important capturat de Rusia după mai bine de o săptămână de lupte intense.

La o zi după ce trupele ruse au pus stăpânire pe oraș, locuitorii sunt însă plini de energie și de optimism și cred că războiul se va termina în curând.

Taras (acesta nu este numele lui real) a spus la BBC Radio 4 că atunci când a aruncat o privire atentă asupra orașului său, în prima zi de când rușii au preluat controlul, a văzut vehicule militare pe stradă, dar fără soldați, scrie BBC.

ADVERTISING

200 de oameni stăteau azi la coadă în fața unui supermarket, iar starea lor de spirit era foarte bună, spune Taras.

El a precizat că a reușit să cumpere carne după 30-40 de minute de stat la coadă, spre deosebire de prietenii lui care au așteptat două-trei ore, în ultimele zile.

„Ceea ce am observat astăzi este că oamenii sunt plini de optimism și energie. Ei cred că se va termina foarte curând războiul, în câteva zile sau săptămâni. În special, femeile. Am fost surprins să văd că ele sunt atât de mândre de armata noastră ucraineană”, a spus Taras.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Întrebat dacă împărtășește optimismul acestor oameni, el a declarat „Cu siguranță. De altfel, 95% dintre cetățenii din Herson sunt optimiști”.

Momentan nu se știe ce urmăresc soldații ruși. Primarul crede că deocamdată ei nu au niciun plan.

„Primarul nostru spune că orașul rămâne sub steagul ucrainean. Nu crede că soldații ruși care se află în interiorul orașului în acest moment au vreun plan, ei așteaptă ceva. Oamenilor le este frică în continuare de bombardamente, dar vom încerca să supraviețuim”, a mai declarat Taras.

ADVERTISING

Și, deși sunt optimiști, nu se poate spune că locuitorii din Herson sunt bucuroși de prezența rușilor în orașul lor.

Oficiali ucraineni au confirmat, joi, capturarea oraşului Herson de către armata rusă. Este cel mai mare oraş capturat de forţele ruse de la începutul invaziei în urmă cu şapte zile.

Ulterior, autoritățile din Herson au impus locuitorilor săi un set de reguli, astfel încât viața lor să nu fie pusă în pericol. Aceștia au fost sfătuiți să nu conducă autoturismele cu viteză, să fie pregătiți să oprească la semnalul soldaților ruși și să nu îi provoace.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇