A 8-a zi de război: Primul oraș capturat de ruși, noi negocieri fără rezultat clar. Putin își prezintă realitatea paralelă, Zelenski îi cere confruntare față în față (Foto & Video)

A 8-a zi de război: Primul oraș capturat de ruși, noi negocieri fără rezultat clar. Putin își prezintă realitatea paralelă, Zelenski îi cere confruntare față în față (Foto & Video)

Ucraina s-a apărat și în a 8-a zi de război, dar rezistă cu greu atacurilor neîncetate ale trupelor ruse, care deja au intrat cu 90% din trupe în țară. A pierdut un prim mare oraș, Herson, din sudul ţării.

Bombardamentele au vizat mai ales capitala Kiev și oraşul Harkov. Numărul morților și răniților crește de la o zi la alta, iar cel al refugiaților a trecut de un milion. Sunt informații cum că ar fi fost ucişi deja peste 2.000 de civili. Pe de altă parte, armata Ucrainei susţine că aproximativ 9.000 de soldați ruși au fost omorâţi sau răniți. Printre morţi ar fi şi un general rus.

De cealaltă parte, ruşii simt sancţiunile Occidentului: Rămân fără valută, mulţi sunt daţi afară de la fabricile şi magazinele care se închid, până şi alcoolul importat dispare de pe piaţă. Oligarhii își văd averile topite și Lukoil a devinit prima mare companie rusă care cere încetarea rapidă a războiului.

În Belarus a avut loc o nouă rundă de negocieri, la care s-a agreat crearea de culoare umanitare pentru evacuarea civililor. Ucraina nu are însă încredere că Rusia va face asta. Macron a vorbit la telefon cu Putin şi i-a spus că se minte singur şi Rusia va plăti scump. Președintele francez crede că ceea ce e mai rău abia de acum urmează, iar Zelenski cere Occidentului fie să închidă cerul pentru Rusia, fie să îi trimită avioane: ”Dacă noi dispărem, vor urma toți până la Zidul Berlinului, credeţi-mă!”.

Putin a vorbit și el în fața Consiliului său de Securitate, prezentând o imagine complet distorsionată a ceea ce se întâmplă în Ucraina. După discursul de azi rămâne o mare întrebare: cât e propagandă și cât pierderea contactului cu realitatea?

ADVERTISING

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, desfășurarea evenimentelor din cea de-a opta zi de război din Ucraina:

01:23- Încheiem transmisiunea din ziua 8 de război cu acste imagini sfâșietoare din gara din Kiev, unde femeile și copii fug din calea războiului, în timp ce bărbații rămân să lupte.

01:20 - Oficialii din armata ucraineană spun că soldații din Belarus au primit ordinul să treacă granița și să lupte alături de ruși, în cea de-a 9-a zi de război.

01:11 - După ce au preluat controlul turnului de televiziune din Herson, rușii au organizat și un protest fals pentru unirea regiunii cu Crimeea, acuză ministrul de Externe Dmitro Kuleba.

01:04 - Cum arată orașul Borodianka, de la periferia Kievului, după bombardamentele din ultimele zile.

01:02 - Orașul Izium, din regiunea Harkov, este bombardat masiv în această noapte. Comunicațiile au fost afectate, nimeni din oraș nu mai poate fi contactat.

01:01 - În ciuda opresiunilor, rușii nu au renunțat și au continuat protestele pentru pace. Până acum au fost arestați peste 8.000 de oameni care au ieșit în stradă să ceară oprirea războiului.

00:59 - Versiunile în limba rusă a site-urilor BBC și Deutsche Welle au fost blocate. Și site-ul Meduza.io, o publicație rusească independentă, a fost blocat. Meduza a fost ținta cenzurii Kremlinului în ultimii ani, astfel că redactorul șef al publicației, Ivan Kolpakov, a mutat redacția, de mai mulți ani, în Letonia, temându-se pentru viața sa și a celorlalți jurnaliști.

ADVERTISING

În același timp, Russia Today anunță că oprește producția în America și că a concediat majoritatea angajaților.

00:56 - În jur de 400 de suedezi s-au înscris ca voluntari în armata Ucrainei.

00:53 - Potrivit The Economist, războiul pornit de Rusia ar putea duce la cea mai mare penurie de grâu din istorie. Rusia și Ucraina produceau un sfert din producția mondială de grâu și o cincime din cea de porumb.

00:52 - În Odesa se fac pregătiri, în timp ce navele ruse se apropie. Sunt umpluți saci de nisip și construite baricade.

00:45 - Mai multe companii din industria modei, printre care Mango și Marks & Spancer, au anunțat că opresc livrările spre Rusia.

00:41 - Noi imagini de la bombardamentele rușilor din orașul Energodar, regiunea Zaporojie, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa.

00:37 - Moscova i-a avertizat pe străinii care intenţionează să lupte împotriva forţelor ruse în Ucraina că nu vor avea statut de prizonieri de război.

"Aş dori să subliniez oficial că toţi mercenarii trimişi de Occident pentru a ajuta regimul naţionalist de la Kiev (...) nu au dreptul la statutul de prizonieri de război. Niciunul dintre mercenarii pe care Occidentul îi trimite în Ucraina să lupte pentru regimul naţionalist nu se va bucura de dreptul de a fi considerat combatant în virtutea dreptului internaţional umanitar", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, Igor Konaşenkov.

El a avertizat că oricine vrea să se alăture acestei lupte ar trebui "să se gândească de şapte ori înainte de a pleca", pentru că Rusia "îi va face responsabili penal dacă sunt reţinuţi". "În cel mai bun caz, ei se pot aştepta să fie urmăriţi penal ca infractori", a adăugat el.

ADVERTISING

00:34 - Cancelarul german Olaf Scholz l-a îndemnat joi pe fostul lider Gerhard Schroeder să demisioneze din funcţiile pe care le ocupă în cadrul unor mari companii ruseşti, după ce acesta din urmă a fost părăsit de o parte din anturajul său din cauza legăturilor strânse cu Vladimir Putin, transmite AFP.

00:25 - Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, cere oamenilor care văd în ţară tehnică NATO sau a Armatei Române să nu intre în panică, deoarece aceste mutări de trupe au loc în mod normal, chiar şi când nu este război la graniţă. În această situaţie particulară, însă, a fost activată în premieră Forţa de Răspuns a NATO, și în România ajung forţe suplimentare, dar şi tehnică militară.

Despre situația din Ucraina, Dîncu spune că toate datele arată că Vladimir Putin nu se va limita la operaţiunea din Ucraina, dar consideră că ”nu are resurse să încerce să deschidă un război cu NATO”. Dorinţa lui Putin este, potrivit ministrului, de a reface URSS, dar foarte puţini din Rusia îl mai susţin.

Cât despre amenințarea nucleară, ministrul consideră că va rămâne în acest stadiu: ”Nici nebunii nu vor să se sinucidă”, a afirmat el.

00:12 - Şapte dintre cele opt ţări membre ale Consiliului Arcticii, a cărui preşedinţie rotativă este deţinută în prezent de către Rusia, au anunţat joi că nu participă la reuniunile acestuia, care se desfăşoară în mod normal pe teritoriul rus.

Suedia, Danemarca, Finlanda, Islanda, Canada, Norvegia şi Statele Unite au anunţat că ”reprezentanţii lor nu se vor duce în Rusia la reuniuni ale Consiliului Arcticii”, din cauza ”încălcării flagrante” de către Moscova a principiilor ”suveranităţii şi integritării teritoriale” ale unei ţări.

00:03 - Directorul serviciilor ruse de informaţii extrene (SVR) Serghei Narîşkin acuză joi Occidentul, într-un text plin de ameninţări, de faptul că încearcă ”să distrugă” Rusia şi justifică invazia Ucrainei prin voinţa Kievului de a se dota, în opinia sa, cu arma nucleară, relatează AFP.

”Măştile cad. Occidentul nu doar că încearcă să înconjoare Rusia cu o nouă Cortină de Fier. Este vorba despre o tenativă de distrugere a statului nostru - de anulare a sa. Azi războiul s-a apropiat de frontierele patriei noastre. Aşadar, pentru noi, acesta nu este tocmai (un război) rece, ci mai degrabă cald”, apreciază şeful spionajului rus.

Narîşkin dă asigurări că Rusia are ”o misiune spirituală” şi apreciază că ”sub ochii noştri se desfăşoară o etapă fundamental nouă a istoriei europene şi mondiale”, prin ”prăbuşirea unei lumi unipolare”, în care Statele Unite dictează legea.

23:50 - Bursa de Valori din Londra a suspendat tranzacţionarea a 27 de companii legate de Rusia, inclusiv cea mai mare bancă a sa, Sberbank, şi gigantul energetic Gazprom, transmite CNBC.

Alte companii blocate de la tranzacţionarea în Londra includ Lukoil, Polyus şi EN+, în timp ce subsidiara VTB, a doua cea mai mare bancă a Rusiei, a fost suspendată vinerea trecută.

23:47 - Înaltul Comisar ONU al Drepturilor Omului Michelle Bachelet a avertizat joi comunitatea internaţională cu privire la ameninţarea nucleară la adresa ”întregii umanităţi”.

”Atacul militar al Federaţiei ruse împotriva Ucrainei a deschis un nou şi periculos capitol în istoria lumii. Ridicarea nivelului alertei armamentului nuclear subliniază gravitatea riscurilor la adresa întregii umanităţi”, a denunţat Michelle Bachelet în Consiliul ONU Drepturilor Omului (CDH), la Geneva.

23:43 - O mamă refugiată din Ucraina a născut o fetiţă la spitalul din Suceava, femeia fiind dusă cu ambulanţa de la hotelul unde era cazată alături de alte zeci de persoane care au fugit din zona de conflict.

23:40 - Celebra soprană rusă Anna Netrebko nu va mai cânta la Metropolitan Opera din New York în acest sezon și nici în următorul, după ce a refuzat să se distanțeze public de președintele rus Vladimir Putin, potrivit unui comunicat al instituției citat de CNN.

23:36 - Prințul moștenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman a primit joi un apel telefonic de la președintele rus Vladimir Putin și s-a oferit să medieze discuțiile dintre Moscova și Kiev, în contextul în care Rusia își continuă invazia în Ucraina, scrie CNN.

23:28 - Miliardarii ruși de top au pierdut peste 80 de miliarde de dolari din avere în ultimele săptămâni, și pierderile se vor amplifica, pe măsură ce sancțiunile și confiscările încep să se facă simțite, scrie CNBC.

23:20 - După SUA, nici UE nu e de acord cu solicitarea lui Zelenski de instituirea de către NATO a unei zone de interdicţie aeriană în Ucraina.

"Uniunea Europeană nu este în război cu Rusia. Realitatea este că Rusia a lansat un război sălbatic împotriva Ucrainei. Ucraina nu este membră NATO, de aceea trebuie să fim extrem de atenţi şi prudenţi. Trebuie să facem tot ce este posibil, dar, ţinând cont de faptul că Rusia are arme nucleare, este foarte important să evităm un al treilea război internaţional", a declarat Charles Michel, pentru CNN.

23:11 - O aeronavă de patrulare a forţelor aeriene regale britanice a monitorizat deplasarea mai multor nave de război ruseşti în Marea Mediterană, pe fondul invadării Ucrainei de către Rusia, informează PA Media/dpa.

Grupul de nave ruseşti, care include crucişătoare cu rachete ghidate clasa Slava şi distrugătoarele clasa Udaloy, a fost monitorizat "de la o distanţă discretă".

23:00 - Pentagonul a stabilit o nouă linie telefonică directă cu Ministerul rus al Apărării pentru a preveni ''erorile de calcul, incidentele militare şi escaladarea'' în regiune, pe măsură ce invazia Rusiei în Ucraina avansează, a declarat joi pentru Reuters un oficial american.

22:55 - Oficialii de la Muzeul Holocaustului Yad Vashem din Israel au cerut SUA să nu îl pună pe lista neagră a sancțiunilor pe omul de afaceri rus Roman Abramovich.

Autorii scrisorii, trimisă ambasadorului Israelului în SUA, laudă contribuțiile caritabil ale acestuia în Israel și consideră că includerea lui pe lista sancțiunilor ”ar impacta negativ Israelul și poporul evreu”.

22:41 - Cetăţenii cehi care se vor alătura forţelor de apărare ale Ucrainei pentru a lupta împotriva invaziei Rusiei se vor bucura de impunitate, fără teamă de pedeapsă acasă, a anunţat joi prim-ministrul ceh Petr Fiala, citat de DPA. Cehia e în NATO din 1999.

22:36 - Bombardamentele ruse au distrus complet Iakovlivka, o aşezare cu 600 de locuitori din regiunea Harkov, în estul Ucrainei, potrivit procuraturii generale din oraş.

Potrivit companiei publice de radiodifuziune din Ucraina, Biroul Procurorului din regiunea Harkov a anunţat că bombardamentele "au distrus tot satul, adică 45 de case, din care 21 au fost făcute una cu pământul". În urma atacului rusesc, trei persoane au murit - un militar şi doi civili - şi 24 au fost rănite.

22:29 - Cetățenii din regiunea Kerson au fost avertizați că vor fi ținta dezinformărilor Kremlinului, după ce soldații ruși au preluat controlul turnului de televiziune din oraș.

22:21 - Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a apreciat joi că războiul ”va dura probabil mult timp” în Ucraina.

”Nimeni în istorie nu va putea justifica ceea ce se întâmplă în prezent în Ucraina, că părinţii îşi pierd copiii, copiii îşi pierd părinţii, că oamenii pierd totul”, a declarat preşedintele german presei la baza militară Rukla, în Lituania.

21:54 - Ministrul francez al forţelor armate, Florence Parly, a anunţat joi că se va deplasa duminică în România pentru a se întâlni cu aproximativ 500 de militari trimişi de Franţa în această ţară. Potrivit Digi24, și vicepreședintele SUA, Kamala Harris, ar putea veni în România.

21:52 - Argentina a decis să-şi transfere în România ambasadoarea din Ucraina, Elena Leticia Mikusinski, şi pe consulul Yusuf Saber, singurul personal diplomatic pe care îl menţinea în Ucraina, pentru ca aceştia să-şi continue activităţile de pe teritoriul ţării noastre şi, în acelaşi timp, şi-a întărit sediul din Polonia, din raţiuni de securitate, pe fondul invaziei ruse în Ucraina.

21:50 - Un tren care transportă 1.000 de refugiați azeri din Ucraina va ajunge la București după miezul nopții. Oamenii vor fi duși cu autobuze STB direct la Romexpo, unde vor fi cazați peste noapte.

21:42 - Și Marea Britanie a inclus alți doi oligarhi ruși pe lista sancțiunilor: Alișer Usmanov, care are o avere de peste 18 miliarde de dolari, și fostul vicepremier Igor Shuvalov.

21:35 - La Minsk, mamele soldaților bieloruși care au venit într-o biserică să se roage pentru pace au fost reținute. Poliția a intrat în lăcaș și le-a săltat pe femei, chiar dacă preoții au opus rezistență și le-au cerut agenților să le lase în pace, scrie Nexta.

Amintim că Nexta este canalul de Telegram cofondat de Roman Protasevici, jurnalistul pentru care Alexandr Lukașenko a deturnat avionul comercial Ryanair în mai anul trecut, pentru a-l reține.

21:26 - SUA l-au pus pe lista neagră a sancțiunilor pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, precum și alți 19 oameni de afaceri ruși și alți 47 de indivizi asociați cu ei.

21:24 - Directorul general al Roscosmos, Dmitri Rogozin, a anunțat încetarea livrărilor de motoare de rachete către SUA: ”Să zboare pe mătură”.

21:20 - Bombardamente puternice vizează regiunea Sumî, situată la granița cu Rusia.

21:18 - Imagini din Bucha, oraș situat la periferia Kievului, după bombardamentele rușilor.

21:16 - Imagini cu cetățenii din Chernivtsi, care îi transmit liderului cecen Ramzan Kadîrov că ”pământul ucrainean e destul de vast să vă îngroapte pe toți”.

21:10 - Cea de-a treia rundă de negocieri dintre Ucraina și Rusia va avea loc tot în Belarus, la începutul săptămânii viitoare.

20:54 - Pentagonul anunță că 90% din trupele ruse sunt deja în Ucraina. Americanii văd acest lucru ca un semn de slăbire a armatelor lui Putin, care nu au capturat până acum decât orașul Herson.

În același timp, însă, Casa Albă a anunțat că nu va închide cerul Ucrainei, așa cum a cerut Zelenski. ”Asta ar putea duce la un război cu Rusia”, a spus purtătoarea de cuvânt a lui Joe Biden, Jen Psaki. Ea a spus și că e imposibil să vorbim la acest moment de o eventuală convorbire Biden-Putin, cât timp trupele rusești bombardează Ucraina.

20:38 - Planurile Moscovei prevăd, printre altele, distrugerea moralului ucrainenilor, cu scopul de a-i descuraja să mai riposteze în fața agresorilor în momentul în care localitățile vor fi ocupate de ruși, a declarat un oficial al serviciilor secrete europene, citat de Bloomberg.

Strategia include anihilarea protestelor, arestarea opozanților și chiar execuții publice, a mai declarat oficialul, sub protecția anonimatului.

20:14 - ONU estimează că 10 milioane de ucraineni vor fugi din calea războiului. Înainte de startul invaziei, ONU estima că dacă Putin ar declanșa-o ar genera 5 milioane de refugiați. Asta arată că situația e mult mai gravă decât au anticipat liderii organizației.

20:10 - Naționala de fotbal a Rusiei a a nunțat că va contesta deciziile UEFA și FIFA de a suspenda echipa din competițiile internaționale.

20:08 - Mikhail Podoluak, consilier prezidențial în Ucraina, a anunțat că a doua rundă de negocieri s-a încheiat. A fost un acord, și anume să fie creat un cordon umanitar pentru evacuarea civililor. Negocierile continuă cu o a treia rundă, ”cât mai curând posibil”.

20:00 - Meduza.io prezintă și alte declarații ale lui Putin:

  • ”neo-naziștii au luat cetățeni străini ostatici, inclusiv mii de tineri studenți care învățau în Ucraina”
  • ”rușii și ucrainenii sunt un singur popor, chiar dacă unii locuitori au fost intimidați și mulți au fost păcăliți de propaganda naționalistă”
  • ”soldații și ofițerii ruși acționează curajos, ca adevărați eroi, luptă cu fermitate, înțelegând că luptă pentru o cauză dreaptă”

La începutul ședinței, Putin a cerut să fie ținut un minut de reculegere în cinstea soldaților care au murit în Ucraina, fără a da detalii despre numărul lor. Oficialii ucraineni sunt că aproape 9.000 de soldați ruși au fost uciși de la începutul invaziei.

19:55 - OSCE cere Ucrainei să-i permită să observe de pe teren situația, invocând mecanisme care sancționează crime de război comise de Rusia.

19:50 - Tancurile soldaților ruși au fost atacate în Nikolaev.

19:40 - În Gatne, la periferia Kievului, pompierii se luptă cu flăcările după bombardamentele rușilor.

19:27 - Președintele rus Vladimir Putin a susținut un discurs în cadrul Consiliului de Securitate al Rusiei, convocat în această seară. Putin a insistat că nu face decât să lupte cu ”neonaziștii”, fapt care, susține el, e ”demonstrat de cursul ostilităților”.

”Faptul că noi luptăm doar împotriva neo-naziștilor e demonstrat chiar de desfășurarea ostilităților. Grupurile naționaliste și neo-naziste, printre care se află și mulți mercenari străini, inclusiv din Orientul Mijlociu, se ascund în spatele civililor, îi folosesc drept scuturi umane”, a spus Putin, citat de agenția de presă rusă TASS.

El acuză și că doi cetățeni chinezi care încercau să iasă din Harkov ar fi fost răniți de ”neo-naziști”. Rușii bombardează acest oraș de zile bune.

19:16 - Bilanțul la Cenihov crește alarmant. Rusia a lansat rachete asupra orașului, iar serviciile de urgență ucrainene anunță că 33 de oameni au murit și 18 au fost răniți.

19:09 - Un bărbat care a protestat la Minsk față de războiul din Ucraina a fost condamnat la 30 de zile de închisoare.

19:00 - Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, a declarat, joi, la Iaşi, că migraţia ucraineană este similară celei din Siria sau chiar mai mare, motiv pentru care a lansat un nou apel al comunităţii internaţionale la încetarea imediată a războiului din Ucraina.

"Aceste cifre, comparativ cu cele din timpul crizei migranţilor din Siria, în 2015-2016, sunt foarte mari şi cresc în ritm rapid. Aceasta este consecinţa unui atac brutal al forţelor militare ruse împotriva Ucrainei, care folosesc bombe termobarice, bombe cu dispersie, interzise potrivit Convenţiei de la Geneva.

Nu pot să ia cu asalt oraşe bombardând ţinte civile. Există fotografii cu case distruse şi ne aşteptăm ca numărul victimelor din rândul civililor să crească. Este o ocazie bună să facem un nou apel din partea comunităţii internaţionale, ai cărei reprezentanţi au spus foarte clar ieri la Adunarea Generală a ONU că acest război trebuie să înceteze", a afirmat Josep Borrell.

18:57 - Gigantul petrolier Lukoil, numărul doi în acest sector rus, îndeamnă joi la o ”oprire rapidă” a războiului rus în Ucraina, devenind astfel prima mare companie care se opune invaziei ruse a Ucrainei, relatează AFP.

”Îndemnăm la o oprire rapidă a conflictului armat şi susţinem fără rezerve soluţionarea acestuia printr-un proces de negociere şi mijlooace diplomatice”, anunţă într-un comunicat Consiliul de Administraţie (CA) al Lukoïl.

18:50 - O rachetă rusească ce țintea Kievul a fost doborâtă de forțele ucrainene.

18:44 - Bloomberg scrie că Joe Biden va semna noi sancțiuni pentru mai mulți oligarhi ruși și pentru famiile lor. Nu vor mai avea voie să intre în America și le vor fi înghețate bunurile deținute în SUA. Sunt discutate și sanțiuni în domeniul energetic.

18:41 - Noi informații din declarația susținută mai devreme de președintele Zelenski.

Dacă noi dispărem - să ne apere Dumnezeu -, vor urma Letonia, Lituania, Estonia etc. Până la Zidul Berlinului, credeţi-mă!”, a spus Zelenski în faţa presei, cerând statelor occidentale ”să închidă cerul” ucrainean în faţa avioanelor ruse, adică să creeze o zonă de excludere aeriană, şi să dea avioane forţelor aeriene ucrainene.

''Iar dacă nu aveţi forţa să închideţi cerul, atunci daţi-mi avioane!'', le-a cerut preşedintele ucrainean statelor occidentale.

18:32 - ONU anunță că a putut confirma, până la mijlocul nopții de miercuri spre joi, că în Ucraina au murit 249 de civili și au fost răniți 553. Cifrele sunt mult mai mici decât cele prezentate de serviciile de urgență urainene, care de ieri anunțaseră că bilanțul a trecut de 2.000 de civili morți. ONU precizează însă că sunt doar cifrele pe care a reușit să le confirme și se teme ca bilanțul e mai mare.

18:26 - La Târgu-Neamţ au ajuns, joi, 66 de refugiaţi din Ucraina, majoritatea fiind femei şi copii, potrivit informaţiilor furnizate de prefectul Adrian-Vasile Niţă. Înainte să mănânce, refugiaţii ai cântat Imnul naţional al Ucrainei.

La Târgu-Neamţ au sosit 66 de refugiaţi ucraineni; aceştia au cântat imnul naţional înainte să mănânce

La Târgu-Neamţ au sosit 66 de refugiaţi ucraineni; aceştia au cântat imnul naţional înainte să mănânce - https://bit.ly/3hH5RZbSursa video: Prefectul Adrian-Vasile Niță

Publicată de AGERPRES pe Joi, 3 martie 2022

18:18 - Maia Sandu a semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la UE: ”Vrem să trăim paşnic, parte a lumii libere!”.

Briefing de presă

????LIVE: Semnarea cererii de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană

Publicată de Maia Sandu pe Joi, 3 martie 2022

17:56 - Peste o mie de refugiaţi din Ucraina, cetăţeni azeri, au ajuns, joi, în gara Cristeşti din judeţul Iaşi şi vor fi transportaţi cu un tren la Bucureşti.

17:55 - Parlamentul de la Kiev a adoptat o lege care permite statului să rechiziționeze orice bunuri sau proprietăți deținute de Rusia sau de ruși în Ucraina.

17:51 - Ministrul german al economiei Robert Habeck a declarat joi că nu este de acord cu interzicerea importurilor de energie din Rusia, întrucât acestea sunt necesare pentru a menţine ''pacea socială'' în Germania. Habeck a amintit într-o declaraţie acordată presei la Berlin că Germania importă din Rusia 55% din necesarul de gaz natural, 50% din cel de cărbune şi 35% din consumul său de petrol.

17:49 - Șase persoane au fost salvate de garda de coastă ucraineană după scufundarea unei nave de transport sub pavilion estonian, lângă Odesa. Informații anterioare vorbeau de 2 oameni salvați și 4 încă dispăruți. Nava s-a scufundat după o explozie puternică. Nu sunt la acest moment cunoscute informații despre cauza exploziei.

17:41 - Un convoi rusesc a intrat în orașul Energodar. Incendiu lângă centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare unitate de acest fel din Europa.

17:33 - O centrală termoelectrică a fost lovită de o bombă rusească, în Akhtirka.

17:21 - Vokswagen anunță că își oprește livrările spre Rusia și producția la fabricile din această țară. Vokswagen are două fabrici în Rusia, la Kaluga și Novgorod.

17:12 - Republica Moldova va aplica pentru aderarea la Uniunea Europeană, a declarat joi un înalt oficial al UE, relatează DPA.

El a mai spus că o cerere similară de aderare este "iminentă" şi din partea Georgiei. Între timp, la Tbilisi, premierul georgian Irakli Garibaşvili a semnat deja joi cererea de aderare a ţării sale la UE.

17:07 - Primele imagini de la cea de-a doua rundă de negocieri din Belarus între Ucraina și Rusia. În timp ce rușii sunt la costum, ucrainenii sunt îmbrăcați în haine militare. Delegația ucraineană e condusă tot de ministrul Apărării, Oleksii Reznikov.

17:02 - Strada principală din Kiev, Khreschatik, este baricadată.

16:56 - Grănicerii ucraineni au recâștigat controlul graniței de la Sumî, regiune care se învecinează cu Rusia.

16:54 - Rușii au dat năvală în IKEA, după ce au auzit că magazinele se vor închide.

16:49 - Compania aeriană rusă de stat Aeroflot a fost scoasă din sistemul global de rezervare, ceea ce ar putea afecta inclusiv călătoriile interne. Compania de tehnologie Sabre spune că Aeroflot a fost scoasă din sistemul său, ceea ce înseamnă că nu va mai fi afișată pe „platforma sa folosită de agenții de turism, site-uri web de călătorie și corporații din întreaga lume pentru a cumpăra şi rezerva zboruri”.

16:45 - Parlamentul Ucrainei a aprobat un proiect de lege care permite confiscarea bunurilor sau proprietăților deținute de Rusia sau de cetățeni ruși. Guvernul poate sugera ce bunuri să confisţe Consiliului de Securitate, care trebuie apoi să-și dea aprobarea pentru transferul lor în proprietatea statului.

16:29 - O echipă de anchetatori de la Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga a plecat spre Ucraina joi, pentru a începe investigarea posibilelor crime de război, a declarat procurorul Karim Khan.

„Este o echipă formată din anchetatori, avocați, dar și cei cu experiență deosebită în planificarea operațională”, a mai spus Khan. Biroul său va examina posibile crime de război, crime împotriva umanității și genocid. Nici Rusia, nici Ucraina nu sunt membre CPI, iar Moscova nu recunoaște curtea.

16:20 - La rândul său, Macron i-a spus lui Putin că a făcut o „greșeală majoră” în Ucraina, că se înșela cu privire la guvernul de la Kiev și că războiul va costa scump Rusia pe termen lung.

„Nu a existat nimic în ceea ce a spus președintele Putin care să ne poată liniști”, a declarat un consilier prezidențial al lui Macron pentru Reuters, adăugând că Putin și-a reiterat „povestea” cu „denazificarea Ucrainei”.

„Te minți singur. Asta va costa scump țara ta, țara ta va ajunge izolată, slăbită și sub sancțiuni pentru o perioadă foarte lungă de timp”, i-ar fi spus Macron lui Putin.

16:15 - "Preşedintele Putin a exprimat intenţia de a continua fără compromis ofensiva contra naţionaliştilor din Ucraina", a comunicat Kremlinul, despre conversaţia de azi cu preşedintele Franţei. "Vladimir Putin şi-a exprimat dezacordul faţă de discursul de miercuri seară al preşedintelui Emmanuel Macron şi a avertizat că ar putea introduce solicitări suplimentare în privinţa Ucrainei", a precizat Kremlinul.

16:11 - Aici au loc negocierile de azi din Belarus.

16:05 - Un adolescent a cântat la pian într-un hotel din Harkov, al doilea cea mai mare oraş din Ucraina, lovit de câteva zile de bombardamentele armatei ruse. În acest hotel se află locuitori veniţi să se refugieze, pentru că nu au adăposturi în blocurile lor.

15:52 - OVD-Info, un grup independent de monitorizare care urmărește arestările din Rusia, spune că peste 7.500 de persoane au fost reţinute, ca urmare a protestelor din ultima săptămână, pe fondul războiului din Ucraina.

15:50 - Miniștrii de Externe din zece țări din Asia de Sud-Est au solicitat încetarea imediată a focului în Ucraina, anunță CNN. E vorba de Brunei, Cambodgia, Indonezia, Laos, Malaezia, Myanmar, Filipine, Singapore, Tailanda și Vietnam.

15:44 - Joe Biden cere Congresului american să aprobe un ajutor de 10 miliarde de dolari pentru Ucraina. Banii vor fi destinaţi ajutoarelor umanitare, dar şi apărării Ucrainei, pe fondul războiului în curs cu Rusia, relatează Washington Post.

15:33 - Cel puțin 9 oameni au fost omorâţi și patru răniţi, după ce un atac aerian rusesc a lovit două școli și case private din regiunea Cernigău din Ucraina, a declarat guvernatorul Viaceslav Chaus. Kyiv Independent raportează că în zonă sunt doar câteva școli, grădinițe și un spital.

15:25 - O navă de marfă, deținută de Estonia, s-a scufundat aproape de portul Odesa din Ucraina, după o explozie, informează Reuters.

Doi membri ai echipajului se află pe o plută de salvare pe mare, a declarat Igor Ilves, directorul general al Vista Shipping Agency din Tallinn. Ceilalți patru membri ai echipajului sunt daţi dispăruți.

15:13 - Şase lei şi şase tigri de la un adăpost pentru animale maltratate de lângă Kiev au fost evacuaţi în Polonia. Dar au rămas în adăpost 70 de animale care au hrana pe terminate.

14:54 - Discuţiile dintre delegaţiile Rusiei şi Ucrainei au început. Acestea se desfăşoară în regiunea Brest din Belarus.

14:47 - Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat din nou la telefon, joi, cu Vladimir Putin, iar apoi l-a sunat pe Volodimir Zelenski, anunţă Palatul Élysée.

Discuţia cu Putin - care a durat o oră şi jumătate potrivit preşedinţiei franceze - este a treia convorbire între cei doi şefi de stat de la începutul invaziei Ucrainei de către armata rusă, la 24 februarie. Momentan nu sunt detalii despre aceste convorbiri.

14:38 - Rusia își schimbă strategia și va adopta tactica atacurilor directe, după ce încercarea de a captura orașele ucrainene prin încercuire, precum la Kiev, a stârnit numeroase frustrări, susține un oficial NATO.

14:19 - Delegația ucraineană a plecat în Belarus pentru a doua rundă de negocierii cu delegația rusă.

14:13 - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, şi-a exprimat, joi, „regretele profunde” cu privire la militarii ruşi care şi-au pierdut viaţa în urma acţiunilor din Ucraina.

14:01 - Compania Diageo a suspendat furnizarea de alcool către Rusia. Diageo este producatorul unor branduri de alcool ca Johnnie Walker, Captain Morgan, Guinness, Smirnoff, White Horse și altele.

13:55 - Ikea și-a suspendat activitatea în Rusia și Belarus. Decizia va afecta 15.000 de angajaţi. Și JYSK a anunțat că închide temporar toate cele 13 magazine din Rusia.

13:49 - Strada care duce la ambasada Rusiei din Vilnius va fi redenumită strada „Eroii ucraineni”.

13:45 - Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat joi la televiziunea de stat de la Moscova că, după părerea sa, unii lideri străini se pregătesc de război cu Rusia.

Alte afirmaţii ale lui Lavrov îl vizează pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care ar conduce "o societate în care înfloreşte nazismul".

13:36 - Preşedintele Volodimir Zelenski, s-a adresat din nou poporului ucrainean şi întregii lumi, afirmând că Ucraina nu se va preda şi i-a transmis lui Vladimir Putin să se ducă „acasă”.

"Au vrut să ne distrugă de atâtea ori. Nu au putut. Am trecut prin atâtea! Şi dacă cineva crede că, după ce au depăşit toate acestea, ucrainenii vor fi speriaţi, dezbinaţi sau se vor preda, nu ştie nimic despre Ucraina. Şi nu are ce căuta în Ucraina", a subliniat vehement Zelenski.

Нас стільки разів хотіли знищити. Не змогли. Ми пройшли стільки всього! І якщо хтось думає, що, подолавши все це,...

Publicată de Володимир Зеленський pe Joi, 3 martie 2022

13:24 - Agenţiile de evaluare financiară Fitch şi Moody’s au retrogradat cu şase trepte ratingul Rusiei, la categoria „junk” (nerecomandat pentru investiţii).

13:10 - Autoritățile franceze au confiscat un iaht deținut de Igor Sechin, directorul executiv al companiei petroliere de stat ruse Rosneft, potrivit unui comunicat al Ministerului de Finanțe francez.

„Mulțumim vameșilor francezi care pun în aplicare sancțiunile Uniunii Europene împotriva apropiaților guvernului rus”, a declarat ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire.

12:54 - Orașele Harkov, Cernigău și Mariupol au rămas în mâinile ucrainenilor, în ciuda bombardamentelor intense făcute de forțele din Rusia, a spus joi ministrul britanic al Apărării.

12:41 - Armata Ucrainei anunță că aproximativ 9.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți. De asemenea, forțele ucrainene au distrus: 217 tancuri, 90 de sisteme de artilerie, 31 de elicoptere, 30 de avioane.

12:26 - Producătorul german de maşini Mercedes-Benz a anunţat suspendarea exporturilor de vehicule către Rusia şi oprirea activităţii de producţie în această ţară.

12:17 - Autoritățile din Rusia au decis să închidă postul de radio independent din Moscova, Ecoul Moscovei.

11:57 - Autoritățile din Mariupol spun că Rusia bombardează în mod constant și deliberat infrastructura civilă critică din oraș, lăsându-l fără apă, încălzire sau energie electrică. Totodată, inamicii nu lasă ucrainenii să își facă provizii și nu permit evacuarea oamenilor.

„Ei (rușii - n.red.) distrug proviziile de hrană, suntem blocați ca în vechiul Leningrad”, au transmis consilierii orașului.

11:48 - Liniile de apărare ale Ucrainei rezistă în faţa atacului rus, a declarat preşedintele Zelenski joi. Totodată, el a adăugat că, de la miezul nopţii, nu a existat niciun moment de respiro în bombardamentul forţelor ruse asupra Ucrainei.

11:32 - Generalul rus Andrei Suhoveţki a fost ucis în Ucraina.

11:25 - Armata lui Putin folosește vehicule medicale pentru a transporta muniție.

11:02 - Oraşul Mariupol continuă să fie ţinta atacurilor trupelor ruse, iar autorităţile nu pot nici măcar să adune răniţii din cauza bombardamentelor constante lansate de trupele ruse.

„Nu putem lua nici măcar răniţii de pe străzi, din apartamente, pentru că bombardamentele nu se opresc”, a afirmat primarul oraşului, Vadim Boicenko.

10:53 - Ministerul chinez de Externe a anunţat că raportul serviciilor secrete occidentale referitor la o presupusă cooperare între China şi Rusia în ceea ce priveşte atacul Rusiei asupra Ucrainei reprezintă „fake news”.

10:48 - Forțele de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât un avion de luptă rusesc Sukhoi Su-30 care zbura deasupra orașului Irpin.

10:39 - Federația Felină Internațională a interzis pisicile din Rusia la expozițiile sale.

10:28 - Reţeaua socială Twitter a blocat, la rândul său, conturile mass-media ruse RT şi Sputnik în Uniunea Europeană, urmare a unei interdicţii decise de statele membre, care a intrat în vigoare miercuri.

10:14 - Depozitul de petrol din Cernigău a luat foc, după ce a fost lovit în timpul bombardamentelor.

10:04 - Omul de afaceri rus Alexander Konanykhin a oferit o recompensă de 1.000.000 de dolari pentru arestarea lui Putin.

09:55 - Franța le cere cetățenilor săi să părăsească Rusia. Și alte țări au făcut același apel zilele trecute.

09:52 - Banca Centrală a Rusiei a impus un comision de 30% pentru achiziţiile de valută de către persoane fizice, în încercarea de a-i împiedica pe cetăţenii ruşi să îşi vândă rublele.

09:34 - Un soldat rus capturat de ucraineni confirmă că a primit ordin de a trage în civili.

09:17 - Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a transmis joi un mesaj emoționant ucrainenilor:

”Dragi ucraineni, de o săptămână, Ucraina rezistă ocupanților ruși. Nici Rusia și nici Occidentul nu au crezut că vom rezista o săptămână. Singurii care au crezut suntem noi. Înainte de 24 februarie, două treimi dintre ucraineni erau siguri că în cazul unei invazii a Rusiei vom rezista. Astăzi, 90% cred asta. Acesta este rezultatul eroismului luptătorilor noștri.

Medicii, salvatorii, jurnaliștii, toți luptă. Țara se luptă. Aș dori să îi menționez în mod special pe șefii unităților militare și primarii orașelor. Armata noastră a distrus deja mii de invadatori și echipament militar.

Invadatorii ruși au fost înfrânți și au început să comită crime împotriva umanității. Bombardează spitale, ucid femei și copii. Nu mai este o armată - sunt doar lași și teroriști obișnuiți. Urmează multe alte provocări, sânge, lacrimi, durere. Dar acum mai mult ca oricând avem toate motivele să fim încrezători. Cu siguranță vom câștiga. Glorie Ucrainei!”

Шановні українці!Раніше я навіть не замислювався, скільки годин у тижні?Виявилося – 168.168 годин. Вже цілий тиждень...

Publicată de Резніков Олексій pe Miercuri, 2 martie 2022

09:05 - Spotify anunță că își închide biroul din Rusia pe termen nelimitat.

08:56 - Primarul oraşului Mariupol, Vadim Boicenko, a afirmat că ziua de miercuri a fost cea mai dificilă zi de până acum a invaziei ruse, având în vedere bombardamentele puternice şi numărul tot mai mare de civili răniţi din spitale.

El a precizat că infrastructura critică a fost compromisă şi cetăţenii nu vor avea apă şi curent electric până când serviciile de utilitate publică vor fi refăcute, cel mai probabil azi.

08:43 - O a doua rundă de negocieri între Moscova şi Kiev în vederea încheierii unui armistiţiu este aşteptată să aibă loc joi, la opt zile de la declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei. Ambele părţi au convenit asupra regiunii Brest din vestul Belarus ca loc pentru negocieri, informează dpa.

08:30 - Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a criticat retorica "periculoasă" a Rusiei privind armele nucleare, însă a transmis că Statele Unite nu intenţionează să modifice actualul nivel de alertă.

08:16 - Șase adulți și doi copii au fost uciși în urma unui atac asupra unei clădiri rezidențiale în orașul Izium din regiunea Harkov.

08:03 - O clădire a Academiei Militare din cadul Universității de Stat din orașul Sumî, nord-estul Ucrainei, a fost bombardată în această dimineață de forțele ruse, a informat șeful Administrației Militare Regionale, Dmitro Jivitski.

07:59 - Sirenele de război se aud joi dimineață în aproape toate orașele din Ucraina.

07:50 - Echipament militar și case distruse la sud de aeroportul Antonov din Hostomel. Imaginea din satelit a fost publicată de Axios, dar momentan nu se știe dacă echipamentul aparține rușilor sau ucrainenilor.

07:28 - Sutele de vehicule blindate ruseşti care se îndreaptă spre Kiev "răman în prezent blocate" pe drum, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului american al Apărării, John Kirby, citat de BBC. "Conform celor mai bune estimări ale noastre, nu au făcut niciun progres apreciabil în ultimele 24 până la 36 de ore”, a spus Kirby.

07:14 - Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că forțele armate ruse se regrupează și încearcă să atace orașele Brovarî și Kiev.

”Inamicul este demoralizat, continuă să sufere pierderi! Împreună vom câștiga!!!”, a scris Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei pe Facebook.

06:58 - Stația de metrou „Europa” din Paris a fost redenumită „Europa-Ucraina”.

06:41 - Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a divulgat informaţii care au alertat Ucraina cu privire la un complot de asasinat împotriva preşedintelui Volodimir Zelenski, potrivit grupului de hackeri Anonymous.

"Informaţiile scurse de FSB rus au alertat Ucraina despre un complot de asasinat împotriva preşedintelui Zelenski. Acum, ne putem aştepta la o luptă internă pentru putere la Kremlin pentru a răsturna regimul Putin. Între timp, să continuăm cu atacurile”, anunţă Anonymous, pe Twitter.

06:25 - Canada sancționează 10 persoane din sectorul energetic al Rusiei și oferă sprijin suplimentar Ucrainei. Printre cei sancționați se numără persoane de la companiile Rosneft și Gazprom.

06:09 - Japonia va accepta refugiaţi ucraineni forţaţi să-şi părăsească țara din calea invaziei ruse, a declarat premierul Fumio Kishida. Decizia este oarecum surprinzătoare având în vedere reticenţa Japoniei de a accepta refugiaţi şi solicitanţi de azil - aprobă doar câteva zeci de cereri pe an.

05:52 - Finlanda și Suedia, care nu sunt membre NATO, au primit scrisori de la Vladimir Putin în care le cere să ofere garanții de securitate pentru Rusia.

05:36 - Spania va trimite Ucrainei un transport de arme ofensive. Aceasta include: 1.370 de lansatoare de grenade, 700 de mii de cartușe pentru puști și mitraliere, precum și mitraliere ușoare, a declarat ministrul Apărării, Margarita Robles.

05:14 - Un milion de refugiaţi au fugit din Ucraina în ţările vecine de la începutul invaziei ruse în urmă cu o săptămână, a declarat joi Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi.

04:55 - Oficiali ucraineni confirmă capturarea oraşului Herson de către armata rusă, mare oraş din sudul ţării pe care Moscova a anunţat că l-a cucerit dimineaţă după lupte aprige. Este cel mai mare oraş capturat de forţele ruse de la începutul invaziei în urmă cu şapte zile.

04:27 - Corespondentul CBS News, Charlie D'Agata, transmitea în direct de pe un acoperiş din Kiev, când exploziile au zguduit oraşul. Reporterul a confundat iniţial explozia cu un fulger înainte ca sunetul să ajungă la echipa de ştiri câteva secunde mai târziu.

03:30 - Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, şi-a exprimat satisfacţia în cursul nopţii de miercuri spre joi pentru că a zădărnicit planurile "perfide" ale Rusiei care i-a invadat ţara, declarându-se mândru de rezistenţa "eroică" a ucrainenilor.

"Suntem o naţiune care a dejucat planurile inamicului într-o săptămână. Planuri scrise de ani de zile: perfide, pline de ură pentru ţara noastră, poporul nostru", a spus Volodimir Zelenski, într-un videoclip postat pe reţeaua Telegram.

02:57 - BBC notează că în staţiile de metrou din Kiev se adăpostesc 15.000 de oameni.

02:20 - Sirenele sună din nou în această noapte la Kiev, oraş care este ţinta unor noi bombardamente. În apropierea staţiei de metrou Druzhby Narodiv s-au auzit patru explozii. Localnicilor li s-a cerut să meargă la cele mai apropiate adăposturi.

01:59 - Preşedintele francez Emmanuel Macron a postat pe Twitter un mesaj în limba rusă în care spune că este alături de ruşii care nu îşi doresc războiul şi apără pacea.

“Astăzi suntem alături de toţi ruşii care nu vor ca acest război nedemn să fie purtat în numele lor, apără cu curaj pacea în spiritul responsabilităţii şi declară acest lucru atât în Rusia, cât şi în străinătate”, a scris Macron.

01:25 - Un membru al misiunii de monitorizare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a fost ucis în atacurile cu obuze lansate de armata rusă asupra oraşului Harvok.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇