Maia Sandu a semnat cererea de aderare la UE: Vrem să trăim paşnic, parte a lumii libere! (Video)

Maia Sandu a semnat cererea de aderare la UE: Vrem să trăim paşnic, parte a lumii libere! (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Preşedintele Republicii Moldova Maia Sandu a semnat, joi, cererea de aderare la Uniunea Europeană care va fi adresată preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron.

”Cetăţenii Republicii Moldova demonstrează lumii că sunt un popor matur”, a declarat, joi, Maia Sandu, într-o declaraţie de presă.  

Aceasta a precizat că, auzind tunurile din Ucraina la graniţa ţării, Republica Moldova îşi păstrează neutralitatea, dar cetăţenii rămân calmi şi generoşi.  

”Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea pentru viitorul nostru. Vrem să trăim paşnic (...) parte a lumii libere (...) Dacă unele decizii au nevoie de timp, altele trebuie luate prompt şi hotărât (...) Astăzi semnăm cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, a mai declarat Maia Sandu.  

Briefing de presă

????LIVE: Semnarea cererii de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană

Publicată de Maia Sandu pe Joi, 3 martie 2022

Anterior, un înalt oficial UE anunțase că depunerea cererii de către Republica Moldova este iminentă.

ADVERTISING

Tot azi, la Tbilisi, premierul georgian Irakli Garibaşvili a semnat și el cererea de aderare a ţării sale la UE, relatează DPA.

Cele două ţări se vor alătura Ucrainei în eforturile de aderare, după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marţi UE să aprobe intrarea rapidă a Kievului, în contextul invaziei ruse din ţara sa.

Urmărește LIVE TEXT desfășurarea evenimentelor din cea de-a 8-a zi de război în Ucraina

Candidatura Ucrainei va fi discutată la summitul liderilor din UE de săptămâna viitoare, a confirmat înaltul oficial citat.

Comisia Europeană urmează să examineze aplicaţia Kievului.

ADVERTISING

Statele membre ale UE sunt, totuşi, sceptice în privinţa unui parcurs rapid al Ucrainei spre statutul de ţară candidată, a precizat oficialul european, care a recunoscut în acelaşi timp că invazia rusă creează "noi parametri".

Aderarea la UE este în mod normal un proces lung şi tensionat politic, în timpul căruia ţările trebuie să se alinieze la regulile şi valorile UE. Statele membre ale UE au ultimul cuvânt în privinţa aplicaţiilor de aderare.

Ţări care au oficial statutul de candidate la aderare sunt Albania, Macedonia de Nord, Serbia, Muntenegru şi Turcia. Cu toate acestea, negocierile de aderare sunt blocate sau trenează de mai mulţi ani.

Statutul de candidat la aderarea la UE poate oferi unei ţări beneficii concrete, de exemplu datorită faptului că aceasta devine mai atractivă pentru investiţii, fluxurile comerciale sunt mai uşoare şi stabilitatea este mai mare, conform UE.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇