Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană

Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană

Președintele Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană, a anunțat Parlamentul Ucrainei, într-un mesaj publicat pe Twitter luni seară.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut, de când Rusia a atacat Ucraina, ca țara lui să fie primită urgent în UE.

Urmărește LIVE TEXT desfășurarea evenimentelor din cea de-a 5-a zi de război în Ucraina

Zelenski a reluat apelul și luni dimineață, în timp ce în Belarus începeau discuțiile ruso-ucrainene pentru încetarea agresiunilor.

ADVERTISING

”Cerem UE să urgenteze aderarea Ucrainei printr-o procedură nouă. Suntem recunoscători partenerilor pentru că ne sprijină, dar scopul nostru e să fim cu toții europeni, să fim egali. Sunt sigur că merităm asta și sunt sigur că e posibil”, a spus președintele ucrainean, potrivit BBC.

Câteva ore mai târziu, Bruxelles-ul i-a răspuns lui Zelenski că așteaptă de îndată cererea de aderare a Ucrainei și că aceasta va trebui „să fie dezbătută rapid de Consiliu”, urmând să se decidă dacă ”să fie sau nu cerută de urgență o opinie din partea Comisiei Europene”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Președintele Consiliului, Charles Michel, a spus că „opiniile sunt împărţite și sunt sensibilități cu privire la extinderea UE”, potrivit The Guardian.

“Kievul va trimite o cerere oficială, Comisia Europeană urmează să prezinte un aviz oficial, iar Consliul European se va pronunța. În orice caz, dezbaterea și analiza acestei propuneri va exista”, a spus Michel.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇