Macron a vorbit la telefon cu Zelenski şi Putin. Președintele Rusiei s-a angajat să nu mai atace civili, dar a pus condiții pentru un acord cu Ucraina

Macron a vorbit la telefon cu Zelenski şi  Putin. Președintele Rusiei s-a angajat să nu mai atace civili, dar a pus condiții pentru un acord cu Ucraina

Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat luni la telefon cu omologul său rus Vladimir Putin, căruia i-a cerut să oprească atacurile vizând civili, o securizare a axelor rutiere în Ucraina şi să cruţe infrastructura civilă, anunţă Palatul Elysée.

„Vladimir Putin a confirmat voinţa de a susţine aceste idei”, a precizat Preşedinţia Franţei, relatează AFP.

Și Kremlinul a transmis un comunicat după discuția dintre Putin și Macron, în care se arată că președintele rus a declarat că un acord cu Ucraina este posibil doar dacă este recunoscut oficial controlul Rusiei asupra Crimeei anexate.

ADVERTISING

Totodată, Putin a cerut din nou ”demilitarizarea” și ”denazificarea” Ucrainei.

Urmăreşte LIVE desfăşurarea războiului din Ucraina, care a intrat în Ziua 5

Macron a discutat, de asemenea, la telefon cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, ”în mai multe rânduri în ultimele ore”, mai anunţă preşedinţia franceză.

Pe de altă parte, Macron şi-a informat partidul, LREM, că nu poate participa la o reuniune publică, prevăzută sâmbătă, primul său miting de campanie în alegerile prezidenţiale franceze.

Emmanuel Macron, mobilizat pe scena diplomatică, în contextul în care războiul rus continuă să facă ravagii în Ucraina, vrea să-şi consacre eforturile unei păci şi obţinerii unui armistiţiu între Rusia şi Ucraina.

ADVERTISING

În acest sens, el a discutat la telefon şi s-a întâlnit personal, în ultimele zile, cu numeroşi omologi de-ai săi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇