Ucraina cere să fie primită urgent în UE. Bruxelles-ul așteaptă cererea de aderare, dar părerile sunt împărțite. Drulă plusează cu R. Moldova

Ucraina cere să fie primită urgent în UE. Bruxelles-ul așteaptă cererea de aderare, dar părerile sunt împărțite. Drulă plusează cu R. Moldova

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski cere, de când Rusia a atacat Ucraina, ca țara lui să fie primită urgent în UE.

Zelenski a reluat apelul și luni dimineață, în timp ce în Belarus începeau discuțiile ruso-ucrainene pentru încetarea agresiunilor.

”Cerem UE să urgenteze aderarea Ucrainei printr-o procedură nouă. Suntem recunoscători partenerilor pentru că ne sprijină, dar scopul nostru e să fim cu toții europeni, să fim egali. Sunt sigur că merităm asta și sunt sigur că e posibil”, a spus președintele ucrainean, potrivit BBC.

Câteva ore mai târziu, Bruxelles-ul i-a răspuns lui Zelenski că așteaptă de îndată cererea de aderare a Ucrainei și că aceasta va trebui „să fie dezbătută rapid de Consiliu”, urmând să se decidă dacă ”să fie sau nu cerută de urgență o opinie din partea Comisiei Europene”.

ADVERTISING

Președintele Consiliului, Charles Michel, a spus că „opiniile sunt împărţite și sunt sensibilități cu privire la extinderea UE”, potrivit The Guardian.

“Kievul va trimite o cerere oficială, Comisia Europeană urmează să prezinte un aviz oficial, iar Consliul European se va pronunța. În orice caz, dezbaterea și analiza acestei propuneri va exista”, a spus Michel.

O reuniune a miniștrilor Apărării din UE a fost stabilită pentru azi, unde vor fi discutate măsurile de asistență militară pentru Ucraina.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a exprimat duminică în favoarea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. Ea a subliniat că există deja mai multe domenii de cooperare între UE şi Ucraina.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

După anunțul de luni al lui Michel, au început să vina reacții din statele membre. Premierul Cehiei Petr Fiala a anunțat că sprijină eforturile Ucrainei de a adera la UE.

Fiala a apreciat că este necesar să se dea un semnal clar că Ucraina este binevenită în comunitatea europeană a statelor democratice, potrivit CTK.

Din partea României, un comunicat a transmis șeful interimar al USR, Cătălin Drulă, care s-a arătat în favoarea aderării arât a Ucrainei, cât și a Republicii Moldova.

"Aderarea Ucrainei şi a Republicii Moldova la Uniunea Europeană în procedură de urgenţă ar reprezenta un demers legitim şi un răspuns adecvat către Vladimir Putin. Statele europene trebuie să aibă dreptul să îşi aleagă libere destinul, iar valorile UE ne cer acum o asemenea decizie. În 2014, ucrainenii au ţinut piept unui regim rusofil violent şi şi-au apărat Acordul de Asociere la UE.

ADVERTISING

În Euromaidan, eroii Ucrainei au dat jos regimul Ianukovici şi au plătit cu sânge dorinţa de integrare europeană. Drept răspuns, Vladimir Putin a început să rupă bucăţi din Ucraina, iar astăzi duce un război barbar împotriva sufletului acestei naţiuni", a scris, pe Facebook, preşedintele interimar al USR.

Potrivit acestuia, "cele mai avansate" state din Parteneriatul Estic, Ucraina şi Republica Moldova, merită o "şansă reală" de aderare.

"Salut declaraţiile doamnei preşedinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu privire la dorinţa ca Ucraina să adere la UE şi, de asemenea, semnalul dat de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care a promis că dezbaterea despre aderarea Ucrainei va avea loc. Cele mai avansate state din Parteneriatul Estic - Ucraina şi Republica Moldova - merită o şansă reală de aderare. Ucraina şi Moldova au locul lor, alături de noi, în Lumea Liberă", a mai scris Drulă.

Urmărește LIVE TEXT desfășurarea evenimentelor din cea de-a 5-a zi de război în Ucraina

Iată și relatările, minut cu minut, din celelalte zile de lupte și bombardamente, după ce Putin a lansat invazia totală:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇