Zelenski: Îi sunt recunoscător României pentru contribuția semnificativă la sistemul de apărare al Ucrainei!

Zelenski: Îi sunt recunoscător României pentru contribuția semnificativă la sistemul de apărare al Ucrainei!

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a mulțumit României și preşedintelui Klaus Iohannis pentru sprijinul acordat, în timpul crizei provocate în țara vecină de invazia rusă.

Urmăreşte LIVE desfăşurarea războiului din Ucraina, care a intrat în Ziua 5

„Îi sunt recunoscător României pentru contribuția semnificativă la capacitățile defensive ale țării noastre.

Îi sunt recunoscător lui Klaus Iohhanis pentru că susține integrarea Ucrainei în UE.

Simțim sprijinul politic și pe cel acordat apărării noastre de către partenerii noștri (români -n.red.)”, a scrisi Zelenski pe Twitter.

Reamintim că Iohannis și Zelenski au vorbit la telefon încă din primele zile ale invaziei rușilor în Ucraina.

Iar pe 27 februarie Klaus Iohannis a anunțat că România va trimite în Ucraina muniție, combustibil, echipamente militae, alimente, dar și medicamente.

ADVERTISING

Din primele zile ale crizei militare, Zelenski vorbește la telefon cu liderii occidentali și încearcă să obțină aderarea țării sale la UE, astfel încât ucrainenii să nu rămână în sfera de influență a Rusiei.

Ce alte măsuri a mai luat România pentru criza din Ucraina

În cursul zilei de sâmbătă, 26 februarie, Guvernul a anunțat că și-a închis spațiul aerian pentru Rusia. Mai exact, țara noastră nu le va mai permite aeronavelor rusești nici să ne survoleze spațiul aerian și nici să aterizeze pe teritoriul românesc.

ADVERTISING

În plus, România a demarat procedurile de retragere din Banca Internațională de Investiții, în care membru dominant este Rusia.

Președintele Senatului, Florin Cîțu, a susținut că sancțiunile impuse Rusiei trebuie să fie aspre și că eliminarea băncilor rusești din SWIFT trebuie să se facă fără întârziere. De asemenea, Cîțu a susținut că vrea o analiză economică, pentru a stabili dacă există afaceri ale rușilor în țara noastră care primesc ajutoare de stat.

Reamintim că luni, 28 februarie, este a cincea zi de când trupele rusești au intrat în Ucraina și încearcă să o ocupe, pe cale militară.

ADVERTISING

Rușii au atacat inclusiv ținte civile. Spre exemplu, în dimineața zilei de sâmbătă, o rachetă rusească a lovit un bloc turn în care locuiau oameni.

Potrivit celui mai recent bilanț comunicat de Ministerul Sănătății din Ucraina, circa 200 de persoane au fost ucise și alte peste 1.000 au fost rănite, în timpul invaziei Rusiei.

Zilnic, mii de ucraineni își părăsesc țara, refugiindu-se din calea războiului. Peste 70.000 de ucraineni au intrat în România în 4 zile.

Guvernul, mai multe primării, Biserica Ortodoxă Română, dar și ONG-uri, oameni de afaceri sau simpli cetățeni oferă sprijin pentru refugiați.

Cabinetul Ciucă a creat un centralizator pe site-ul Guvernului, astfel încât ajutoarele să poată fi centralizate și gestionate eficient și să ajungă la persoanele care au cea mai mare nevoie de ele.

Mulți dintre refugiații ucraineni care ajung în țara noastră pleacă mai departe, spre Vest.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇