Elveţia renunţă la neutralitate şi anunţă sancţiuni dure împotriva Rusiei

Elveţia renunţă la neutralitate şi anunţă sancţiuni dure împotriva Rusiei

Elveţia va adopta sancţiunile Uniunii Europene împotriva cetăţenilor ruşi implicaţi în invadarea Ucrainei, îngheţându-le activele, a anunţat luni guvernul de la Berna, îndepărtându-se de la politica tradiţională de neutralitate a republicii alpine.

”Având în vedere intervenţia militară a Rusiei în desfăşurare în Ucraina, Consiliul Federaţiei (guvernul) a luat decizia pe 28 februarie de a adopta pachetele de sancţiuni impuse de UE pe 23 şi 25 februarie”, a comunicat guvernul federal.

Elveţia a adoptat, de asemenea, sancţiuni financiare, cu efect imediat, împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, a premierului Mihail Mişustin şi a ministrului de Externe Serghei Lavrov, adaugă comunicatul, citat de AFP.

ADVERTISING

''Elveţia îşi reafirmă solidaritatea cu Ucraina şi poporul său; va livra ajutoare pentru persoanele care s-au refugiat în Polonia'', a mai afirmat guvernul de la Berna, reiterându-şi oferta de a media în conflict.

Preşedintele Elveţiei, Ignazio Cassis, declarase cu o zi în urmă că era ''foarte probabil'' ca ţara sa să urmeze linia Uniunii Europene.

Confederaţia alpină s-a confruntat cu presiuni în creştere pentru a se situa fără echivoc de partea Occidentului împotriva Moscovei şi de a adopta sancţiuni contra acesteia.

ADVERTISING

Într-o primă fază, Elveţia a făcut echilibristică între a arăta solidaritate cu demersul Occidentului şi a-şi menţine neutralitatea tradiţională despre care afirma că o poate transforma într-un potenţial mediator.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇