Georgia va solicita imediat statutul de ţară candidată la intrarea în UE

Georgia va solicita imediat statutul de ţară candidată la intrarea în UE

Georgia va cere „imediat” să adere la Uniunea Europeană, a declarat miercuri partidul aflat la putere în această republică din Caucazul de Sud, care întreţine relaţii delicate cu Moscova, anunţul venind la o zi după ce Ucraina a solicitat integrarea în UE pe fondul invaziei ruse.

Preşedintele Partidului Visul Georgian, Irakli Kobahidze, a anunţat într-o conferinţă de presă „decizia de a solicita imediat statutul de ţară candidată la intrarea în UE”, adăugând că Georgia cere Bruxelles-ului să examineze „urgent” această cerere, relatează AFP.

ADVERTISING

Acest anunţ survine la o zi după cererea expresă a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a cărui ţară se confruntă cu o invazie din partea armatei ruse, însoţită de bombardamente devastatoare, de integrare a Ucrainei în UE printr-o procedură specială.

Preşedintele ucrainean a primit sprijinul Parlamentului European, care a adoptat marţi cu o majoritate zdrobitoare o rezoluţie care condamnă „agresiunea” rusă împotriva Ucrainei şi cere instituţiilor europene „să lucreze pentru a acorda Ucrainei statutul de ţară candidată la UE”.

ADVERTISING

Acest vot a fost văzut pe scară largă în Georgia - ţară care s-a confruntat în 2008 cu o intervenţie a armatei ruse, soldată prin pierderea a două regiuni separatiste - ca o oportunitate pentru propria aspiraţie de a se integra în UE, un obiectiv înscris în Constituţia sa.

Guvernul georgian îşi formulase anul trecut intenţia de a prezenta în 2024 candidatura ţării la intrarea în UE.

Georgia, la fel ca Ucraina, a semnat un acord de asociere cu UE, care nu-i oferă totuşi nicio garanţie de integrare ulterioară.

ADVERTISING

În Georgia au avut loc în aceste zile proteste față de războiul din Ucraina și mitinguri de solidariate cu ucrainenii (foto).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇