Parlamentul European acceptă candidatura Ucrainei la UE

Parlamentul European acceptă candidatura Ucrainei la UE

Parlamentul European a adoptat, marţi, o rezoluţie cu referire la Ucraina, în care cere acordarea statului de ţară candidată la UE şi continuarea eforturilor pentru integrarea Ucrainei în piaţa unică. De asemenea, se cer noi sancţiuni pentru Rusia şi eliminarea Belarus din Sistemul SWIFT.

”Plenul Parlamentului European a votat cu largă majoritate rezoluţia care oferă o perspectivă europeană Ucrainei”, a scris, marţi seară, pe Facebook, europarlamentarul liberal Siegfried Muresan.  

Prin Rezoluţia adoptată, Parlamentul European cere ”acordarea statului de ţară candidată la UE Ucrainei şi continuarea eforturilor pentru integrarea Ucrainei în piaţa unică a UE, în conformitate cu Acordul de asociere”.  

De asemenea, se cere:

  • Restricţionarea importurilor în Uniunea Europeană a celor mai importante bunuri pe care Federaţia Rusă le exportă, cum ar fi petrolul şi gazele naturale
  • Sancţiuni mai dure care să slăbească strategic economia şi industria rusă
  • Sancţiuni specifice împotriva persoanelor fizice, eliminarea „vizelor de aur” pentru cetăţenii ruşi înstăriţi
  • Extinderea şi către Belarus a interzicerii accesului la sistemul SWIFT
  • Furnizarea mai rapidă de armament de apărare Ucrainei
  • Acces imediat la protecţie tuturor ucrainenilor care fug din calea războiului
ADVERTISING

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat, marţi, plenului Parlamentului European reunit în sesiune specială, prin intermediul unei videoconferinţe, fiind îmbrăcat în haine militare. 

Urmărește LIVE TEXT desfășurarea evenimentelor din cea de-a 6-a zi de război în Ucraina

Preşedintele Ucrainei a precizat că ceea ce se întâmplă în ţara lui este o tragedie şi ei luptă pentru pământul lor, libertatea şi viaţa lor.  

El cere Parlamentului European să demonstreze că sunt alături de ucraineni,, să demonstreze că nu vor respinge Ucraina şi să demonstreze că sunt „adevăraţi europeni”. 

Zelensky a fost ovaţionat la finalul discursului, parlamentarii ridicându-se în picioare. El a semnat, luni, cererea oficială de aderare la UE.

Până la aderare mai e drum lung

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat, marţi, că UE şi Ucraina sunt deja ”mai aproape ca niciodată”, chiar dacă până la aderare mai este drum destul de lung.

ADVERTISING

”Nimeni nu se poate îndoi că un popor care susţine atât de curajos valorile noastre europene aparţine familiei noastre europene”, a transmis von der Leyen, apreciind că de modul în care Europa răspunde la agresiunea Rusiei depinde viitorul sistemului internaţional.

”Este momentul adevărului pentru Europa (...) Modul în care răspundem la ceea ce face astăzi Rusia va determina viitorul sistemului internaţional”, a afirmat, marţi, Ursula von der Leyen.  

Aceasta a făcut referire şi la cei care protestează în întreaga lume în faţa ambasadelor Rusiei, dar şi la cei care şi-au deschis casele pentru a-i ajuta pe refugiaţi.  

”Europa va fi acolo pentru ei, nu doar în primele zile, dar şi în săptămânile şi lunile care vor urma. Aceasta trebuie să fie promisiunea noastră comună”, a mai afirmat preşedintele Comisiei Europene.  

De aceea, von der Leyen a anunţat activarea mecanismului de protecţie temporară pentru a oferi refugaţilor un statut sigur şi acces la şcoli, îngrijire medicală şi muncă.  

ADVERTISING

Preşedintele Comisiei Europene a vorbit şi despre sancţunile aplicate Rusiei în ultimele zile, care vor avea un impact inclusiv asupra celorlalte ţări: ”Cătăţenii Europei înţeleg foarte bine că trebuie să luăm atitudine faţă de această crudă agresiune, pentru că, în definitiv, mai puţină dependenţă de gazele ruseşti înseamnă mai puţine fonduri pentru război”.  

Aceasta a apreciat că, în lumina noilor evenimente, siguranţa Europei nu este ceva garantat şi trebuie apărată.  

De aceea, în premieră, UE foloseşte bugetul propriu pentru a cumpăra şi livra arme unei ţări atacate. La ajutorul de 500 de milioane de euro se adaugă alţi bani pentru ajutor umanitar, ”cel puţin tot 500 de milioane de euro”.

”Astăzi, UE şi Ucraina sunt deja mai aproape ca niciodată. Mai este un drum lung înainte. Trebuie să punem capăt acestui război. Şi ar trebui să vorbim despre următorii paşi. Dar nimeni nu se poate îndoi că un popor care susţine atât de curajos valorile noastre europene aparţine familiei noastre europene”, a mai transmis preşedintele Comisiei Europene.  

Iată și relatările, minut cu minut, din celelalte zile de lupte și bombardamente, după ce Putin a lansat invazia totală:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇