Iohannis vrea mai mulţi bani pentru apărare şi spune că există un învingător al războiului: Poporul ucrainean (Video)

Iohannis vrea mai mulţi bani pentru apărare şi spune că există un învingător al războiului: Poporul ucrainean (Video)

„Indiferent de deznodământul acțiunii militare, există deja un învingător – poporul ucrainean, care a devenit simbolul luptei pentru libertate, simbolul rezistenței împotriva unui invadator”, susţine preşedintele Klaus Iohannis.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării s-a reunit, de la ora 12:00, la Palatul Cotroceni, sub conducerea preşedintelui.

Pe ordinea de zi a şedinţei s-au aflat subiecte referitoare la evoluţiile privind situaţia de securitate euroatlantică în contextul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi implicaţiile pentru România.  

ADVERTISING

„Suntem cu toții indignați de atacul brutal al Rusiei împotriva unui stat suveran și independent și nu putem accepta ca harta Europei să fie redesenată prin violență. Deplângem pierderile de vieți omenești cauzate de un conflict militar fără sens, de neconceput în urmă cu doar câteva zile.

Un lucru este însă evident, indiferent de deznodământul acțiunii militare, există deja un învingător - poporul ucrainean, care a devenit simbolul luptei pentru libertate, simbolul rezistenței împotriva unui invadator”, a spus Klaus Iohannis.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Agresiunea rusă a generat o reacție de unitate și solidaritate fără precedent a întregii lumi democratice, a arătat coeziunea și capacitatea membrilor NATO de a reacționa împreună, de a rămâne fermi împotriva unui agresor care riscă să destabilizeze climatul de securitate global”, adaugă șeful statului.

Mai mulţi bani pentru Apărare

În ceea ce privește deciziile CSAT de azi, șeful statului a anunțat că România va crește procentul din PIB alocat Apărării, de la 2 la 2,5% din PIB, deoarece ”este nevoie de creșterea capacității de apărare a statului român”.

ADVERTISING

De asemenea, se impune realizarea independenței energetice, prin dezvoltarea energiei regenerabile, pentru care vor fi necesare anumite măsuri politice, a mai precizat președintele.

Klaus Iohannis a mai subliniat că este nevoie de o susținere puternică pentru Republica Moldova, în actualele condiții.

Hub de donaţii pentru Ucraina

De asemenea, CSAT a mai decis azi înființarea unui hub de donaţii.

„Am decis astăzi înființarea pe teritoriul țării noastre a unei facilități logistice, un așa-numit hub, un centru, care să permită colectarea și transportul donațiilor internaționale în domeniul ajutorului umanitar către Ucraina și către ucraineni. Totodată, am hotărât intensificarea măsurilor pentru a ajuta refugiații din Ucraina și a gestiona integrat un aflux masiv de persoane care intră pe teritoriul țării noastre”.

Declarație de presă a Președintelui României

???? LIVE Declarație de presă a Președintelui Klaus Iohannis, la finalul ședinței CSAT

Publicată de Administrația Prezidențială a României pe Marţi, 1 martie 2022

Urmărește LIVE TEXT desfășurarea evenimentelor din cea de-a 6-a zi de război în Ucraina

O şedinţă CSAT a avut loc şi joi, imediat după atacul Federaţiei Ruse asupra Ucrainei. Ulterior, şeful statului le-a spus românilor iarăşi să nu se teamă.

”Astăzi, Federația Rusă a ales forța tancurilor. România condamnă ferm agresiunea împotriva Ucrainei, care pune în pericol nenumărate vieți omenești”, a declarat Iohannis.

„Vă asigur, niciun român nu trebuie să se teamă pentru siguranța sa și a familiei sale”, a adăugat Iohannis, referindu-se la „umbrela de securitate extrem de solidă” a NATO.

„Niciodată în istoria noastră nu am fost mai bine protejați”, a subliniat Iohannis.

„România nu va fi atrasă în conflictul din Ucraina”, a mai spus președintele, care a promis că va lua toate măsurile necesare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇