Iohannis a convocat CSAT. Reacțiile liderilor de la București după ce Rusia a atacat Ucraina

Iohannis a convocat CSAT. Reacțiile liderilor de la București după ce Rusia a atacat Ucraina

Klaus Iohannis a convocat la ora 11:00 ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, pentru a discuta despre implicațiile invaziei Rusiei în Ucraina asupra securității euroatlantice.

La finalul ședinței CSAT, Iohannis va susține o declarație de presă.

Urmăreşte LIVE desfăşurarea evenimentelor din Ucraina invadată de trupele lui Putin

Atacul Rusiei asupra Ucrainei a fost condamnat dur de șeful statului, premierul Nicolae Ciucă și liderii principalelor formațiuni politice.

Klaus Iohannis spune că agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei este o altă încălcare gravă a legislaţiei internaţionale, a suveranităţii şi integrităţii.

ADVERTISING

Preşedintele solicită oprirea imediată, integrală şi necondiţionată a agresiunii militare ruse, anunţă asistenţă consulară pentru românii din Ucraina şi dă asigurări că niciun cetăţean al României nu are motiv să se teamă.

”Condamn ferm, în numele României, agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, o altă încălcare gravă a legislaţiei internaţionale, a suveranităţii şi integrităţii. Aceasta va primi cea mai puternică reacţie din partea comunităţii internaţionale provocând consecinţe ample şi cele mai mari costuri”, a scris preşedintele României, pe Twitter.

Ulterior, Administrația Prezidențială a transmis și un comunicat, pe care îl puteți citi AICI.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă exprimă solidaritatea cu Guvernul Ucrainei şi reiterează susţinerea pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale statului vecin.

”Acţiunea Federaţiei Rusie nu este doar o încălcare gravă a principiilor dreptului internaţional, ci reprezintă şi o încălcare flagrantă a rolului său de membru permanent al Consiliului de Securitate, forul ONU ce acţionează ca garant al păcii şi securităţii în lume, precum şi a angajamentelor asumate ca membru al comunităţii internaţionale.

Recurgerea la forţă nu poate fi justificată în nicio altă circumstanţă decât cele explicit şi limitativ menţionate în Carta ONU. România este în contact permanent cu aliaţii şi partenerii săi, atât în cadrul NATO, UE şi al altor formate, precum şi la nivel bilateral, şi este pregătită să ia toate măsurile care se impun ca reacţie la această agresiune armată, pentru protejarea securităţii întregii regiuni.

ADVERTISING

De asemenea, va fi prioritară protejarea cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul ucrainean şi asigurarea drepturilor şi intereselor membrilor comunităţii române din Ucraina”, transmite Executivul.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă: Condamn cu hotărâre invadarea teritoriului Ucrainei de către Federația Rusă, un act...

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 23 februarie 2022

Și liderul PSD Marcel Ciolacu condamnă cu fermitate atacul la adresa Ucrainei comis de Federaţia Rusă şi exprimă solidaritatea cu toţi cetăţenii ucraineni.

”Condamnăm cu fermitate atacul la adresa Ucrainei comis de Federaţia Rusă şi ne exprimăm solidaritatea cu toţi cetăţenii din statul vecin. Această încălcare a dreptului internaţional reprezintă un precedent periculos pentru comunitatea internaţională şi un risc pentru pacea de pe continentul nostru.

România este pregătită să ofere asistenţă umanitară şi să gestioneze această criză împreună cu aliaţii noştri din NATO şi Uniunea Europeană”, a scris Ciolacu pe Facebook.

El adaugă că a discutat cu reprezentanţii Guvernului României pentru a exista certitudinea că cetăţenii români şi cei din comunitatea românească din Ucraina vor beneficia de tot suportul necesar.

Condamnăm cu fermitate atacul la adresa Ucrainei comis de Federația Rusă și ne exprimăm solidaritatea cu toți cetățenii...

Publicată de Marcel Ciolacu pe Miercuri, 23 februarie 2022

Totodată, liderul PNL Florin Cîţu spune că agresiunea Rusiei va primi cea mai puternică şi imediată reacţie din partea comunităţii internaţionale.

”Condamn cu fermitate agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei. Această agresiune din partea Rusiei va primi cea mai puternică şi imediată reacţie din partea comunităţii internaţionale, implicând consecinţe grave şi costuri uriaşe”, a scris Cîţu, pe Twitter.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇