Iohannis anunță că România sprijină aderarea Ucrainei la UE

Iohannis anunță că România sprijină aderarea Ucrainei la UE

Președintele Klaus Iohannis anunță că România sprijină pe deplin integrarea Ucrainei, precum și a Republicii Moldova și a Georgiei, în Uniunea Europeană.

”Locul lor este în familia europeană, iar România va face tot posibilul pentru ca acest lucru să devină realitate”, a scris Iohannis pe Twitter.

Urmărește LIVE TEXT desfășurarea evenimentelor din cea de-a 6-a zi de război în Ucraina

Președintele Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană, a anunțat Parlamentul Ucrainei, într-un mesaj publicat pe Twitter luni seară.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut, de când Rusia a atacat Ucraina, ca țara lui să fie primită urgent în UE.

ADVERTISING

Zelenski a reluat apelul și luni dimineață, în timp ce în Belarus începeau discuțiile ruso-ucrainene pentru încetarea agresiunilor.

”Cerem UE să urgenteze aderarea Ucrainei printr-o procedură nouă. Suntem recunoscători partenerilor pentru că ne sprijină, dar scopul nostru e să fim cu toții europeni, să fim egali. Sunt sigur că merităm asta și sunt sigur că e posibil”, a spus președintele ucrainean.

Câteva ore mai târziu, Bruxelles-ul i-a răspuns lui Zelenski că așteaptă de îndată cererea de aderare a Ucrainei și că aceasta va trebui „să fie dezbătută rapid de Consiliu”, urmând să se decidă dacă ”să fie sau nu cerută de urgență o opinie din partea Comisiei Europene”.

ADVERTISING

Preşedinţii din opt state din centrul şi estul Europei au cerut, luni seara, statelor membre UE să acorde imediat Ucrainei statutul de ţară candidată şi să deschidă negocierile de aderare, potrivit unei scrisori deschise.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇