Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este timpul ca Occidentul să ia în considerare impunerea unei zone de interdicţie aeriană pentru rachetele, avioanele şi elicopterele ruseşti ca răspuns la bombardarea oraşului Harkov.
Într-o intervenţie video postată pe Facebook şi Telegram, preşedintele Zelenski nu a specificat cum şi de către cine să fie pusă în practică o astfel de măsură.
Zelenski a spus că Rusia a realizat 56 de atacuri cu rachete şi a lansat 113 rachete de croazieră în cele cinci zile de când a invadat Ucraina. Informaţiile nu sunt verificate independent.
Urmărește LIVE TEXT desfășurarea evenimentelor din cea de-a 6-a zi de război în Ucraina
El a subliniat că bombardarea oraşelor ucrainene a continuat şi în timpul primei runde de discuţii ruso-ucrainene, găzduite luni de Belarus.
"Cred că Rusia încearcă să exercite presiuni în acest mod deloc subtil. Nu vă pierdeţi timpul. Nu acceptăm astfel de tactici. Negocierile corecte pot avea loc atunci când o parte nu loveşte cealaltă parte cu artilerie antiaeriană chiar în momentul negocierilor", a spus preşedintele ucrainean.
În aceeaşi intervenţie, Volodimir Zelenski a cerut ca Rusia să fie oprită şi să fie exclusă din Consiliul de Securitate al ONU: "Un stat care comite crime de război împotriva civililor nu poate fi membru al Consiliului de Securitate al ONU".
"Aici este Ucraina. Este Europa. Este anul 2022. Răul înarmat cu rachete, bombe şi artilerie trebuie oprit imediat. Distrus economic. Pentru a arăta că omenirea se poate apăra", a solicitat Zelenski.
Preşedintele Ucrainei a cerut, de asemenea, ca Rusiei să i se interzică accesul la toate porturile, canalele şi aeroporturile din lume.
Statele Unite resping apelul lui Zelenski
Washingtonul a respins însă apelul preşedintelui Zelenski referitor la instituirea unei zone de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei, explicând că acesta ar reprezenta un pas către un conflict direct între SUA şi Rusia, informează marţi dpa şi Reuters.
"Preşedintele a fost foarte clar că nu intenţionează să trimită trupe americane să ducă un război cu Rusia", a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.
"Şi cred că ceea ce este important de remarcat aici este că, în esenţă, aceasta ar fi un pas spre (un război), pentru că o zonă de interdicţie aeriană ar necesita o punere în aplicare.
Ar necesita desfăşurarea armatei americane pentru a o pune în aplicare, ceea ce ar fi un conflict direct, un potenţial conflict direct şi un potenţial război cu Rusia, ceva la care nu intenţionăm să luăm parte", a explicat Psaki.