Centrul Satelitar al UE, condus de un român, va furniza informaţii Ucrainei despre mişcările invadatorilor ruşi

Centrul Satelitar al UE, condus de un român, va furniza informaţii Ucrainei despre mişcările invadatorilor ruşi

Uniunea Europeană a cerut Centrului Satelitar (SatCen), cu sediul în Spania, să ofere sprijinul necesar Ucrainei, furnizând informații privind mișcarea trupelor rusești în teren.

Anunțul a fost făcut luni seara de șeful diplomației europene, Josep Borrell, informează Reuters.

”Relațiile cu Rusia nu vor mai fi determinate de comerț. Va trebui să plătim prețul sau vom plăti un preț și mai mare în viitor”, a mai afirmat oficialul european.

De asemenea, țările UE sunt hotărâte să sporească pe viitor ajutorul militar bilateral oferi Kievului, a mai precizat Josep Borrell.

ADVERTISING

Urmărește LIVE TEXT desfășurarea evenimentelor din cea de-a 6-a zi de război în Ucraina

Centrul Satelitar al Uniunii Europene (SatCen) ajută Uniunea Europeană să ia decizii și să acționeze în contextul politicii externe și de securitate comună, se precizează în prezentarea de pe site-ul UE.

”În acest sens, oferă produse și servicii care se bazează pe exploatarea mijloacelor spațiale și a datelor colaterale. Este vorba, în special, de exploatarea imaginilor din satelit și aeriene și a serviciilor conexe”, se mai arată în prezentarea centrului.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Înființat în 2002, centrul este condus în acest moment de Sorin Ducaru, fost reprezentant permanent al României pe lângă Organizația Națiunilor Unite (ONU) (2000-2001), fost ambasador al României în Statele Unite ale Americii (2001-2006) și fost reprezentant permanent al României la NATO (din 2006).

În 2013 el a obținut prin concurs funcția de asistent al secretarului general NATO și șef al Diviziei pentru Riscuri de Securitate Emergente din cadrul NATO.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇