Imagini din satelit arată cum trupele ruse au venit și mai aproape de Ucraina. Macron a vorbit iar cu Putin, în miez de noapte

Imagini din satelit arată cum trupele ruse au venit și mai aproape de Ucraina. Macron a vorbit iar cu Putin, în miez de noapte

Mai multe noi desfăşurări pe teren de trupe şi vehicule blindate au loc pe teritoriul Rusiei în apropierea graniţei cu Ucraina, potrivit imaginilor prin satelit obţinute de compania americană Maxar.

„Această nouă activitate reprezintă o schimbare în tiparul desfăşurărilor de grupuri de luptă (tancuri, transportoare blindate de trupe, artilerie şi echipamente de sprijin) observate anterior”, a informat Maxar, într-un comunicat citat de Reuters.

imagini-satelit-Rusia-invadeaza-Ucraina
Foto: captură CNN

Între timp, preşedintele Emmanuel Macron a avut din nou o conversaţie telefonică cu omologul rus Vladimir Putin timp de o oră duminică seara, pentru a doua oară în cursul zilei.

ADVERTISING

Discuția a început la 23:00, ora Parisului, și 01:00, ora Moscovei.

Preşedintele francez discutase deja duminică după-amiază, timp de aproape două ore, cu omologul său rus, după care a avut discuții cu Joe Biden.

În cea de-a doua discuție, Macron a propus un summit între Putin și Biden

"Preşedintele Republicii a discutat cu preşedintele Statelor Unite ale Americii, domnul Joe Biden, precum şi cu preşedintele Federaţiei Ruse, domnul Vladimir Putin. El a propus ca un summit să poată avea loc între preşedintele Biden şi preşedintele Putin, iar apoi cu toate părţile interesate, despre securitatea şi stabilitatea strategică în Europa.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Preşedinţii Biden şi Putin au acceptat fiecare principiul unui astfel de summit. Conţinutul său va fi pregătit de secretarul de Stat Blinken şi ministrul Lavrov, în cadrul întâlnirii lor de joi, 24 februarie. Acesta nu va putea să fie organizat decât dacă Rusia nu invadează Ucraina. Preşedintele Republicii se va strădui să pregătească împreună cu toate părţile interesate conţinutul acestor discuţii", se arată într-un comunicat de la Palatul Elysee, transmis luni dimineață.

Casa Albă: Continuăm diplomația până când Rusia alege războiul

La scurt timp, Casa Albă a confirmat că Biden a fost de acord în principiu să se întâlnească cu omologul său rus, Vladimir Putin, aşa cum a propus Macron, cu condiţia ca Rusia să nu invadeze între timp Ucraina.

Statele Unite "s-au angajat să continue diplomaţia până în momentul în care începe o invazie", a declarat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

"Preşedintele Biden a fost de acord în principiu cu o întâlnire cu preşedintele Putin (...) dacă nu are loc o invazie. Suntem, de asemenea, pregătiţi să impunem consecinţe rapide şi severe dacă, în schimb, Rusia alege războiul. În prezent, Rusia pare să îşi continue pregătirile pentru un atac la scară largă asupra Ucrainei foarte curând", a spus Jen Psaki.

ADVERTISING

Statele Unite ar avea informaţii conform cărora ordinul de a invada Ucraina a fost transmis comandamentelor ruse, au afirmat duminică mai multe mass-media americane citând surse anonime din serviciile de informaţii, informează AFP.

Aceste informaţii l-ar fi determinat pe preşedintele Joe Biden vineri să se declare "convins" că preşedintele Vladimir Putin a decis să atace Ucraina, asigură Washington Post, citând surse anonime. Solicitate de AFP, Casa Albă, Pentagonul şi Departamentul de Stat nu au confirmat şi nici nu au infirmat aceste informaţii care au apărut şi în alte mass-media americane.

Vineri, un oficial al Pentagonului a dat asigurări că peste 40% din forţele ruse aflate la graniţele Ucrainei se află acum în poziţie de atac, menţionând că "a început" faza de destabilizare a ţării. Mişcări ale trupelor ruse spre graniţa cu Ucraina sunt observate încă de miercuri, potrivit acestui oficial.

Washingtonul avertizează de săptămâni întregi că Rusia va provoca un incident la graniţa cu Ucraina pentru a justifica o invazie. Duminică, şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a asigurat din nou că "totul" indică faptul că Rusia este "pe cale" să invadeze Ucraina.

Rusia neagă orice plan de invadarea a Ucrainei, dar cere garanţii de securitate, pe care însă Occidentul le respinge.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇