Putin i s-a plâns lui Macron că Ucraina e de vină pentru agravarea conflictului din Donbass

Putin i s-a plâns lui Macron că Ucraina e de vină pentru agravarea conflictului din Donbass

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat „provocările” Ucraianei pentru escaladarea situației din Donbass într-o convorbire telefonică cu președintele francez Emmanuel Macron.

„Președintele rus a remarcat că motivul escaladării situației din Donbas sunt provocările forțelor de securitate ucrainene”, potrivit unui reprezentant al Kremlinului, citat de The Guardian.

Acesta a precizat că cei doi lideri au căzut de acord „că este important să se intensifice eforturile de a găsi soluții pentru detensionarea situației prin mijloace diplomatice”.

ADVERTISING

Reprezentantul Kremlinului a subliniat că Putin i-a spus lui Macron că țările NATO continuă „să furnizeze Ucrainei arme moderne”, ceea ce „împinge Kievul să rezolve așa-zisa problemă militară”.

„În cele din urmă, civilii din Donbas suferă și trebuie apoi să fie evacuați în Rusia pentru a-i proteja de violența care se intensifică”, a spus reprezentantul Kremlinului.

El s-a referit la recenta evacuare în masă a cetățenilor din Donbass în Rusia pe care Occidentul a numit-o o situație menită să creeze un pretext pentru o invazie în Ucraina.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Oficialul a mai spus că Putin a repetat că vrea ca SUA și NATO să ia „în serios” cererile de securitate ale Rusiei.

La rândul său, biroul președintelui francez a transmis că Emmanuel Macron și omologul rus Vladimir Putin au convenit astăzi asupra necesității de a găsi o soluție diplomatică la criza din Ucraina.

Miniștrii de Externe ai celor două țări se vor întâlni în următoarele zile și vor discuta despre un posibil summit la cel mai înalt nivel cu Rusia, Ucraina și aliații, a anunțat palatul Elysee.

ADVERTISING

Doi soldați ucraineni au fost uciși la Donbass

Ministerul ucrainean al Apărării spune că a înregistrat, sâmbătă, 122 de încălcări ale armistiţiului de către forțele ruse, inclusiv 108 care implică arme interzise de acordurile de la Minsk.

În plus, Kievul a transmis că doi soldați ucraineni au fost uciși la Donbass.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat vineri seara, după întâlnirea cu liderii NATO, că este convins că Putin a luat decizia de a invada Ucraina și că forțele ruse vor ataca în următoarele zile sau cel mult o săptămână.

Iar premierul britanic Boris Johnson susţine că dovezile sugerează că Rusia plănuiește „cel mai mare război din Europa de după 1945”.

Pe de altă parte, Belarusul a anunţat că exerciţiile militare comune cu Rusia desfăşurate pe teritoriul tău, care ar fi trebuit să se încheie duminică, vor continua.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat însă că avansarea în mod repetat de către ţările occidentale a unor date pentru o eventuală invadare a Ucrainei de către Rusia este provocatoare şi poate avea efecte adverse.

Preşedintele rus Vladimir Putin nu va ţine cont de aceste declaraţii, a spus Peskov, adăugând că Moscova face apel la raţiunea partenerilor occidentali.

„Vă îndemnăm să vă puneți întrebarea: ce rost are Rusia să atace pe cineva?”, a spus Peskov, într-un interviu de televiziune difuzat de postul de stat Rossia 1, citat de The Guardian.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇