Boris Johnson: Rusia plănuiește cel mai mare război din Europa de după 1945

Boris Johnson: Rusia plănuiește cel mai mare război din Europa de după 1945

Premierul britanic Boris Johnson susţine că dovezile sugerează că Rusia plănuiește „cel mai mare război din Europa de după 1945”.

Johnson a precizat că președintele american Joe Biden le-a spus liderilor occidentali că are informații cum că forțele ruse intenționează să lanseze o invazie care va încercui capitala Ucrainei.

Potrivit lui Johnson, trupele ruse nu plănuiesc doar să intre în Ucraina dinspre est, prin Donbass, ci şi în jos din Belarus și zona din jurul Kievului.

„Oamenii trebuie să înțeleagă ce costuri ar presupune (conflictul - n.red.) în vieți umane”, a spus premierul britanic, într-un interviu acordat BBC, de la conferința de Securitate de la München.

ADVERTISING

Cele mai recente estimări ale americanilor sugerează că între 169.000 și 190.000 de soldați ruși sunt acum staționați de-a lungul graniței cu Ucraina, atât în ​​Rusia, cât și în Belarusul vecin - dar această statistică include și rebelii din estul Ucrainei.

Oficialii occidentali au avertizat în ultimele săptămâni că Rusia s-ar putea pregăti să invadeze oricând, dar Moscova a dezminţit, spunând că trupele desfășoară exerciții militare în regiune.

Întrebat dacă crede că o invazie rusă este iminentă, Boris Johnson a replicat: „Mă tem că asta arată dovezile, nu se poate ignora. Adevărul este că toate semnele sunt că planul a început deja, în anumite privințe”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Mi-e teamă să spun că planul pe care îl vedem este pentru ceva care ar putea fi, într-adevăr, cel mai mare război din Europa din 1945, doar în ceea ce privește amploarea”, a subliniat premierul britanic.

Johnson mai spune că trebuie să se ia în considerare nu numai potențiala pierdere de vieți ale ucrainenilor, ci și ale „tinerilor ruși”.

Johnson a vorbit după ce s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Premierul britanic le-a spus liderilor mondiali într-un discurs că orice invazie a Ucrainei de către Rusia va „răsuna în întreaga lume”.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇