SUA: Rusia a adus în și lângă Ucraina până la 190.000 de militari. Kievul anunțase cu 40.000 mai puțini UPDATE

SUA: Rusia a adus <span style="color:#990000;font-size:100%;">în și lângă</span> Ucraina până la 190.000 de militari. Kievul anunțase cu 40.000 mai puțini <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span>

Kievul nu consideră că există un mare risc de escaladare gravă a conflictului cu Rusia, a anunțat vineri ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.

Acesta a spus că la acest moment la granițe sunt în jur de 149.000 de soldați ruși și alți câțiva mii sunt așteptați să li se alăture în perioada următoare, potrivit Ukrinform.

”Serviciile noastre de informații văd orice mișcare care ar putea reprezenta o amenințare la adresa Ucrainei. Vedem orice avion, elicopter sau tanc. Suntem în contact permanent cu partenerii internaționali și ni se confirmă informațiile noastre. Estimăm că probabilitatea unei escaladări la scară largă (a conflictului - n.red.) este redusă”, a spus Rezinkov, în fața Parlamentului.

ADVERTISING

Ministrul a punctat, totuși, că nu există niciun semn că Rusia și-ar retrage trupele.

”Nu confirmăm că Rusia și-ar retrage trupele. Nu se întâmplă așa ceva. Există o mișcare de trupe, dar nu o retragere. Monitorizăm continuu trupele rusești. Sunt în jur de 129.000 de soldați la granița terestră și, împreună cu cei de pe nave și avioane, estimăm un număr de aproximativ 149.000”, a declarat Rezinkov.

El a adăugat că informațiile obținute vorbesc de alte câteva mii de soldați ce urmează să vină la graniță, dar și alte trei nave de război rusești ce se îndreaptă spre Marea Neagră.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cifrele oferite de Rezinkov sunt mai mici decât cele despre care vorbeau liderii SUA zilele acestea. Miercuri, când Rusia a început să prezinte filmulețe prin care voia să arate că își retrage trupele, oficiali americani civili și militari au catalogat informațiile drept false.

Ei au susţinut că, de când anunță că se retrage, Rusia a mai adus încă 7.000 de soldați la granița Ucrainei, pe lângă cei 150.000 care erau deja acolo.

UPDATE 14:50 - Mai mult, Ambasadorul SUA la OSCE a declarat că estimările prezente ale americanilor arată că Rusia are între 169.000 și 190.000 de soldați în jurul Ucrainei.

ADVERTISING

”Estimăm că Rusia a masat în și lângă Ucraina între 169.000 și 190.000 de soldați, comparativ cu 30 ianuarie, când erau 100.000. Este cea mai mare mobilizare din Europa de la Al Doilea Război Mondial”, a declarat Michael Carpenter, precizând că cifrele îi includ pe separatiștii susținuți de Rusia.

”Estimarea include trupele de la granițe, cele din Belarus și din Crimeea ocupată, Garda Națională a Rusiei și alte structuri de securitate desfășurate în zonele de graniță, dar și forțele din estul Ucrainei conduse de Rusia”, a detaliat oficialul, citat de The Guardian.

Trupele îi includ pe cei 30.000 care se află zilele acestea în Belarus, la exerciții comune cu armata lui Lukașenko. Chiar dacă Rusia și Belarusul au asigurat continuu că Kremlinul nu va lăsa în Belarus nici militari, nici armament, ziua de vineri îl găsește pe Lukașenko la Moscova, unde discută cu Putin despre ”durata menținerii trupelor rusești”.

”Vom vedea ce decidem mâine”, a spus Lukașenko joi seară. ”Dacă e nevoie să menținem trupele rusești aici, pot sta oricât. E teritoriul nostru și noi decidem”, a adăugat el.

Pe lângă discuțiile de azi cu Lukașenko, Putin a anunțat și că duminică va participa personal la exercițiile militare din cadrul antrenamentelor anuale Grom, unde va avea loc inclusiv simularea unui atac nuclear.

Astfel de exerciții însă aveau loc de obicei în vară, dar anul acesta Rusia a ales să le devanseze.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇