Rusia spune că retragerea trupelor va dura cel mult o lună. NATO crede că, de fapt, aduce mai mulți soldați la granița Ucrainei

Rusia spune că retragerea trupelor va dura cel mult o lună. NATO crede că, de fapt, aduce mai mulți soldați la granița Ucrainei

NATO cere mai mult decât un filmuleț cu câteva zeci de tancuri pentru a crede că Rusia într-adevăr își retrage trupele de la granițele Ucrainei.

Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că își păstrează scepticismul, pentru că nu ar fi prima oară când Rusia, de fapt, doar mută trupe dintr-o parte în alta, păstrând nivelul amenințării.

”Până acum nu am văzut vreun gest de dezescaladare la sol. Din contră, pare că Rusia continuă să-și fortifice prezența militară și nu am primit răspuns la propunerile noastre transmise în scris pe 26 ianuarie”, a declarat Stoltenberg, citat de The Guardian.

ADVERTISING

Șeful NATO a insistat că Rusia nu poate avea un cuvânt de spus în aderarea sau neaderarea Ucrainei la Alianță.

”Vom continua să transmitem acest mesaj clar către Rusia, că suntem gata să ne așezăm la masa negocierilor și să discutăm, dar că, în același timp, suntem pregătiți și pentru cel mai rău scenariu.

Și dacă Rusia mai invadează Ucraina va plăti un preț mare și că noi vom continua să dezvăluim planurile Rusiei, astfel încât să le fie tot mai greu să-și pună în aplicare agresiunile la adresa Ucrainei”, le-a mai spus Stoltenberg jurnaliștilor la Bruxelles, la debutul unui summit de două zile cu miniștrii Apărării din NATO, unde România este reprezentată de Vasile Dîncu.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ministerul rus al Apărării a publicat imagini video prin care vrea să-i convingă pe sceptici că Moscova chiar își retrage trupele din Crimeea.

Stoltenberg nu este primul care a cerut mai multe dovezi de la Rusia privind retragerea trupelor. Ministrul canadian al Apărării, Anita Anand, a spus de asemenea că informațiile arată contrariul.

Și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat azi în Parlamentul European că speră ca Rusia să nu declanșeze invazia și că Moscova trebuie să prezinte dovezi mai solide ale retragerii.

ADVERTISING

Ambasadorul Rusiei în Irlanda a precizat, miercuri, agenției de presă TASS că retragerea completă va dura între 3 și 4 săptămâni.

Materialul video publicat miercuri de Rusia arată un lung șir de tancuri și vehicule militare ce se retrag pe calea ferată. Oficialii ruși au reiterat că parte din trupe se vor întoarce la bazele lor permanente.

În orice caz, analiștii de politică externă atrag atenția că bazele permanente de care vorbește Moscova în anunțurile privind retragerea sunt la doar câțiva zeci de kilometri, deci o remasare a trupelor la graniță poate fi relansată rapid.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇