Rusia publică imagini ca să arate că își retrage, ”ca de obicei”, trupele (Video)

Rusia publică imagini ca să arate că își retrage, ”ca de obicei”, trupele (Video)

Ministerul rus al Apărării a publicat imagini video prin care vrea să-i convingă pe sceptici că Moscova chiar își retrage trupele din Crimeea.

Materialul video arată un lung șir de tancuri și vehicule militare ce se retrag pe calea ferată, potrivit Reuters. Oficialii ruși au reiterat că parte din trupe se vor întoarce la bazele lor permanente.

”Exercițiile militare au ajuns la final și trupele, ca de obicei, mărșăluiesc înapoi către bazele lor. Unitățile din districtele din sud și vest care și-au încheiat antrenamentele au început deja să încarce echipamentele în trenuri și camioane”, spune în filmare Igor Konashenkov, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Rusia, în timp ce pe ecrane din spatele său rulează imagini de la retragere.

ADVERTISING

Ca să liniștească apele, și ministrul de Externe din Belarus, Vladimir Makei, a anunțat miercuri dimineața că niciun soldat rus sau echipament militar nu va rămâne pe teritoriul țării, după ce exercițiile comune se vor fi încheiat.

Russian Military Crosses the Crimean Bridge Returning from Drills
Videos Show Russia Withdrawing Troops From Ukraine Border

Declarațiile și imaginile oferite de partea rusă sunt încă privite cu neîncredere. Ministrul Apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov, a anunțat miercuri dimineață că evaluarile din teren arată că situația nu s-a schimbat.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Amintim că de săptămâna trecută atât americanii, cât și liderii unor state europene au anunțat că informațiile colectate indică faptul că Rusia plănuiește să atace miercuri Ucraina. Marți, mai multe publicații internaționale prezentau surse care susțineau că invazia va fi pornită la ora 03:00, lucru de care ne-am bucurat cu toții, dimineață, că nu s-a confirmat.

Președintele american, Joe Biden, a și organizat o declarație de presă cu doar câteva ore de acest termen avansat, în care a avertizat Kremlinul că va suferi consecințe dezastruoase dacă începe războiul în Europa.

ADVERTISING

Biden a amintit că, deși susține că se retrage, Rusia are în continuare peste 150.000 de soldați în jurul Ucrainei. El a repetat de zeci de ori sintagma ”dacă Rusia invadează Ucraina…”, avertizând și că sancțiunile vor curge și în cazul altor tipuri de atacuri, precum cele cibernetice, asupra Ucrainei sau a membrilor NATO. Instituții cheie din Ucraina au fost ținta hackerilor și marți seara, și miercuri dimineața, Kievul anunțând că toate indiciile duc la Moscova.

Președintele american a prezentat și desfășurarea de forțe pe Flancul Estic al NATO, din care face parte și România, și a transmis un mesaj categoric, că SUA vor apăra fiecare centimetru al NATO.

De partea cealaltă, Rusia a respins sistematic informațiile că urmează să dea startul invaziei. Ambasadorul Rusiei pe lângă UE, Vladimir Cijov, chiar a ironizat situația: ”Războaiele din Europa rareori încep într-o zi de miercuri".

Și președintele rus Vladimir Putin a infirmat zvonurile, în conferința comună pe care a susținut-o, la Kremlin, cu cancelarul german Olaf Scholz. El a avertizat însă SUA și NATO că nu va sta cu mâinile în sân, în timp ce ele avansează în regiune.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇